Czechy, Bakov nad Jizerou, Brigádnická 734, Pivovar Garp

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • heckler
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2012.09
    • 1906

    Czechy, Bakov nad Jizerou, Brigádnická 734, Pivovar Garp

    Historia browaru Garp jest bardzo podobna do historii innych browarów działających już w Czechach. Właściciel, oraz piwowar Lubomir Kubec najpierw warzył piwo jako browarnik domowy, a po uzyskaniu wszystkich niezbędnych dokumentów od zeszłego roku piwo warzy już na większą skalę. Dokładnie pierwsza warka została uwarzona w listopadzie 2018.

    Stojący na skraju miasta budynek starej stodoły został ładnie odnowiony, pomalowany na biało i zaadoptowany na potrzeby browaru, oraz gabinetu dentystycznego który prowadzi żona Lubomira. Bardzo ciekawe połączenie rodzinnego biznesu. Dodatkowo od strony ulicy zamontowano duże szklenie przez które można podziwiać warzelnię.

    Sympatycznego piwowara zastaliśmy akurat podczas mycia kegów, więc bez problemów przerwał swoją pracę i zajął się nami. Oczywiście jak przystało na prawdziwego gospodarza zaczął od poczęstunku i już po chwili w naszych dłoniach wylądowało szkło napełnione prosto z tanków pyszną ipą, oraz jeszcze nie doleżakowaną, ale już całkiem smaczną jasna 12-ką .
    Warzelnia została wykonana chałupniczo i, aż dziw bierze, że w dzisiejszych czasach opalana jet drewnem !! W nowym browarze nigdy nie spodziewałbym się takiego sprzętu. Jej pełna pojemność wynosi 700 litrów, ale przeważnie wykorzystuje się tylko 480 litrów, a to w celu przetoczenia jednej warki do jednego z czterech CK tanków o takiej właśnie pojemności.
    W osobnym pomieszczeniu stoją jeszcze dwa 625 litrowe CK tanki przeznaczone do piw górnej fermentacji. Oprócz beczek piwo trafia do szklanych butelek o pojemności 0.7 l.
    Przy wejściu stoi lodówka z aktualnie dostępną piwną ofertą browaru, a podczas naszej wizytacji wyglądało to następująco:

    -Garp 120 svetly lezak 12-ka w cenie 82 Kc.

    -Garp 420 APA 12-ka w cenie 86 Kc.

    -Garp 550 Cascadian Dark Ale 15-ka w cenie 90 Kc.

    -Garp 440 American IPA 14-ka w cenie 85 Kc.

    -Garp 710 Bohemian Ale 11-ka. Ostatnia butelka tego piwa znalazła się przypadkiem, więc ceny nie pamiętam.

    Generalnie do tej pory Lubomir uwarzył już dziesięć rodzajów piw. Natomiast nie do końca pamiętam zawiłość numerologi oznaczania piw stosowaną przez sladka i umieszczaną na etykietach. Ostatnia cyfra to użyte chmiele, środkowa to druga cyfra z ekstraktu, ale co oznacza pierwsza? Zapomniałem . Wszystkie piwa nam smakowały, ale np. ,młoda, 12-ka z tanka była o wiele lepsza od tej doleżakowanej, wypitej z butelki. Jakby dwa inne piwa. Póki co lanego piwa w browarze się nie napijemy, ale już podczas tego letniego sezonu z tyłu zabudowań browaru stanie lada z chłodnią i piwo poleje się strumieniami .
    Z ciekawostek dodam, że nazwa browaru została wzięta od imienia psa gospodarzy. Psa na tym świecie już nie ma, ale nazwa pozostała. Ciekawie też wyglądają położone na podłodze warzelni duże kafelki z wygrawerowanym logiem i nazwą browaru. Następnie miejsce wygrawerowania loga uzupełniono jakimś czarnym materiałem. Nie mam pojęcia jak się wykonuje takie zdobienia, ale efekt ,wow, został osiągnięty, a i zapewne tanio nie było.

    Ciekawe miejsce z klimatem (warzelnia opalana drewnem), sympatyczny, pozytywnie zakręcony właściciel, oraz dobre piwo, nic tylko jechać tam po, lub latem na piwo.

    Galeria:











  • karol1000
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2007.09
    • 1823

    #2
    Świetnie ze piszesz, planuje tam podjechać w maju na rowerach.
    Umawiałeś się z właścicielem czy miałeś fuksa?
    Masz może maila do właściciela?
    LP

    Comment

    • heckler
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2012.09
      • 1906

      #3
      Jedź koniecznie, bo piwo smaczne, a właściciel to sympatyczny człowiek. Może w maju ruszy już przy browarniany ogródek piwny?
      Niestety meila nie mam. Rzadko gdziekolwiek dzwonię i z reguły jeżdżę ,na pałę, ale w tym konkretnym przypadku dzwoniłem. Z tym, że Lubomir i tak miał być w pracy, więc specjalnie dla nas nie musiał przyjeżdżać. Może na ,fejsie, poinformuje o otwarciu ogródka??

      Comment

      • karol1000
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2007.09
        • 1823

        #5
        No i byłem. Bardzo dobre miejsce ze świetnym piwem i serdecznym właścicielem, który jest świetnym piwowarem. Oczywiście zaczynał jako piwowar domowy.
        Piwa rewelacyjne - szczególnie ejle. Nad leżakiem wypadałoby trochę popracować, bo chodź wad nie ma, brak mu trochę pełni i smakuje dość nietypowo jak na czeską 12.

        Otwarty jest już wyczep.

        Właściciel posiada ogromną wiedzę na temat produkcji piwa i jest perfekcjonistą.
        Serdeczny, skromy i po prostu fajny człowiek.
        LP

        Comment

        • e-prezes
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19261

          #6
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika karol1000 Wyświetlenie odpowiedzi
          Otwarty jest już wyczep.
          Co to, bo nie łapię?

          Comment

          • darekd
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🍺🍺🍺
            • 2003.02
            • 12569

            #7
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
            Co to, bo nie łapię?
            Wyszynk.

            Comment

            • heckler
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2012.09
              • 1906

              #8
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika karol1000 Wyświetlenie odpowiedzi
              No i byłem. Bardzo dobre miejsce ze świetnym piwem i serdecznym właścicielem, który jest świetnym piwowarem. Oczywiście zaczynał jako piwowar domowy.
              Piwa rewelacyjne - szczególnie ejle. Nad leżakiem wypadałoby trochę popracować, bo chodź wad nie ma, brak mu trochę pełni i smakuje dość nietypowo jak na czeską 12.

              Otwarty jest już wyczep.

              Właściciel posiada ogromną wiedzę na temat produkcji piwa i jest perfekcjonistą.
              Serdeczny, skromy i po prostu fajny człowiek.
              Cieszę się, że się nie zawiodłeś

              Comment

              • dadek
                Major Piwnych Rewolucji
                🍺🍺
                • 2005.09
                • 4702

                #9
                Ja jak to mam w zwyczaju wcześniej dzwoniłem do pana sládka by mieć pewność czy zastanę go w browarze. Powiedział mi, że serdecznie zaprasza, a jeśli przyjedziemy w środę, piątek, sobotę lub niedzielę to nie musimy się konkretnie umawiać gdyż w te dni czynny jest výčep. Ucieszyła nas ta wiadomość gdyż na wizytę można było wykorzystać niedzielę 16.06.2019. Choć czynne jest od 16-ej a przybyliśmy około 15.40 gdyż tak pasował pociąg (dojście ze stacji zajmie 15 minut), to żona pana sládka pełniąca rolę barmanki zaproponowała że może nam nalać wcześniej. Pan Lubomir pracował w browarze, wyszedł by się przywitać i zapraszając na piwo zapewnił, że gdy tylko skończy wszystko nam pokaże.
                Tak też się stało gdy byliśmy w trakcie drugiego piwa. Przysiadł się do nas i gdy skończyliśmy pokazał całe swoje gospodarstwo. O sprzęcie pisał heckler więc nie będę się powtarzał. Technicznie wygląda to tak, że brzeczka w dwóch tankofermentorach w pierwszym pomieszczeniu zaczyna fermentować bezciśnieniowo, potem jest zamykana i ciśnienie dochodzi do 2,5 bar.
                Generalnie potem piwa są pompowane do leżakowania - górniaki do chłodni z jednopłaszczowymi tankami gdzie panuje temperatura 7 °C, a lagery do tych o podwójnym płaszczu co pozwala utrzymać temperaturę 2-3°C. Oprócz własnego pomysłu warzelni jeden z tanków jest firmy Destila i 2 słoweńskie L-inox Batuje. Kolejne 2 z tej firmy już są zakupione i w czasie naszej wizyty były przygotowywane do pracy. Według słów pana sládka, stosunku do czeskich są tańsze prawie o połowę. Poza tym część piw leżakowanie odbywała w kegach.
                Na początku powstania browaru przez zimę było warzone do około 10 hl piwa, rok 2019 przyniósł podwojenie tej ilości, obecnie są przeważnie 4 warki miesięcznie, a lada chwila dzięki nowym tankom będzie ich 6 lub więcej.
                Stosuje się słód ze słodowni Klusáček w Kounicach. Do chwili naszej wizyty powstało 12 różnych piw, my mieliśmy okazję spróbowania czterech - oczywiście o wspólnej nazwie Garp:

                - 410 Session IPA 11,2°Blg, 34/44 kč za 0,3/0,4 l, bardzo przyjemne orzeźwiające lekkie piwo na upalny dzień. https://www.browar.biz/galeria.php?id=26069
                - 620 Best Bitter 12°Blg, 35/45 kč 0,3/o,4 l, bardzo rzadki w Czechach gatunek piwa, tu jak najbardziej w stylu i bardzo smaczny. https://www.browar.biz/galeria.php?id=26070
                - 120 Světlý ležák 12,4°Blg, 29/43 kč 0,3/0,5 l, łagodny, z niewielką goryczką i owocowymi nutami. https://www.browar.biz/galeria.php?id=26071
                - 471 American IPA 16,5°Blg, 41/53 kč 0,3/0,4 l, mocno chmielowa, nuty żywiczne, cytrusowość, bardzo pełne i treściwe, rasowe piwo. https://www.browar.biz/galeria.php?id=26072
                W butelkach można było oprócz powyższych kupić kolejne 2, czyli Vídeňský ležák i IPL.

                Bar o 4 kranach został umieszczony zaraz po prawej od wejścia z podwórza, jest tu też przeszklona lodówka z butelkami. Dostępny w danym momencie asortyment jest wypisany kredą na tablicy nad barem, gdy beczka się skończy podpinane jest inne piwo.
                Jak na razie zakąsić można jedynie domowym utopencem lub tlačenkou.

                Piwkuje się tu bardzo przyjemnie. Ogródek jest z tyłu budynku browaru czyli osłonięty od drogi, bardzo zielony, pod niewielką skarpą. Drewniane ławy są umieszczone częściowo pod dachem, a częściowo pod gołym niebem.
                Gospodarze bardzo mili, z początku nie było wielu klientów więc pan sládek przysiadł się do nas i przyjemnie się gawędziło głównie w piwnych kwestiach. Z czasem schodzili się kolejni spragnieni więc musiał wspomóc żonę na barze. Jak powiedział na razie piwo sprzedaje u siebie i w najbliższej okolicy i raczej tak zostanie nawet po zwiększeniu produkcji.
                Warto wpaść bo piwa bardzo smaczne i nietuzinkowe.
                W okresie letnim czynne: śr, pt. 17-22, sob, niedz. 16-22, lecz gdy będzie więcej piwa możliwe, że dni otwarcia będą rozszerzone.

                Fotki w galerii:

                Comment

                Przetwarzanie...
                X