Czechy, Ústí nad Labem, Sibiřská 55, Pivovar Millénium

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • heckler
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2012.09
    • 1906

    Czechy, Ústí nad Labem, Sibiřská 55, Pivovar Millénium

    Neštěmice to dzielnica Ústí nad Labem w której to w 2014 roku rodzina Havlicova zakupiła niedziałający już Bar Max, a następnie go wyremontowała i otwarła nowy bar o nazwie Millénium. Dwa lata później do baru dołączył browar o takiej samej nazwie.
    Budynek baru i browaru to rzucający się w oczy, pomalowany na czerwono budynek stojący w narożniku skrzyżowania dwóch ulic - Sibiřská i Ryjická. Z centrum Usti dojedziemy tam trolejbusem linii 51, który zatrzymuje się przy samym browarze. Lokal otwarty jest codziennie od 15 do 24, a w piątki i soboty do 3 rano.

    Próg baru przekroczyliśmy w ciągle jeszcze deszczowe, poniedziałkowe popołudnie, a dokładnie o 15.05, czyli tuż po otwarciu lokalu i tego dnia byliśmy pierwszymi klientami w Millénium .
    Po wejściu do lokalu pierwsze co rzuca się w oczy to fajne logo browaru , oraz stojąca na wprost warzelnia odgrodzona od klientów stalową kratą. Ponieważ ustawiono ja w przejściu do letniego ogródka oddzielenie jej od przechodzących tamtędy podchmielonych klientów zapewne okazuje się być słusznym zabiegiem . Na lewo od wejścia znajduje się pierwsza sala z barem, a obok, druga przechodnia i większa sala.
    Generalnie jest przytulnie i tak po czesku, czyli fajnie. Taki typowo lokaleski lokal, gdzie wchodzący klienci mówili do kelnerki tylko ,dzień dobry, a ona już dobrze wiedziała jakie piwo komu ma zanieść do stolika. W sumie przez trzy godziny byliśmy jedynymi ,obcymi, na sali. Jeden z gości to nawet przy stoliku rozłożył się z pakowaną wędliną, bułkami i piwo zagryzał własnoręcznie robionymi na miejscu kanapkami i nikt złego słowa mu nie powiedział . Do jedzenia można było zamówić pizzę, oraz golonkę za 170 Kc. Nie skorzystaliśmy. Tego dnia salę obsługiwała jedna, młoda, sympatyczna kelnerka dzięki której zobaczyłem resztę instalacji. Piwa w browarze warzone są trzy, a dodatkowo na święta jakiś speciał. Nam udało się własnie na takowy trafić.
    Na kranach jest też Březňák 11-ka 27/17 Kc. W poniedziałek 29.04 wyglądało to tak:

    -MILLÁČEK svetla 12-ka w cenie 29/18 Kc. Podawane w grawerowanej firmowej szklance. Tak, piwo nam smakowało. Jest goryczka, zdecydowanie najlepsze piwo z tego browaru. https://www.browar.biz/galeria.php?id=25628

    -DRSŇÁK polotmava 12-ka cena i podanie piwa j/w. Złe nie było, ale klasyką piwo to nie będzie. W smaku troszkę podobne do Karmi. https://www.browar.biz/galeria.php?id=25629

    -Velikonoční speciál 11-ka, czyli zielone piwo w cenie 20 Kc. za małe. Przyzwoite piwo, z dobrze wyczuwalną goryczką. https://www.browar.biz/galeria.php?id=25630

    -DEŠŤOVKA 10-ka to trzecie piwo pochodzące ze stałej oferty browaru, niestety nie było dostępne. Kelnerka zapewniała, że wieczorem do baru dotrze właścicielka i naleje nam ją z tanka, ale my do wieczora nie chcieliśmy czekać, a do godziny 18 szefowa nie dotarła.

    Stojąca za kratą, jak przypuszczam 500 l. ( kelnerka nie wiedziała) warzelnia to najnowszy zakup do browaru. Stare 380 litrowe kotły warzelne zostały przerobione na tanki i stoją w piwnicy obok reszty bodajże 10 tanków. Całość instalacji została zakupiona w Chinach. Wycieczkę do browaru Millénium uznaję za udana, fajny lokal, oraz całkiem przyzwoite piwa tam się warzy.

    Galeria zdjęć:









  • dadek
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺🍺
    • 2005.09
    • 4700

    #2
    Mały czerwony domek na rozstaju dróg, w tle zalesione góry - jak wspomniał heckler, bardzo tu po czesku swojsko, tym bardziej że sami miejscowi, zupełnie inaczej niż nadęty klimat browaru Na Rychtě w centrum Ústí.
    Odwiedziliśmy Millénium 15.07.2021, pogoda dopisała, wszyscy goście siedzieli na zewnątrz przy dużych ławach z surowych desek w bardzo zielonym ogródku gęsto obsadzonym drzewami i żywopłotem oddzielającym go od ulicy.
    My również zastaliśmy za barem sympatyczną młodą kelnerkę, która stanowiła 100% obsługi. Pomimo to nie było żadnego problemu by pokazała nam browar (w przypadku warzelni otworzyła kratę by zrobić fotkę), schodząc z nami do klimatycznej, łukowej, kamiennej piwnicy ale zastrzegając, że na technologii się nie zna. Warzelnia istotnie wygląda na 500 l, jest ogrzewana elektrycznie, i co ciekawe z tyłu ukrywa jeszcze whirpool - ktoś nieźle kombinował by wcisnąć całość w tym miejscu.
    W piwnicy znajduje się 6 tankofermetorów (z wyglądu na jedną warkę, nie było tabliczek znamionowych) oraz 3 tanki leżakowe - te już wyraźnie większe, więc chyba 10 hl.

    Tego dnia na kranach były 4 piwa:

    - Dešťovka 11°. Ciemnozłote, lekko mętne, zapach zdradzał mocną słodowość i tak było również w smaku. Jak na 11° bardzo treściwe (na poziomie 12-13 °Blg) jednak przydało by się bardziej dochmielić. 32 kč/0,5 l.
    - Milláček 12°. Również ciemnozłote, tu aromat słodowy w wersji mocno dojrzałych brzoskwiń. Smakowo słodowość również mocna, aczkolwiek przełamana nutą owocową. Generalnie ta 12° to także ciężki kaliber wypada na co najmniej 14°. Widocznie sládek wyznaje zasadę "full treściwości" Jednak zdało by się także sypnąć więcej chmielu. 32 kč/0,5 l.
    - Drsňák 12°. Określane jako polotmavé, jest ciemnobursztynowe wchodzące w brąz, mętne. Jak się można było spodziewać słodowość będzie królować i tak jest, jednak dochodzi tu nuta ciemnej śliwki z fajną leciutką wytrawnością. Czy to z chmielu nie wiem ale i tak chyba jest ich w tym piwie do tej pory najwięcej (co nie znaczy że dużo). 32 kč/0,5 l.
    - Mnichov 14°. Barwa brązowa, lekko zmętnione. Znając już treściwość tutejszych piw spodziewałem się doznań co najmniej na poziomie 17° ale było tak na 15°. Wśród dominującej słodowości można było wyczuć nuty karmelowe i ciemnosłodowe oraz ciut owocowości, goryczka minimalna. 36 kč/0,5 l.

    Jak widać z powyższego tutejsze piwa są bardzo treściwe i raczej dla wielbicieli mocnej słodowości, zawartość chmielu jest nikła. Polskie kobity by były zachwycone - dodawanie soku nie jest konieczne. Były dobre, smakowały mi, lubię czasem wrócić do tradycyjnych stylów, jednak po czterech miałem już ochotę na jakąś DDH IPA.
    Wszystkie piwa były dostępne na wynos w PET-ach 1 l (63-75 kč), oprócz tych co na kranie dodatkowo było dostępne piwo
    - Švestka 13° jak się można domyślać z dodatkiem śliwek.

    Nalewano nam do szklanek firmowych, jednak to tylko grawerka przy nalanym piwie niewidoczna na szkle. W sprzedaży były natomiast fajne kufle z grubego szkła z malowanym logo w cenie 80 kč. Podkładki firmowe są dostępne na stołach.

    Do jedzenia oferowano wspomnianą przez hecklera golonkę (czas oczekiwania 1 godzina), a na szybko tlačenku i utopence.

    Na fotkach: warzelnia, fermentownia/leżakownia (6xtankofermentory i 1x ležacký tank), tanki leżakowe, ogródek, Milláček 12°

    Click image for larger version

Name:	DSC04108.JPG
Views:	113
Size:	33,0 KB
ID:	2320279Click image for larger version

Name:	DSC04117.JPG
Views:	101
Size:	43,8 KB
ID:	2320280Click image for larger version

Name:	DSC04118.JPG
Views:	104
Size:	25,5 KB
ID:	2320281Click image for larger version

Name:	DSC04110.JPG
Views:	104
Size:	40,6 KB
ID:	2320282Click image for larger version

Name:	DSC04114.JPG
Views:	105
Size:	91,0 KB
ID:	2320283

    Comment

    • pebejot
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2010.01
      • 1566

      #3
      Ja odwiedziłem z ekipą browar Millenium w dniu 21 sierpnia, czyli nieco miesiąc po wizycie Dadka. Oferta piwna była więc dokładnie taka jak opisał wyżej Dadek.
      Takie miejsca jak Millenium lubię najbardziej.
      Lokalny mały browar na peryferiach miasta między domkami i blokami.
      Swojski bar bez nadęcia z rodzinną atmosferą do którego schodzą się lokalsi. W weekendy czynny jest do późnej nocy.
      Szkoda, że dni tego miejsca są już policzone.
      Jak donosi piwny informator browar z knajpą został przejęty i z końcem roku ma zakończyć działalność.

      Na załączonym zdjęciu - browar, wnętrze baru i piwa w PET-kach zakupione na wynos po konsumpcji kranowych.
      Attached Files

      Comment

      Przetwarzanie...
      X