Czechy, Brno, Komárovská 466/16, Pivovar Stern

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • heckler
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2012.09
    • 1996

    #1

    Czechy, Brno, Komárovská 466/16, Pivovar Stern

    Dzielnica Brna - Komárov to kolejne miejsce w którym od niedawna działa mały browarek. Aby do niego dotrzeć mijamy stojące na przeciwko siebie dwa niebieskie, piętrowe budynki z dużym szyldem ,nove fitness, oraz ,THERA, i na końcu, po lewej stronie w byłym, parterowym magazynie swoje piwo obecnie warzy browar Stern.
    Według ich ,fejsa, czynni są tylko w piątki, ale pomimo to będąc w pobliżu 19.06 (środa) postanowiliśmy sprawdzić, czy może jednak kogoś na miejscu zastaniemy.

    Drzwi otworzyła nam miła pani i zaprosiła do środka. Na dworze upał, ale w środku było jeszcze goręcej, a to za sprawą sladka który akurat warzył piwo.
    Założycielami browaru jest dwóch przyjaciół: Kamil Gric, oraz Michael Stern którzy to ze swoim projektem wystartowali w kwietniu, a my właśnie tego drugiego zastaliśmy przy pracy. Sympatyczny właściciel wraz z małżonką na chwilę przerwali swoje zajęcia i oprowadzili nas po swoim małym browarku. Okazało się, że dobrze trafiliśmy i do browaru przybyliśmy dosłownie parę minut po kontroli celnej. Kontrola wypadła pozytywnie, więc zadowoleni właściciele tryskali dobrym humorem .

    Na wprost wejścia stoi 500 l. warzelnia, na prawo od niej jest chłodnia z zaledwie trzema tankami o pojemności 2 x 1000 l. plus jeden malutki 250 l., albo 500 l. W osobnym pomieszczeniu ustawiono trzy 1000 l. kadzie otwartej fermentacji. Jak widać browarek na prawdę jest skromny.
    Piwna oferta póki co składa się z trzech piw, ale jak mówił Michael będzie rozszerzona o następne trzy pozycje. Podobno receptury są już gotowe. Wszystkie piwa są górnej fermentacji i można je zakupić na miejscu w litrowym plastiku, lub szklanych butelkach. Wygląda to tak:

    - Stern Francouz Saison 11-ka 65 Kc.

    - Stern Czechoslovak Blonde Ale 12-lka 65 Kc.

    - Stern Dark Energy Black Ipa 14-ka 75 Kc.

    Wszystkie w/w piwa były smaczne i nie było się do czego doczepić. Chłopaki w bardzo dalekich planach mają otwarcie swojej restauracji, ale póki co piw z browaru Stern pozostaje poszukać w jakiś brneńskich pubach. Piszę w ,jakiś, gdyż jak stwierdziła małżonka sladka, niestety jeszcze nie mają lokalu w którym ich piwo zagości na kranach na stałe .

    Zdjęcia z wizyty w browarku:








  • dadek
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺🍺
    • 2005.09
    • 4776

    #2
    W sobotę 22.02.2020 Michael Stern warzył od bladego świtu, gdyż okres ferii spędzał z rodziną na wyjeździe i zaraz po powrocie jak powiedział, trzeba było trochę nadrobić. Dlatego zaprosił nas do browarku właśnie tego dnia. I tylko o jeden dzień spóźniliśmy się na pierwsze urodziny browaru gdyż pierwsza warka była uwarzona 21.02.2019, a ta którą właśnie warzył miała numer 45.
    Już od wejścia gdy Michael prezentował nam warzelnię miałem wrażenie, że już taką gdzieś widziałem, a nie jest to fabryczna produkcja lecz raczej samoróbka. Po chwili moje wątpliwości zostały rozwiane bo okazało się, że Stern odkupił ją z browaru Jadrníček w Náměšťí na Hané gdzie pracowała od jego powstania w 2015 roku. Potem przeszliśmy do fermentowni i sytuacja podobna, a Michael od razu pośpieszył z wyjaśnieniami - 3 kadzie otwartej fermentacji (po 10 hl) pochodzą z dawnego małego Konička. Co prawda zostały odkupione z browarku Paličák z Palačova jednak tam ich podobno nigdy nie używano.
    W połowie stycznia w Sternie poczyniono znaczącą inwestycję. Zakupione zostały 2 tankofermentory o max pojemności 14,5 hl (produkcja chińska). Jeden z nich już został wykorzystany na uwarzone po raz pierwszy tutaj piwo dolnej fermentacji - jasną 12°. Leżakuje już ponad 3 tygodnie (a będzie jeszcze pewnie 2) i po degustacji z tanku już można powiedzieć, że to dobre piwo https://www.browar.biz/galeria.php?id=27432
    I tu ciekawostka - zazwyczaj w innych małych browarach otwarta fermentacja jest stosowana na lagery, a CK tanki na górniaki. Jednak w Sternie od początku warzono tylko górniaki i teraz ciężko by było odwrócić sytuację - wiadomo, drożdże to żywe organizmy. Tak więc piwa górnej fermentacji będą nadal fermentować w kadziach, a leżakować w chłodni w trzech bezpłaszczowych tankach (po 10 hl), pochodzących z Rozdrojovic pod Brnem z firmy Mechanizace spracování masa.
    Trzeba wspomnieć, że do produkcji używa się mających na Moravě (i nie tylko) najlepszą markę słodów z Záhlinic.
    Asystując przy warzeniu zauważyliśmy obok kotła, na małym palniku gazowym około 20 litrowy garnek. Okazało się, że Michael gotując "regularną" warkę przy okazji warzy też próbną nowego piwa.
    Przez rok działalności browaru jak dotąd w ofercie jest 6 piw (choć nie zawsze wszystkie naraz):
    - Czechoslovak Blonde Ale 12°
    - Francouz Saison 11°
    - Američan APA 11°
    - Cowboy Red IPA 15°
    - Dark Energy Black IPA 14°
    - Maor New Zeland Pale Ale 14°

    Największym powodzeniem wśród klientów cieszy się Czechoslovak i tego też warzy się najwięcej. Ciekawe jak będzie z nowym Světlým ležákem, znając tradycyjny gust Czechów może go przebić. Próbowaliśmy 4 z powyższych piw i trzeba przyznać, że są świetne.

    Obecnie oprócz kegów napełniane są szklane butelki 0,75 l. Tak jak beczki można je kupować bezpośrednio w browarze (ceny 75-85 kč) i jak powiedział Michael sporo ludzi tak robi oszczędzając na marży piwotek. Generalnie jednak produkcję Sterna spija się w wielokranach Brna, kilka beczek zawsze trafia też do Prahy.
    W sprzedaży jest też szkło firmowe w dwóch rodzajach (pokal i smukła szklanka) po 100 kč.

    Kolejny browarek w Brnie, który choć malutki, już dzięki swoim piwom staje się ulubionym wśród miejscowych beergeeków. Bardzo polecam spróbować

    Dorzuciłem fotki do galerii:







    Uprzedzając niechybny atak na mnie, że zdjęcie warzelni wrzuciłem ponownie, oświadczam że uczyniłem to celowo gdyż w przeciwności do wcześniej umieszczonego jest ostre i nieprześwietlone.

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • dadek
      Niemcy, Kassel, Untere Königsstraße 60, Bierstube am Stern
      dadek
      Bardzo wesołe miejsce w samym centrum Kassel. Główne skrzyżowanie tramwajowe (gwiazda czyli Stern, rozjazdy w każdym kierunku), ruch tramwajów całodobowy. Nigdzie nie znalazłem godzin otwarcia/zamknięcia, o każdej porze dnia/nocy gdy przejeżdżaliśmy było otwarte (przynajmniej w sierpniu...
      2024-09-03, 03:09
    • dadek
      Katowice, Żwirki i Wigury 11, Browar StarKraft
      dadek
      Browarek miałem możliwość odwiedzić 26.03.2024 dzięki uprzejmości Remka Staronia, czyli jego założyciela. W Katowicach jest on dobrze znany piwoszom jako właściciel już kultowej Absurdalnej gdzie oczywiście piw StarKrafta (i nie tylko) można spróbować z 16 kranów.
      W browarze pracują...
      2024-04-11, 23:26
    • Daray
      Brak wyraźniej fermentacji po 48h
      Daray
      Dzień dobry,

      W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06

      Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...
      2023-03-13, 20:01
    • VidiBob
      Piana a brak wyraźnej fermentacji
      VidiBob
      Dzień dobry,
      zaczynam swoją przygodę z browarnictwem domowym. Początki jak najprostsze z brewkitu ? Kupiłem pszeniczny. Po wymieszaniu puch doprowadziłem do wrzenia chwilę pogotowałbym. Drożdże rozpuściłem w ostudzonym wrzątku do 20C po 30 min. dodałem do brzeczki o temp 25C. Aktualnie...
      2022-05-19, 14:36
    • darekd
      Mount Saint Bernard Abbey, Tynt Meadow
      darekd
      Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!

      Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano
      ...
      2023-02-07, 23:16
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...