Browar w Lomnicy nad Popelkou wystartował pod koniec stycznia 2019, przerywając 60 letnią nieobecność miejscowego piwa, gdyż stary browar w tym mieście zamknięto w 1958 roku.
Czterech przyjaciół już dość dawno marzyło o warzeniu piwa we własnym browarze, choć oczywiście nie na skalę przemysłową, a raczej lokalną rzemieślniczą. Udało się to zrobić w budynku po piekarni stojącym w odległości 100 m od rynku. W dniu 18.06.2019 gdy odwiedziliśmy browar właśnie trwało warzenie 33 warki. Obecnie warzy się zazwyczaj 2x tygodniowo po dwie warki. Używa się głównie slodów ze słodowni browaru Ferdinand z Benešova u Prahy.
Całość sprzętu dostarczyła firma NIRO-INOX Zaječí. Warzelnia ma wybicie 10 hl, brzeczkę fermentuje się w tankofermentorze 20 hl po czym młode piwo trafia na leżakowanie do tanków leżakowych (4x20 hl i 2x10 hl). Jest też drugi tankofermentor o pojemności 10 hl wykorzystywany do specjalnych warek piw górnej fermentacji. Stoi on w sąsiedztwie zbiorników wody gorącej i lodowej oraz whirpoola. Miejsca na ewentualny rozwój mocy produkcyjnych browaru jest sporo, da się wstawić jeszcze co najmniej drugie tyle tanków.
Jak do tej pory podstawowo warzy się 5 rodzajów piwa:
- Polotmavá 10° https://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=132443
- Lomnický ležák 11° https://www.browar.biz/galeria.php?id=26093 piłem tylko z tanku, przyjemne, dość treściwe piwo o fajnej chlebowości i sporej goryczce chmielowej (3 rodzaje czeskich chmieli). Tego piwa warzy się najwięcej.
- Světlý ležák 12° https://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=132444
- Lomnická APA 14° https://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=132445
- Stout 16°, nie było czego żałuję, w tanku było tylko młode 2 dni po fermentacji.
Najbliżej browaru miejscowych piw można spróbować po sąsiedzku w restauracji Babylon, gdzie na kranach są zazwyczaj 4 rodzaje, a także butelki (przy okazji można tu dobrze i tanio zjeść oraz zanocować). Poza tym w Lomnicy piwa butelkowe są dostępne w sklepach i lane w innych hospodach, jednak nie wszystkie rodzaje. Oczywiście cały asortyment jest dostępny również w browarze po uprzednim umówieniu się telefonicznie. W czasie naszej wizyty 18.06.2019 trwały prace wykończeniowe sklepu firmowego, który już w chwili obecnej powinien być czynny (wejście wprost z ulicy Poděbradovej). W restauracji Babylon kufel firmowy można było kupić za 100 kč, podkładki w dwóch rodzajach były dostępne na stołach, podobno w sklepie firmowym gadżetów ma być więcej.
Fotki w galerii:
Czterech przyjaciół już dość dawno marzyło o warzeniu piwa we własnym browarze, choć oczywiście nie na skalę przemysłową, a raczej lokalną rzemieślniczą. Udało się to zrobić w budynku po piekarni stojącym w odległości 100 m od rynku. W dniu 18.06.2019 gdy odwiedziliśmy browar właśnie trwało warzenie 33 warki. Obecnie warzy się zazwyczaj 2x tygodniowo po dwie warki. Używa się głównie slodów ze słodowni browaru Ferdinand z Benešova u Prahy.
Całość sprzętu dostarczyła firma NIRO-INOX Zaječí. Warzelnia ma wybicie 10 hl, brzeczkę fermentuje się w tankofermentorze 20 hl po czym młode piwo trafia na leżakowanie do tanków leżakowych (4x20 hl i 2x10 hl). Jest też drugi tankofermentor o pojemności 10 hl wykorzystywany do specjalnych warek piw górnej fermentacji. Stoi on w sąsiedztwie zbiorników wody gorącej i lodowej oraz whirpoola. Miejsca na ewentualny rozwój mocy produkcyjnych browaru jest sporo, da się wstawić jeszcze co najmniej drugie tyle tanków.
Jak do tej pory podstawowo warzy się 5 rodzajów piwa:
- Polotmavá 10° https://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=132443
- Lomnický ležák 11° https://www.browar.biz/galeria.php?id=26093 piłem tylko z tanku, przyjemne, dość treściwe piwo o fajnej chlebowości i sporej goryczce chmielowej (3 rodzaje czeskich chmieli). Tego piwa warzy się najwięcej.
- Světlý ležák 12° https://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=132444
- Lomnická APA 14° https://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=132445
- Stout 16°, nie było czego żałuję, w tanku było tylko młode 2 dni po fermentacji.
Najbliżej browaru miejscowych piw można spróbować po sąsiedzku w restauracji Babylon, gdzie na kranach są zazwyczaj 4 rodzaje, a także butelki (przy okazji można tu dobrze i tanio zjeść oraz zanocować). Poza tym w Lomnicy piwa butelkowe są dostępne w sklepach i lane w innych hospodach, jednak nie wszystkie rodzaje. Oczywiście cały asortyment jest dostępny również w browarze po uprzednim umówieniu się telefonicznie. W czasie naszej wizyty 18.06.2019 trwały prace wykończeniowe sklepu firmowego, który już w chwili obecnej powinien być czynny (wejście wprost z ulicy Poděbradovej). W restauracji Babylon kufel firmowy można było kupić za 100 kč, podkładki w dwóch rodzajach były dostępne na stołach, podobno w sklepie firmowym gadżetów ma być więcej.
Fotki w galerii:
Comment