Czechy, Šestajovice, Husova 66, Šestajovický pivovar

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • heckler
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2012.09
    • 1906

    Czechy, Šestajovice, Husova 66, Šestajovický pivovar

    Sestajovice to niewielka wioska leżąca tuż przy administracyjnej granicy z Pragą. W 1996 roku rozpoczęto prace budowlane i już cztery lata później stary budynek administracyjny został przekształcony w restaurację myśliwską U Kamene. Restauracja stoi przy wąskiej uliczce w bardzo cichym i spokojnym miejscu. Przy uliczce, a przed lokalem ustawiono nawet parę stolików .
    Całość jest rodzinną firmą i w jej skład wchodzi wspomniana restauracja z dużym letnim ogródkiem mieszczącym się na dziedzińcu, pensjonat, a do całości od lipca tego roku dołączył browar.

    W pensjonacie mieliśmy zarezerwowany nocleg i na miejsce dotarliśmy 15.08 tuż po godzinie 14. Ponieważ restauracja czynna jest od wtorku do czwartku - 17: 00-22: 00 i od piątku do soboty - 17: 00-23: 00 to mieliśmy sporo czasu na zakwaterowanie się i obejrzenie nowego browaru. W niedzielę, oraz w poniedziałek lokal jest zamknięty.

    W pensjonacie przyjął nas właściciel Pan Roman Hrdlic, który całością zarządza wraz z żoną Karoliną. Bardzo miły i sympatyczny gospodarz powiedział, że jak się rozpakujemy to możemy zejść na dół i pójdziemy zobaczyć browar, ale na piwo zaprasza dopiero po 17 .

    Wchodząc na dziedziniec, po prawej stronie mamy pensjonat, po lewej restaurację, ale pomimo dwóch sal miejsca w środku jest niewiele. Miejscami siedzącymi za to nadrabia spory letni ogródek w którym pod parasolami możemy wrzucić coś na ząb i napić się piwa. Przy murze utworzono coś na podobieństwo rzeczki i wraz z kołem młyńskim, oraz pływającymi w wodzie złotymi rybkami tworzy fajny klimat i w upalne dni daje dodatkowy, przyjemny chłodek . Natomiast w budynku na wprost swoją siedzibę ma nowy browar.
    W pierwszym pomieszczeniu ustawiono 500 l. warzelnię, a w drugim 4 x 1000 l., oraz 1 x 500 l. tanki, oraz dwie kadzie otwartej fermentacji o pojemności 1000 l.
    Cały sprzęt został odkupiony od zamkniętego browaru Kelč. Jak się dowiedzieliśmy Pan Roman nie warzy piwa sam, a ma zatrudnionego sladka którym jest Tomáš Kopačka, który jest synem Pavela Kopački z browaru Kokeš w Kamenice nad Lipou . Pana Pavela miałem przyjemność poznać osobiście podczas wizyty w jego browarze i trzeba przyznać, że piwa z pod ręki ojca i syna bardzo nam smakowały. Dla tego nie mogłem doczekać się już godziny 17 by móc spróbować piw uwarzonych w browarze Šestajovice.

    Stała oferta browaru skład się z trzech piw, a sezonowo może powstanie jakiś special. Wygląda to następująco:

    - Křížovník svetla 12-ka 28 /40 / 100 Kc. Ostatnia pozycja to litrowy pet. Piwo z dodatkiem żytnich słodów. Całkiem smaczne, ale ciut więcej chmielu można by sypnąć.

    - Bellott svetla 11-ka 16 /38 /90 Kc. Dobre. Warto dodać, że na stołach leżą laminowane kartki piwnego menu zawierające informację co to za piwo i skąd została zaczerpnięta ich nazwa.

    - Raskabát polotmava 10-ka 24 /35 / 80 Kc. Zaskoczenie, bo 10-ka okazała się najbardziej wyrazistym piwem z pośród całej trójki.

    Oczywiście zdaję sobie sprawę, że była to pierwsza partia uwarzonego tam piwa i mam nadzieję, że będzie już tylko coraz lepiej, zresztą jak to powiedział Pan Roman- warzymy dopiero od trzech tygodni. Generalnie piwa były smaczne, ale brakowało im pazura. Zarówno piwo, nocleg jak i jedzenie do najtańszych nie należą i ceny za dania główne wahają się od 180-240 Kc. My nie mieliśmy potrzeby skorzystania z kuchni, więc na temat ich smaku się nie wypowiadam. Ciekawą aranżację mają męskie toalety, a konkretnie fajnie wyglądająca imitacja gilotyny zbudowanej przy pisuarach . Myślę, że będąc w okolicy warto odwiedzić klimatyczną restaurację U Kamene i w ciszy i spokoju spróbować smacznego piwa .

    Zdjęcia w galerii:















  • dadek
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺🍺
    • 2005.09
    • 4702

    #2
    Do hospody U Kamene przybyliśmy na zakończenie dnia 28.09.2021 z zamiarem spróbowania miejscowych piw i zjedzenia czegoś.
    Z zewnątrz kompleks niedużych budynków w willowej dzielnicy prezentował się ładnie, wnętrze knajpki też nam się spodobało. Grube belki sufitowe i strop z ciemnego drewna, takież stoły i krzesła pooddzielane kamiennymi murkami, na których ustawiono stare, świecowe lampy. Na białych ścianach porozwieszane poroża i czaszki dzikiej zwierzyny oraz wypchane drapieżne ptaki. Bar również kamienny z drewnianym blatem, wyposażony w kolumnę z pięcioma nalewakami. Jednak tego dnia dostępne były tylko 3 piwa:

    - Zikmund světlé výčepní 10° https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...jovice-zikmund
    - Bellot světlý ležák 11° https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...ajovice-bellot
    - Křížovník světlý ležák 12° https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...vice-krizovnik

    Jak można przeczytać z powyższego, piwa nas zawiodły. A plan był taki, że miały nam zrekompensować również niezbyt udane wypusty browaru Kostelec nad Černými lesy, który odwiedziliśmy tego dnia wcześniej. No cóż, czasem się wpada z deszczu pod rynnę.
    Czytając kartę piw, wszystkie są tu niepasteryzowane i niefiltrowane choć wszystkie były klarowne. Do każdego użyto mieszanki słodów jęczmiennych i żytnich, jednak efekt był słabiutki, a co gorsza wyłaziły ewidentne wady. Może od sládka byśmy się dowiedzieli czegoś konkretnego ale nie było go na miejscu, a my nie byliśmy umówieni.
    Z jedzeniem było dużo lepiej, wszystkim smakowało. Oprócz 10 dań głównych (czeska klasyka 165-295 kč) są też tradycyjne zakąski, a dla bezmięsnych smażony hermelín lub eidam (115 kč).

    Może jeszcze kiedyś tu zajrzymy bo miejsce przyjemne. No ale przedtem trzeba będzie poszukać świeżych recenzji miejscowych piw by znów nie było rozczarowania.
    Obecne godziny pracy hospody to 17-22 od wtorku do soboty.
    Last edited by dadek; 2022-01-09, 01:57.

    Comment

    Przetwarzanie...
    X