Czechy, Kolín, Heverova 502, Pivovar Prádelník

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • heckler
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2012.09
    • 1906

Czechy, Kolín, Heverova 502, Pivovar Prádelník

Wokół Kolina już od jakiegoś czasu działają sobie dwa browary, a od tego roku w centrum miasta rozpoczął swoją działalność trzeci browarek o nazwie Pivovar Prádelník.
    Swoją siedzibę browarek ma w dwupiętrowym, kwadratowym domu żywcem wyjętym jakby z lat 70-tych. Jak to mam w zwyczaju do browarku wcześniej nie dzwoniłem, ale na miejsce postanowiliśmy podjechać w niedzielę 28.07 i mieliśmy nadzieję, że właściciel będzie akurat jadł niedzielny obiad i dzięki temu zastaniemy go w domu .
    Wstrzeliliśmy się w dobrą minutę, bo pod domem czekał już umówiony z gospodarzem jakiś czeski miłośnik piwa, więc po chwili przy furtce pojawił się wcześniej wywołany właściciel Zdeněk Havlík. Zostaliśmy zaproszeni do środka i od razu zeszliśmy do pomieszczenia w piwnicy.

Umówiony z właścicielem Czech zainteresowany był tylko zakupem piwa, więc po paru minutach na placu boju zostaliśmy sami. Pomieszczenie, to zarazem mała domowa hospudka w której Zdeněk wraz z kolegami może posiedzieć sobie przy piwie. Są ławy, stół, na półkach przykręconych do ścian ustawiono niekończące się rzędy pustych butelek po różnych piwach.
    Pod półkami zwisają stare (zapewne reprodukcja) tablice z reklamą nie tylko piwa. Ale najważniejsze, że przy drzwiach wykorzystując a'la pod zlewozmywakową szafkę zainstalowano bar z dwoma kranami wstającymi z nierdzewnej blachy przymocowanej do ściany. Blachę ozdobiono ładną grawerką z nazwą browaru Prádelník, a na kranach zawieszono mosiężne tabliczki z wygrawerowaną informacją jakie piwo w danym momencie jest na kranach. Generalnie bardzo ,piwne, miejsce .

Tego dnia na kranach było tylko jedno piwo i właśnie nim przez sympatycznego właściciela zostaliśmy poczęstowani. Była to:

- Prádelník Jelen světlý ležák 12-ka. Do spróbowania na miejscu w cenie 26 Kc. Smaczna, goryczkowa klasyka. Takie piwa właśnie lubię.

Kontynuując temat piw, to jak na domowy browarek ich rodzajów Zdeněk warzy całkiem sporo. Cennik wiszący nad barem wyglądał następująco:

- Prádelník Lavor - Vídeňské polotmavý ležák 13-ka w cenie 30 Kc. Nabyłem 1.5 l. plastik na wynos. Bardzo smaczne piwko .

- Prádelník Špunt světlé výčepní pivo 10-ka w cenie 24 Kc.. Równie smaczne jak poprzednie piwa . Podobnie jak dwa w/w piwa zakupiłem na wynos. Poniżej wymienionych piw nie było w ofercie.

- Prádelník Jelen Pepř světlý ležák 12-ka w cenie 30 Kc.

- Prádelník Jelen Zázvor světlý ležák 12-ka w cenie 30 Kc.

- Prádelník Valcha pivní speciál 14-ka w cenie 34 Kc.

- Prádelník Mandl - Pšeničné 12-ka w cenie 32 Kc.

- Prádelník PIPA India Pale Ale w cenie 36 Kc.

- Prádelník Sváteční polotmavý ležák 13-ka ceny brak.

Jak widać piwna oferta jest w stylu ,dla każdego coś dobrego,. Po degustacji piwa w celu zobaczenia browaru udaliśmy się do pomieszczenia obok. A tam kolejne zaskoczenie.
    Jak na browarek w domowej piwnicy jest on całkiem spory i składa się z 500 l. warzelni, oraz chłodni z 6 X 500 l. tankami służącymi do fermentowania i leżakowania piwa.
    Cały sprzęt został wykonany we własnym zakresie, a wraz z początkami domowego piwowarstwa trwało to dwa lata. Oprócz źródła piwa można spróbować na mieście w barze U Tří pírek gdzie występuje ono rotacyjnie. Kolejny przydomowy browarek, gdzie właściciel to miły i sympatyczny człowiek warzący dobre piwo, a klientów traktuje z należytym szacunkiem. Polecam

Zdjęcia:

• dadek
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺🍺
    • 2005.09
    • 4702

Przez Kolín, czyli główną czeską magistralą, przejeżdżam wiele razy do roku, lecz dopiero gdy rozłożyliśmy się na dłuższy pobyt w pobliskim Českým Brodě była czas by odwiedzić Prádelníka. Udało się to 30.09.2021, gdyż sládek i właściciel pan Zdeněk Havlík wcześniej był poza domem korzystając z wypadającego w Czechach długiego weekendu. Zapewnił mnie telefonicznie, że tego dnia zaplanował warzenie, więc będzie na miejscu i zaprasza.
    Stara willa w ogrodzie, niedaleko zabytkowego centrum miasta, zupełnie nie wygląda na miejsce gdzie funkcjonuje browar. Jednak nazwa zdradza, że wykorzystano na jego zabudowę dawną pralnię (magiel), co wskazuje na piwnicę i niedużą powierzchnię. Tu to właściwie suterena trochę pod poziomem gruntu, miejsca rzeczywiście niedużo, dlatego i ja podobnie jak Heckler, byłem zaskoczony wielkością browarku. Spodziewał bym się warzelni max 200-300 l, a tu aż 500! Pan Zdeněk budował cały sprzęt pod wymiar, miejsce jest wykorzystane w 100%. Warzelnia, zbiornik wody gorącej i myjka do kegów w jednym pomieszczeniu, tanki w chłodni obok wstawione "na zapałkę" (tu nawet ciężko zrobić fotkę). Nie ma osobnej fermentacji, do tego celu jest przeznaczony jeden tankofermentor.
    Liczba warzonych piw też budzi szacunek. Pan Zdeněk powiedział, że właściwie opiera się na stałych klientach i nie chce by się znudzili pijąc jego piwa. Na pewno je cenią o czym może świadczyć fakt, że ja mogłem na miejscu spróbować tylko gotowego Jelena 12° i jeszcze młodego Vídeňského. - "Wszystko wyprzedałem przed Svatým Václavem, teraz muszę nadrobić po świętowaniu" - powiedział pan sládek. Spróbowane piwa bardzo mi smakowały, nie dziwne że nawet w czasie covidowego ogólnego zamknięcia produkcja w Prádelníku się wcale nie zmniejszyła, a klienci z wyprzedzeniem zapisywali się na piwa. Rocznie warzy się tu około 400 hl, do czego są używane humnové słody z Benešova u Prahy.
    Prywatna hospůdka to świetne miejsce, tylko pozazdrościć znajomym pana Zdeňka, których tu zaprasza . Tym bardziej, że to przesympatyczny człowiek, z którym bardzo miło mi się rozmawiało prawie godzinę, choć trochę przeszkadzałem w pracy (czego absolutnie nie dał mi odczuć).
    Warto wpaść po tutejsze piwa (najlepiej umówić się telefonicznie), są w PET-ach 1 lub 1,5 l. Lane są wciąż dostępne w Hostinci U Tří pírek przy kolínskim rynku (Karlovo náměstí 72).

Na fotkach: 1. Warzelnia 2. Obok niej po prawej zbiornik wody gorącej i fragment myjki 3. Chłodnia z tankami

Click image for larger version

Name:	DSC04695.JPG
Views:	101
Size:	34,3 KB
ID:	2323309Click image for larger version

Name:	DSC04696.JPG
Views:	90
Size:	34,0 KB
ID:	2323310Click image for larger version

Name:	DSC04697.JPG
Views:	97
Size:	36,4 KB
ID:	2323311

Comment

• darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 12565

Dadek, a byłeś może wtedy przy okazji w Sv. Janie v Polepach? Ok. 3 km więc bardzo blisko.

Last edited by darekd; 2022-01-13, 23:28.

Comment

• dadek
        Major Piwnych Rewolucji
        🍺🍺
        • 2005.09
        • 4702

Byłem! 3 lata przed Tobą, czyli 12 lat temu https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...15#post1227215

Comment

• darekd
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🍺🍺🍺
          • 2003.02
          • 12565

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dadek Wyświetlenie odpowiedzi
          Byłem! 3 lata przed Tobą, czyli 12 lat temu https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...15#post1227215
          Kilka kilometrów Ci zabrakło, żeby cofnąć się w czasie o 12 lat

Comment

Przetwarzanie...
          X