Owszem znana jest mi siec tych restauracji, a w sobotę w drodze do browaru Žíznivý Dromedár na jedną z nich trafiliśmy przypadkowo. Piękna, słoneczna pogoda, a przed lokalem spory ogródek piwny, więc postanowiliśmy chwilkę odpocząć i napić się piwa . Wnętrze restauracji do złudzenia przypomina wnętrze Pivováreku Morava. W sumie to nie powinno dziwić, bo browar należał ( należy? ) do tej samej sieci. Restauracje działają w formie współpracy franczyzowej i obecnie w Czechach funkcjonuje ich 13, a najwięcej, bo 8 jest właśnie w Ostravie.
Oprócz piw : Radegast 12-ka, Ostravar 12-ka możemy się tam napić piwa o nazwie Lapák ( 11-ka ) produkowanego dla sieci Šatlava przez browar Vysoký Chlumec.
Na szczęście restauracje w swojej ofercie mają piwa z browaru Morava z Frydka Mistka, a dokładnie dwa rodzaje piwa: Morava Světlá 12-ka, oraz Morava Polotmavá 11-ka.
Dodatkowym atutem tych restauracji są godziny ich otwarcia. Piwa napijemy się już od godziny 9 i tak pić możemy aż do północy, lub drugiej w nocy w weekendy .
Oprócz piw : Radegast 12-ka, Ostravar 12-ka możemy się tam napić piwa o nazwie Lapák ( 11-ka ) produkowanego dla sieci Šatlava przez browar Vysoký Chlumec.
Na szczęście restauracje w swojej ofercie mają piwa z browaru Morava z Frydka Mistka, a dokładnie dwa rodzaje piwa: Morava Světlá 12-ka, oraz Morava Polotmavá 11-ka.
Dodatkowym atutem tych restauracji są godziny ich otwarcia. Piwa napijemy się już od godziny 9 i tak pić możemy aż do północy, lub drugiej w nocy w weekendy .