Czechy, Úvaly, Škvorecká 725, Akciový pivovar Libertas

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • heckler
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2012.09
    • 1906

    Czechy, Úvaly, Škvorecká 725, Akciový pivovar Libertas

    Pod koniec września browar zorganizował dni otwarte, niestety w ostatniej chwili rodzinne sprawy pokrzyżowały nam plany i na imprezkę nie dotarliśmy. Drugie i udane podejście zrobiliśmy 01.11 .
    Z racji, że browar otwierany jest codziennie, ale dopiero od godziny 15-22 do miejscowości Úvaly dotarliśmy tuż przed 15 po uprzedniej wizycie w nowo otwartym browarze Počerňák.

    Wybudowany od podstaw budynek browaru i piwiarni leży na wylocie z miasteczka, koło marketu Penny przy ulicy Škvorecká.
    Zaraz po wyjściu z tunelu kolejowego naszym oczom ukazuje się okazały budynek, a właściwie wielka hala browaru Libertas. Browar wraz z ogromnym, krytym, letnim ogródkiem stoi na jeszcze większym, zielonym placu. Po prostu wielki blaszak z dużymi oknami, przez które bez problemu widać prawie całą instalację. Całość w modnym ostatnio grafitowym kolorze ze wszystkich stron przyozdobiono logami browaru, a od strony torów wielkie logo, czyli gwiazdę utworzono z drewnianych paneli. Generalnie z zewnątrz hala wygląda ładnie i nowocześnie.

    Środek niewielkiej piwiarni, to nowoczesny styl z paroma długimi ławami, paroma stolikami, oraz paroma stolikami przystosowanymi do picia na stojąco. Spory bar z masywnym chromowym kranem, a do tego duże okno z widokiem na warzelnię, oraz jeszcze większe z widokiem na ulicę, a reszta jak to w blaszaku. Na szczęście nowoczesność za sprawą jednej ze ścian została kapitalnie przełamana. Praktycznie całą ścianę na lewo od baru zdobią, piękne, cudowne, oryginalne, przedwojenne, blaszane, tablice reklamowe z Czeskich browarów . Centralnie po środku wstawiono wysokie chyba na trzy metry drzwi do kibelka. Specjalnie zajęliśmy sobie stolik najbliżej tej ściany i rozkoszując się widokiem pięknych tablic popijaliśmy smaczne piwko .

    O początku browaru i dacie rozpoczęcia budowy browaru informuje ustawiony na trawniku kamień węgielny z datą 22.12 2018 roku. Pivovar Libertas jest browarem akcyjnym utworzonym przez grupę pięciu znajomych. Akurat podczas naszej wizyty mieli zorganizowane spotkanie akcjonariuszy odbywające się w kąciku piwiarni. Pomimo, że to właściciele, to każdy z nich biorąc piwo z baru płacił za nie z własnej kieszeni.
    Dzięki uprzejmości sympatycznego współwłaściciela Romana Martinaka odbyliśmy krótką wycieczkę po browarze. Na początku pochwalił się nam, że kiedyś pracował jako kelner U Fleku, a o własnym browarze marzył od dawna. Marzenia się spełniły i od połowy sierpnia browar Librtas zaczął warzyć piwo. Piwowarem jest Robert Franěk który również warzy w browarze Kamenice nad Lipou. Jak opowiadał Roman, zanim cokolwiek zaczęli budować w celu uzgodnienia co i ile chcą w browarze produkować akcjonariusze odbyli parę spotkań. W przyszłości chcieli uniknąć problemu z ewentualną rozbudową browaru. Dla tego hala jest duża i jakby co to miejsca na nowe tanki jest sporo.

    Warzelnia to 20 tyś. gary, a w dalszej części hali stoi 12 x 40 tyś. tanko fermentatorów, oraz 3 x 20 tyś. Najnowszym zakupem w browarze są drewniane beczki po Szkockiej whisky Bruichladdich, gdzie do marca będzie leżakował Russian Imperial Stout 22%. Z przyjemnością bym go spróbował .
    Niby początki browaru, a na kranach już zastaliśmy cztery piwka i wyglądało to tak:

    - India Pale Ale 14-ka 35/57 Kc.

    - American Pale Ale 11-ka 32/52 Kc.

    - Bohemian Lager 11-ka 28/46 Kc.

    - Hefe Weizen 11-ka 29/48 Kc.


    Pierwsze trzy piwa bardzo smaczne i trzymające swój styl. Pszenicę spróbowałem małą, bo dawno nie piłem i znowu długo pił nie będę, no nie lubię i już . Oprócz ich piw na ośmiu kranach w cenach od 39 do 95 Kc. gościły piwa z zaprzyjaźnionych browarów- Matuska, kontraktowy Chroust i coś tam jeszcze. Na wynos piwa są nalewane na bieżąco do plastiku, lub dużych, firmowych, szklanych butli z krachlą. Generalnie jak na browar w małym miasteczku na obrzeżach Pragi jest bardzo drogo.

    Tutaj podobnie jak w browarze Dva Kohouti płaci się przy barze i piwo dostaje się natychmiast, ale podobnie jak i tam bywa, że większość zawartości szkła to piana. Oszukańcza praktyka.
    Kuchni w lokalu niema, więc jeżeli coś chcemy zjeść, to nie ma problemu, ale będą to różnego rodzaju paszteciki, skwarki, pieczona dynia z orzechami itd. Wszystko podawane w mikro słoiczkach za makro cenę. Np. wspomniana poniekąd bardzo smaczna dynia to wydatek 85 Kc., za drobiowy pasztecik z chlebem 95 Kc.( na zdjęciu), a za nakladany hermelin 85 Kc. Niby wszystko eco, ręcznie robione ble, ble, ale ceny zabijają. Na całe szczęście zarówno piwo jak i przekąski są bardzo smaczne i godne polecenia .

    Zdjęcia:













    Attached Files
  • dadek
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺🍺
    • 2005.09
    • 4702

    #3
    Z okazji Svatého Václava i drugiej rocznicy otwarcia browaru 25.09.2021 zorganizowano na jego terenie okolicznościową imprezę. Słusznie spodziewając się napływu dużej liczby gości rozstawiono dodatkowe stoły i ławy z parasolami firmowymi od strony bramy wjazdowej na froncie hali browaru, oraz na zielonym terenie dodatkowe 5 stoisk z jedzeniem i lanym piwem. Tu można było kupić piwa, których na nie ma na co dzień w przybrowarnianym pubie, który oczywiście również był czynny oferując stały asortyment. Piękna słoneczna i cieplutka jak na koniec września aura (27°C) przyciągnęła rzesze piwoszy, około 13 gdy przybyła nasza ekipa większość ław pod dachem na tarasie w ogródku była już zajęta. Z czasem frekwencja jeszcze zgęstniała więc organizatorzy wynieśli kolejne stoły stawiając je obok wprost na trawie. Pod wieczór kolejki do baru i stoisk były najdłuższe, jednak na nalewaki rzucono duże siły sprawnych ludzi i oczekiwanie nie trwało dłużej niż kilkanaście minut. Z pozoru wydawało się, że chęć szybkiego obsłużenia spragnionych gości powodowała oszukiwanie na zawartości piwa w szkle gdyż piana czasem zajmowała 2/3 jego objętości. Jednak zapewniano, że piwo "dojdzie", eksperymentalnie poczekaliśmy kupując różne style i rzeczywiście deklarowana objętość w 95% się zgadzała. Czyli mają to wyćwiczone.

    Tego dnia można było spróbować 12 rodzajów piw:
    - Bob&Dave - 11,5°Blg, 4,4% https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...eg#post2321559
    - Bohemian lager - 11,5°Blg, 4,4% https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...eg#post2321564
    - Bohemian lager - 12,3°Blg, 4,7%, IBU 37. Pite już pod koniec imprezy, nie robiłem dokładnych notatek, jednak było bardzo smaczne, z wyraźną goryczką i chlebową bazą.
    - APA - 11,5°Blg, 4,7% https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...pa#post2321566
    - Hefe Weizen - 11,5°Blg, 4,9% https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...en#post2321568
    - Bohemian Strong - 14,5°Blg, 5,9% https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...ng#post2321570
    - IPA - 14,5°Blg, 5,9% https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...pa#post2321572
    - Berliner Weiße malina - 10,5°Blg, 4,2%, IBU 7 - nie moja bajka, nie piłem.
    - RIS BA 2019 - 22°Blg, 8,5%, IBU 30, 120 kč/0,3 l
    - Imperial Red Ale - 23°Blg, 10,5%, IBU 65, 50 kč/0,3 l
    - Barley Wine - 24°Blg, 11%, IBU 55, 50 kč/0,3 l
    - Barley Wine BA Calvados - 24°Blg, 11%, 120 kč/0,3 l

    Te ostatnie 4 zostawiłem sobie na koniec, jednak zwyczajnie nie dałem rady. Spróbowałem jedynie po łyczku od naszego kumpla, który spija wszystko do oporu (jest tu ogólnie znany wiec ksywy nie wymienię) i koniec końców zaległ był na stole, co widząc usłużny chłopak z obsługi podstawił mu (dwóch innych "zmęczonych" gości też dostało) gustowne zielone wiaderko. Nasz kumpel nie skorzystał, jednak pragmatyzm Czechów objawia się w każdej sytuacji.
    A te mocarze świetne, na pewno następnym razem nie omieszkam pokosztować w większej objętości. Lano je w szkło 0,3 l i jak widać te nieleżakujące w drewnianych beczkach sprzedawano w zupełnie normalnych cenach. Podobno na urodzinowej imprezie to jedyna szansa by spróbować tych piw w wersji lanej gdyż na co dzień są dostępne tylko w butelkach 0,7 l.
    Wszystkie piwa podawano dedykowanym do stylu w szkle firmowym, choć z początku zdawało się, że nie mają logo. Po prostu jest ono grawerowane i na szkle pełnym piwa na pierwszy rzut oka go nie widać. Podkładki były dostępne na stołach w dowolnej ilości.

    Oczywiście można było uczestniczyć w zwiedzaniu browaru z głównym piwowarem. Zainteresowanie było bardzo duże o czym świadczy fakt, że o godzinie 13 można było pobrać wejściówki dopiero na 18.
    Sprzęt dostarczyła znana firma Czech Brewmasters. Warzelnia jest ogrzewana parą z wytwornicy na gaz ziemny, wyposażona w whirpool, ma max wybicie 25 hl, jednak zazwyczaj warzy się 20 hl. Tradycją stało się, że każdą gotową warkę wychodzącą z warzelni oznajmia umieszczony obok niej dzwon, a na zewnątrz za przeszkloną ścianą co chwila śmigają pociągi na głównej czeskiej magistali. Piwa fermentują i leżakują w tankofermentorach 12x 40 hl i 3x20 hl. Jest też 40 drewnianych beczek po różnych trunkach na sztosy, w 90% były one pełne. Wszelkie przetaczanie piw oraz napełnianie kegów i butelek w celu uniknięcia kontaktu z powietrzem odbywa się za pomocą azotu.
    Do produkcji stosowane są głównie słody ze słodowni Ferdinand Benešov u Prahy, do piw specjalnych również holenderskie Swaen. Žatecké chmiele są oczywiście podstawą ležáků ale wiadomo, że górniaki nie obejdą się bez palety "amerykańców".

    Miejsce fajne, łatwo dostępne dzięki co chwila jeżdżącym pociągom, piwa ciekawe tak klasyczne jak i nowofalowe więc można polecić wizytę.
    Obecne godziny otwarcia pubu: pon-pt. 15-23, sob. 13-23, nd. 13-22.

    Na fotkach: 1. Budynek browaru od bramy wjazdowej 2. Teren browaru z krytym tarasem przed pubem 3. W pubie obok baru można podziwiać stare szyldy piwowarskie 4. Warzelnia

    Click image for larger version

Name:	DSC04553.JPG
Views:	111
Size:	24,7 KB
ID:	2321837Click image for larger version

Name:	DSC04551.JPG
Views:	106
Size:	34,7 KB
ID:	2321838Click image for larger version

Name:	DSC04558.JPG
Views:	106
Size:	37,6 KB
ID:	2321839Click image for larger version

Name:	DSC04562.JPG
Views:	101
Size:	30,8 KB
ID:	2321840

    Comment

    • dadek
      Major Piwnych Rewolucji
      🍺🍺
      • 2005.09
      • 4702

      #4
      ... 5. Tankofermentory 10x40 hl 6. Beczki ze sztosami, obok tankofermentory 2x40 hl i 3x20 hl 7. Stacja sanitacyjna CIP

      Click image for larger version

Name:	DSC04570.JPG
Views:	104
Size:	32,7 KB
ID:	2321842Click image for larger version

Name:	DSC04561.JPG
Views:	102
Size:	37,0 KB
ID:	2321843Click image for larger version

Name:	DSC04565.JPG
Views:	101
Size:	29,9 KB
ID:	2321844


      Comment

      Przetwarzanie...
      X