Prušánky, Prušánky 132, Pivovar Starý Dvůr

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • heckler
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2012.09
    • 1997

    #1

    Prušánky, Prušánky 132, Pivovar Starý Dvůr

    Prušánky to kolejna Czeska pipidówka w której otwarto browar i pomimo, że otwarto go w pensjonacie jest to na prawdę dziwne miejsce. Całość, czyli browar, pensjonat i restauracja nosi dumną nazwę Starý dvůr, a jak się okazuje mieści się on w odnowionym, starym budynku administracyjnym położonym na obrzeżach wsi Prušánky.
    I nawet po odnowieniu dalej wygląda jak biurowiec przerobiony na hotel robotniczy stojący na jakiejś bazie samochodowej . Obszar w którym położone są Prušánky słynie z produkcji wina i dosłownie kilometr dalej w wiosce Nechory można podziwiać śliczne, malownicze domki gdzie w sezonie napijemy się wina z pobliskich winnic. Po za sezonem wino można tam zakupić na wynos i wypić je sobie np. w domu .
    W związku z tym otwarcie takiego kompleksu w tak beznadziejnym miejscu ma sens, tylko co z pozostałą częścią roku, czym przyciągnąć tam klienta?? Może piwem z własnego browaru??

    Przybytek postanowiliśmy odwiedzić podczas grudniowej przerwy międzyświątecznej. Najpierw podjechaliśmy pod zamkniętą na cztery spusty bramę, a następnie przez 10 minut szukaliśmy możliwości wjazdu na teren pensjonatu. Okazało się, że z głównej drogi należy skręcić w wyłożoną płytami dróżkę, którą na początku uznałem za ślepą, lub prowadzącą do jakiejś bazy budowlanej. Mijamy rusztowania, elementy suwnic ułożonych na kupę, oraz jakieś wylane betonowe fundamenty hali. Ale zero informacji, że jedziemy do hotelu .
    Dopiero na drugi dzień przy wjeździe pojawiła się mała tablica z napisem Starý dvůr i strzałką wskazującą gdzie to jest. Dziwne miejsce, a tym bardziej, że od godziny 10 działa tam restauracja w której serwowane są obiady dnia. Komuś najwyraźniej nie zależy na klientach.

    Aby nas zameldować specjalnie na miejsce musiała przyjechać pracownica hotelu. Na szczęście była to bardzo miła pani i pomimo, że browar był zamknięty, a właściciel w interesach wyjechał do Francji znalazła chwilę i zorganizowała klucze do pomieszczenia z aparaturą. Mało tego, to z kuchni na dół ściągnęła kucharza który podobno o browarze miał wiedzieć wszystko. Nie wiedział prawie nic, ale mimo to dziękujemy za fatygę .
    Ów browar znajduje się na parterze, zaraz przy recepcji i zajmuje jedno pomieszczenie. Bardzo fajny sprzęt podobno zrobił sobie sam właściciel, gdyż ogólnie pojętą metaloplastyką zajmuje się zawodowo. Warzelnia to 250 litrowe kotły, a i reszta pojemników wyglądała na podobną pojemność. Piwa warzy sam szef Pan Drahomil Klimeš i jak opowiadała miła pani lubi on z piwem eksperymentować i dodaje do niego np. skórkę cytryny, kolendrę, imbir, pieprz, czy miętę . Piw możemy spróbować w restauracji mieszczącej się na pierwszym piętrze.

    Restauracja to dwie duże sale które można oddzielić przesuwnymi drzwiami. Pierwsza sala jest sporo większa i zaraz przy wejściu w formie wyspy ustawiono skromny bar. Za barem ciekawie zaadaptowana małą lodówkę. Otóż do jej środka wędruje keg, a od góry przymocowano kran i piwo nalewa się prosto z lodówki. Ciekawy patent .
    Druga sala posiada małą scenę, oraz równie mały plac zabaw dla dzieci. Resztę miejsca zajmują stoliki. Na podłodze lustrzane kafelki, na ścianach drewnopodobne panele, po prostu widać, że kiedyś była tam zakładowa stołówka, lub jakaś sala konferencyjna. Generalnie w obu salach jest ,zimno, i bez jakiegokolwiek klimatu .

    O dziwo w porze obiadowej na posiłek wpadło tam całkiem sporo ludzi. Osobiście w cenie 135 Kc. spróbowaliśmy kotleta z kurczaka podanego z ziemniakami. Szału nie było, ale coś zjeść należało. Po objedzie przystąpiliśmy do degustacji piw z miejscowego browaru. Na kranach zastaliśmy trzy piwa i wszystkie nosiły wspólną nazwę Starodvorske:

    - Miodowa 11-ka w cenie 30/25 Kc. Smakowała jak oranżada, ale taka gazowana na maksa. Miodu w tym czymś nie wyczułem, ale jako napój orzeźwiający na upały byłby super. Taki Radler, a nie piwo.

    - Miętowa 11-ka w cenie j/w. Tu było jeszcze gorzej. Ani to nie było miętowe, ani orzeźwiające. Po prostu było niedobre i tyle .

    - Polotmava 14-ka w cenie 40/30 Kc. Tu się dopiero działo. Wygląd gęstwy kawowo-mlecznej o smaku kwaśno-kawowym był bezcenny. Najgorsze z całej trójki, paskudne .
    ( Poniżej zdjęcie wykonane z lampą, trochę przekłamuje barwę, ale za to w pełni oddaje klarowność płynu. Smakowało jeszcze podlej niż wyglądało ).

    Żadne z pośród trzech w/w ,napojów, w smaku piwa nie przypominało. Wszystkie gazowane mocniej niż szampan i w przedziwnych smakach, no pić się tego nie dało.
    Miałem cichą nadzieję, że w Czechach nigdy nie trafię na browar z tak paskudnym piwem, ale niestety stało się i właśnie takie miejsce miałem wątpliwa przyjemność odwiedzić. Eksperymenty sladka są fatalne w skutkach i tak podłego piwa chyba sam bym nie uwarzył, a tego jeszcze nigdy w życiu nie robiłem . Omijajcie to miejsce bardzo szerokim łukiem!!

    Zdjęcia:














    Attached Files

Related Topics

Collapse

  • bastion
    Łotwa, Ryga, Vagonu Iela 21, Nurme Brewery & Taproom.
    bastion
    Okolica dawnych zakładów remontowo - kolejowych w Rydze obfituje w stare magazyny. Niska ceglana zabudowa przemysłowa często z przełomu XIX i XX wieku ma swój urok.
    Klucząc między nimi podchodzę pod jeden z nich gdzie ma się mieścić browar rzemieślniczy Nurme. Brama otwarta, ale...
    2023-06-07, 21:49
  • dadek
    Oberursel, Ackergasse 13, Alt-Oberurseler Brauhaus
    dadek
    Oberursel to nieduże miasto (około 40 tyś. mieszkańców) położone 20 km na północ od Frankfurtu (am Main). Dojazd jest bardzo łatwy dwoma liniami transportu szynowego - pociągami DB lub miejską U3 czyli tramwajo-metrem. W odległości około 400 m od stacji wchodzimy w obręb bardzo ładnej...
    2023-10-03, 22:05
  • heckler
    Olomouc-Řepčín, Řepčínská 340/105, Pivovar Twinberg
    heckler
    Twinberg to najnowszy Ołomuniecki browar. Swoją siedzibę ma w cichej i spokojnej dzielnicy Řepčín, przynajmniej tak było w sobotę.
    Na potrzeby browaru i restauracji została zaadoptowana jadalnia pobliskiego zakładu pracy. I tak do dyspozycji gości jest spory taras, oraz podobnej
    ...
    2023-05-16, 14:37
  • heckler
    Cieszyn, Katowicka 136, Browar - Karczma Pod Czarnym Kogutem
    heckler
    Bardzo się cieszę, że właśnie taki lokal powstał akurat w Cieszynie. Lubię tam jeździć, lubię klimat tego miasta, a na moim piwnym szlaku właśnie dodałem Czarnego Koguta.
    Browar wystartował pierwszego marca, a nam udało się ich odwiedzić dwa i pół tygodnia później czyli 18 marca. Browar,
    ...
    2023-03-22, 16:08
  • dadek
    Niemcy, Erlangen-Kosbach, Am Deckersweiher 24, Hofbräu Oberle
    dadek
    Adres browaru niby w Erlangen ale jest to wieś włączona w obszar miasta odległa o ponad 7 km od głównego dworca kolejowego. Spod niego należy najpierw jechać autobusem 286 do przystanku Büchenbach-Lindenstraße i przesiąść się na linię 298 (w godzinach 10-16) lub 287 (poza 10-16). Te autobusy...
    2025-02-09, 23:58
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...