Czechy, Kunovice, V Pastouškách 205, Pivovar Rotor

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • heckler
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2012.09
    • 1937

Czechy, Kunovice, V Pastouškách 205, Pivovar Rotor

Nieopodal miasta Uherské Hradiště w małym miasteczku Kunovice właśnie rozpoczął warzenie piwa kolejny browar. Browar Rotor działa dosłownie od miesiąca i jest on częścią firmy EPS która to prężnie zajmuje się biotechnologią. Mało tego to wspierają progresywne źródła odnawialne, posiadają bio gazownię i kompostownię w Kunovicach, oraz wytwarzają drożdże winiarskie, a w przyszłości i te potrzebne do produkcji piwa. Było im mało to otwarli sobie własny browar .

Idąc do browaru od głównej ulicy ma się wrażenie, że pobłądziliśmy. Wąskie uliczki, osiedle domków jednorodzinnych, po co ktoś buduje w takim miejscu browar?? Na szczęście jesteśmy w Czechach, a oni mają na to wyjeb... i dla nich każde miejsce jest dobre by otworzyć browar i napić się piwa. Tuż przed torami kolejowymi na terenie swojej firmy od podstaw trzech właścicieli firmy EPS postawiło blaszaną halę. Browar nazwano Rotor i zaczęto warzyć piwo. Przed ową halą znajduje się parking, oraz na wyłożonym kostką brukową placu utworzono letni ogródek. Tam pod parasolami można zasiąść i spróbować miejscowego piwa. Piwo sprzedawane jest z okienka i jest ono otwarte codziennie od 14, a w weekendy od 12-20.

Dla chcących zobaczyć browar jest informacje, że wycieczka kosztuje 100 Kc. i należy się na nią umówić z wyprzedzeniem. My byliśmy tam w sobotę 01.08, więc na wiele nie liczyłem. Zapytałem panią z okienka, ale odparła, że tylko właściciele mogą tam wchodzić. Ale szczęście nam sprzyjało i po godzinie na miejsce wraz z żoną przyjechał jeden z właścicieli Pan Richard Ježdík. Miła barmanka najwidoczniej mu o nas powiedziała i sam przyszedł do naszego stolika. Był na tyle miły, że znalazł chwilkę i browar nam pokazał .
    Instalacja składa się z 1000 l. warzelni, oraz 6 tanko fermentatorów o takiej samej pojemności. W planach jest dołożenie tanków, ale na razie działają miesiąc, więc są to tylko plany.

Nie chcą dłużej zawracać tyłka gospodarzowi zapytałem gdzie piwo będzie sprzedawane w zimie. Tu w browarze w butelkach, być może powstanie jakaś salka wewnątrz, oraz wiadomo Brno, Praga. Na razie motorem napędowym sprzedaży są oczywiście rowerzyści. Koło browaru przebiega ścieżka rowerowa i na piwko wpadają całymi stadami. Dlatego specjalnie dla nich warzone są dwa piwka o niższej zawartości alkoholu 9-ka i 10-ka. Na kranach mają być zawsze cztery piwa i taką ilość zastaliśmy w sobotę.

- ROTOR 10-ka w cenie 27/20 Kc. Smaczne, ale zaraz po jego zamówieniu i wypiciu kufelka skończyła się beczka.

- ROTOR Beran svetla 12-ka w cenie 30/22 Kc. Jest goryczka, jest smak, jak dla mnie bomba.

- ROTOR tmava 12-ka cenie 30/22 Kc.. Mnie smakowało.

- ROTOR WITBIER 12-ka w w cenie 25 Kc. za pojemność 0.4 l.. Piwo podawane z kawałkiem pomarańczy. O dziwo nie smakowało jak typowa pszenica której nie trawię. To piwo było ok.

- ROTOR IPA 14-ka .To piwo wskoczyło za 10-kę i wraz z jasną 12-ką było najsmaczniejszymi piwami z tego browaru. Cena to 25 Kc. za pojemność 0.4 l.

- ROTOR Jantárek polotmava 11-ka w cenie 27/20 Kc.. Na kranie pojawiło się za ciemną 12-kę, ale na szczęście szybko je z oferty wycofano. Nieudane, i nie smaczne to piwko. Mam nadzieję, że to tylko przypadek i sladek Matěj ŽABA wyciągnie wnioski z tej wpadki.

Cała piwna oferta browaru jest do zakupienia w litrowych pet-kach. W domu spróbowaliśmy jeszcze :

- ROTOR Cyklo 9-ka. Całkiem smaczne piwo z subtelnie zaznaczoną goryczka. 70 Kc. za litr.

- ROTOR APA 12-ka. To piwo niczym specjalnym mnie nie urzekło. Oczywiście złe nie było, ale porównując je do pozostałych piw, to wypadło słabo. W cenie 90 Kc. za litr.

Do przekąszenia tylko czipsy i pajda chleba ze smalcem. Ciekawe miejsce z bardzo smacznym piwem. My zasiedliśmy przy stoliku stojącym przy sąsiadującej działce, więc mieliśmy widok na zielony trawnik i pobliski stadion. Zawsze to przyjemniej niż siedzieć na środku betonowego placu. Cisza, spokój była zakłócana tylko przez przejeżdżające tuż obok pociągi osobowe .

Piwo:

• heckler
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2012.09
    • 1937

Druga wizyta miała miejsce, że tak powiem ,przy okazji,. Tym razem na kranach 9 piw .
    Spróbowałem tylko 4, gdyż ilość kompletnie nie przekładała się na jakość

- Turbolet jasna 12-ka 43 / 30 Kc.
    - Black bird ciemna 12-ka cena j/w. akurat to piwo było ok
    - APA 12-ka. 45 Kc
    - IPA 14-ka 49 Kc.

Ludzi też skromnie i praktycznie wszyscy klienci to rowerzyści. Piwo już nie jest sprzedawane z okienka, a z fajnego budyneczku w kształcie mini baszty

Comment

• heckler
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2012.09
      • 1937

I proszę jak to sie zmienia, tym razem piweczka wyśmienite, a jasna 12-ka Turbolet genialna . Zapomniałem napisać, że w ,baszcie, nad barem jest mikro salka z dwoma stolikami
      Attached Files

Comment

• e-prezes
        e-prezes commented
        Editing a comment
        Ale co znaczy wyśmienite?
    • heckler
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2012.09
      • 1937

przymiotnik
      (1.1) książk. wyjątkowo dobry, doskonały, znakomityodmiana1.1)
      pokaż ▼ przykłady1.1) Dzisiejsza kolacja była wyśmienita.kolokacje1.1) wyśmienity posiłek • wyśmienity smak • wyśmienity produkt • wyśmienita pogoda • itd

Comment

• e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19274

Słownik to ja znam, ale liczy się kontekst, więc mnie to nic nie mówi. Liczyłem na opis dotyczący organaletycznych wrażeń, zgodności ze stylem (lub odniesień do ogółu). Czy jest masło czy nie? Cokolwiek co daje pojęcie czy warto spróbować? Dla wielu Żatecky z Okocimia też jest wyśmienity, a nie oddaje to rzeczywistych wrażeń.

Comment

• heckler
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2012.09
          • 1937

Skoro znasz, to co pytasz?? po co ten spam. Przeczytaj, zrozum i tyle.
          Piw próbowałem z sześć rodzajów, nie mam czasu, na opisy z rozbiciem na szczegóły. Dla mnie były po prostu wysmienite. Jak jest masło, to pisze, jak są ujowe też, ot taki zero jedynkowy, subiektywny styl.

Comment

• e-prezes
            e-prezes commented
            Editing a comment
            Dalej nie rozumiem i nie jest to spam. Wyjaśnij!
            Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2023-05-05, 19:50.
        • darekd
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🍺🍺🍺
          • 2003.02
          • 12699

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
          Liczyłem na opis dotyczący organaletycznych wrażeń.
          Organaletycznie to raczej w dziale piwo konkretnie. Tu raczej chodzi o opis miejsca. Dobrze, że przynajmniej tu się coś jeszcze dzieje

Comment

Przetwarzanie...
          X