Czechy, Vítkov, Těchanovická 321, Pivovar Vikštejn

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • heckler
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2012.09
    • 1996

    #1

    Czechy, Vítkov, Těchanovická 321, Pivovar Vikštejn

    Oficjalne otwarcie browaru Vikštejn odbyło się w piątek 14.08. Do Vitkova dotarliśmy w strugach ulewnego deszczu i niestety byliśmy zmuszeni zmienić nasz misterny plan.
    Wiadomo, że tego typu imprezy to plenerowe święto, a ziąb i deszcz raczej temu nie służą. Dlatego zamiast marznąć i moknąć w Vitkovie uciekliśmy do słonecznego i ciepłego Rohova.
    Z tym, że zanim to zrobiliśmy to nie omieszkaliśmy spróbować miejscowych piw, ale w wersji mikro, a do domu zakupić piwo w 1.5 l. plastiku. Trudno, bywa i tak. Oczywiście zwiedzanie browaru było obowiązkowe.

    Pomysł założenia browaru w Vitkovie narodził się w 2018 roku. Warzenie piwa w mieście było tradycją od wielu lat, a pierwsza wzmianka o warzeniu piwa w pochodzi z około 1301 roku.
    W 1975 roku stary browar został zamknięty i od tego czasu budynek browaru służył jako magazyn warzyw, aż ostatecznie popadł w ruinę. Dla tego nowy browar powstał od podstaw, a za całym projektem stoi pan Miloslav Vecera. Teren i budynek należą do jego rodziny, więc po zaadoptowaniu pomieszczeń i przejściu kursu na piwowara było już z górki.

    Obecny browar znajduje się w stojącym tuż przy ulicy długim parterowym budynku. Po przekroczeniu bramki wchodzimy na sporą, zadaszoną rampę na której ustawiono dosłownie dwie ławy. Reszta miejsc siedzących miała być na placu poniżej, ale wspomniany deszcz wszystko popsuł. Z tejże rampy wejdziemy na teren browaru, oraz do małego pomieszczenia który nazwę firmowym sklepikiem. Podczas imprezy również lano tam piwo, ale jak mówił właściciel w pozostałe dni piwo będzie sprzedawane tylko na wynos. Do browaru można wpaść tylko w poniedziałek, środę, lub piątek w godzinach od 14-16.
    Czyli skromnie. Browar dopiero raczkuje i dla tego nie ma jeszcze hospody w której piwo będzie na stałe. Oczywiście lada dzień się to zmieni, a info powinno być na fejsie.
    Piwna oferta skład się z trzech piw:

    - Vikštejn jasna 11-ka. Smaczne piwko z dobrze zbalansowaną goryczką. Na etykiecie podobizna właściciela. 90 Kc. za 1.5 l.plastik

    - Vlastín polotmava 13-ka to równie udany produkt. Dodam, że w podziękowaniu za wsparcie na etykiecie tego piwa została umieszczona podobizna żony właściciela. 90 Kc. za 1.5 l. plastik.

    - Trzecim piwem był równie smaczny ,ciemniaczek, ale nazwy nie pamiętam. Cen lanych piw też nie napiszę, gdyż był to festyn, a po drugie my przez miłych gospodarzy piwem zostaliśmy poczęstowani.

    W skład browaru wchodzi trzy garnkowa 1000 litrowa warzelnia, oraz 8 X 1000 tanko fermentatorów. Nie przewiduje się warzenia piw górnej fermentacji.
    Myślę, że będąc w pobliży warto wpaść. Pracują tam mili ludzie i jakiś poczęstunek z tanka nie będzie problemem, a jak nie zawsze można kupić flaszki i wypić w domu.

    Zdjęcia:













  • dadek
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺🍺
    • 2005.09
    • 4777

    #2
    1.02.2025 powitał nas w Vítkově słoneczną, prawie wiosenną pogodą pozwalającą z okien pociągu napawać się pięknem Gór Oderskich. Kilka dni wcześniej w rozmowie telefonicznej pan sládek Miloslav Večeřa zaprosił nas do browaru około 12, bo jak powiedział w piątek ma z żoną potańcówkę więc musi po niej odpocząć. Pociąg miał przyjazd o 11:57 więc około 12:15 byliśmy w browarze i po chwili zostaliśmy zaproszeni do środka.
    Pan Miloslav okazał się sympatycznym i bardzo gadatliwym człowiekiem. Opowiedział nam z detalami całą historię jak doszło do powstania browaru, oczywiście rozmowa toczyła się również o sprzęcie, piwach, trendach, cenach, celnikach, urzędach czeskich i polskich, czyli i o życiu.
    Jak to często bywa zaczęło się od domowego warzenia hobbistycznego dla siebie, rodziny i znajomych. To jeszcze w Czechach, potem około 5-letnia praca w Irlandii, która pozwoliła realnie myśleć o zrealizowaniu planów o własnym browarze rzemieślniczym. Pan Miloslav powiedział, że bał by się podjąć tego przedsięwzięcia gdyby miał brać kredyty lub pożyczać pieniądze nawet od rodziny. Przeliczył posiadane zasoby, przejrzał oferty producentów sprzętu piwowarskiego jaki byłby odpowiedni do posiadanej powierzchni, i wyszło że najlepszą ofertę mają Chińczycy i stać go na nią.
    Od sierpnia 2020 roku kiedy to browar ruszył, do tej pory nie było żadnych awarii, a pan sládek jest bardzo zadowolony z pracy sprzętu i jakości wykonania oraz realizacji jego sugestii. Np. nie życzył sobie elektronicznych paneli sterowania, będąc zwolennikiem klasycznych rozwiązań na drodze elektryczno-mechanicznej. Dobra współpraca z producentem zaowocowała po 3 latach funkcjonowania browaru zamówieniem kolejnych 5 tankofermentorów, tak więc jest ich obecnie 13 (wszystkie pojemności użytecznej 10 hl). Do tego gratisie producent dorzucił napełniarkę do kegów na kółkach eliminującą ich dźwiganie. Po prostu podjeżdża się z beczką pod tank, który jest do opróżnienia, podłącza zawory i pompuje, po czym odwozi kega do magazynu.
    Jak wspomniał Heckler warzelnia jest 3-naczyniowa (z whirpoolem), ogrzewana parą, według słów pana Miloslava może spokojnie wybijać warki 12 hl. Z lewej towarzyszy jej zbiornik wody gorącej, za nim znajduje się myjka do kegów. Warzenie odbywa się raz w tygodniu w środę. Stosuje się słody ze słodowni Bruntal oraz polskie ze Strzegomia (Viking).
    Przy pracy pomaga panu sládkovi córka - fachowiec, jako że skończyła szkołę na kierunku piwowarstwa. A sam pan Miloslav nie narzeka na brak pracy - obecnie warzy również w browarze Polivar w Kopřivnicy, zaś wcześniej po przyjacielsku pomagał przy uruchomieniu nowego browaru Fčelín w Budišovicích , a teraz szkoli tam sládka.

    Po piwa można przyjść do browaru w środy 14-16 i piątki 14-18 lub w inne dni po umówieniu się. W hospodach i sklepach jest dostępne w promieniu około 35 km od Vítkova. W samym mieście lanego można się napić w kawiarni/pizzeri "Na staré lékárně" (Pivovarská 315, 200 m od browaru, piękna kamienica powyżej rynku).
    1.02.2025 pan Miloslav miał w sprzedaży w PET-ach 5 piw:

    - Vikštejn, světlý ležák 11°, 79 kč/ 1 l
    - Žítňák, světlý ležák žitný 11°, 79 kč
    - Bílá laň, světlý ležák 13°, 87 kč
    - Vlastín, polotmavý ležák 13°, 87 kč
    - Břídličňák, tmavý ležák 12°, 83 kč

    Sezonowo pojawiają się też inne piwa, jednak wszystkie są dolnej fermentacji, górniaków pan sládek warzyć nie zamierza. Ale trzeba przyznać, że każde z piw było bardzo smaczne, ja byłem szczególnie zachwycony Žítňákem. Warto spróbować będąc w okolicy.
    Wszystkie nazwy i postacie na etykietach piw nawiązują do postaci historycznych związanych z tymi okolicami, a szczególnie z dawnym zamkiem Vikštejn odległym o około 4 km na północ od Vítkova (obecnie istnieją tylko jego fragmenty).
    Etykiety dostaliśmy, szkło firmowe było ale nie zapytałem czy jest na sprzedaż i ile kosztuje.

    Na fotkach:
    1. Warzelnia
    2. Myjka do kegów i zbiornik wody gorącej
    3. Tankofermentory a między nimi pan sládek Miloslav Večeřa
    4. Tankofermentory cd. (po lewej te najnowsze, pomiędzy nimi mobilna napełniarka do kegów)
    5. Wytwornica pary i uzdatnianie wody (po prawej)

    Click image for larger version

Name:	DSC01355.jpg
Views:	0
Size:	30,7 KB
ID:	2346349 Click image for larger version

Name:	DSC01357.jpg
Views:	0
Size:	26,1 KB
ID:	2346350 Click image for larger version

Name:	DSC01358.jpg
Views:	0
Size:	32,2 KB
ID:	2346351 Click image for larger version

Name:	DSC01359.jpg
Views:	0
Size:	33,8 KB
ID:	2346352 Click image for larger version

Name:	DSC01354.jpg
Views:	0
Size:	32,4 KB
ID:	2346353


    Comment

    Related Topics

    Collapse

    Przetwarzanie...