Czechy, Ledce, Ledce 16, Pivovar Ovipistán

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • heckler
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2012.09
    • 1995

    #1

    Czechy, Ledce, Ledce 16, Pivovar Ovipistán

    Niecałe 10 kilometrów od miejsca naszego kwaterunku Opočna od miesiąca działa kolejny mały browarek. Oczywiście postanowiliśmy go odwiedzić. Browar położony jest we wsi Ledce i nazywa się Ovipistán.

    Długi spacer dobrze nam zrobił i na miejsce dotarliśmy w sobotę około godziny 14, gdyż tylko w ten dzień w browarze otwierają bufet i serwują lane piwko. Przed budynkiem browaru zastaliśmy rozstawiającego ławy jednego z trzech właścicieli mega sympatycznego człowieka którym jest Viktor Johanis. W pracach pomagała mu jeszcze sympatyczniejsza koleżanka, a może żona??
    Od razu zostaliśmy zaproszeni do środka, nalano nam po piwie i pokrótce skreślono historie browaru. Jak opowiadał Viktor, to po pierwsze i najważniejsze browar nie leży w Czechach, a w niezależnej Republice Ovipistán . Jak później stwierdził piwo za granicą Republiki tak ludziom zasmakowało, że zdecydowali się je eksportować do pobliskich Czech. W związku z tym wszystkie ich piwa noszą nazy władnych w republice: premier, prezydent, czy pierwsza dama. Pierwsza część nazwy browaru czytana wspak, tworzy napis ,pivo,. Mega pozytywnie zakręceni ludzie z niesamowitą zajawką.

    Zaczynali w 2009 roku jako browarnicy domowi, a następnie od 2016 warzyli kontraktowo w browarze Mejto, oraz Muflon. W miedzy czasie powstał projekt otwarcia własnego browaru i w tym roku osiedli we wiosce Ledce i na potrzeby browaru zagospodarowali i wyremontowali budynek starej, nieczynnej hospody. Cała instalacja została zakupiona w Chinach, a jak dalej opowiadał Viktor, to dla tago, że u nich w kraju było brak mocy przerobowych, to wybrali kolejne państwo na literę ,C,. Oczywiście żartował, bo za pewnie głównie chodziło o kasę.
    Warzelnia ma 10 hl. wybicie i stoi w dawnej, dużej sali tanecznej. Dodatkowo ustawiono tam stoliki, jest magazyn słodu i oczywiście mały bar. Tanki stoją w osobnym pomieszczeniu i jest ich 10 x 20 hl., oraz 4 x 10 hl. i wszystkie są wyposażone w płaszcze chłodzące. Jest też otwarta fermentacja w postaci 2 x 20 hl. i 1 x 10 hl., oraz jeden CK tank do piw górnej fermentacji o pojemności 20 hl.

    Ponieważ na dworze żar lał się z nieba już po godzinie 14 do browarku zaczęli przyjeżdżać spragnieni rowerzyści. Wiadomo, motor napędowy przemysłu piwowarskiego w Czechach.
    W wolnej chwili Viktor zaprosił nas do pomieszczenia z tankami. Jak sam stwierdził: chcecie, to browar musicie zobaczyć, a że jesteście z daleka to zapraszam na poczęstunek z tanka.
    Ba! poczęstunek, to była prawdziwa piwna uczta w postaci wszystkich piw które tam leżakowały i już nadawały się do jako takiej konsumpcji. Mieliśmy przyjemność spróbowania czterech piw:

    - První dáma tmava 14-ka. Pyszne piwko przypominające Stout-a.

    - IPL Atašé 12-ka. Równie świetne piwo.

    - Märzen Tajemník 15-ka. Genialny napitek!

    - APA Vyslanec 12-ka. To było najmłodsze piwo i musi jeszcze poleżeć, ale już smakowało przyzwoicie.

    Natomiast na barze jedynym lanym piwem był:

    - Premier svetly lezak 11-ka w cenie 23/32 Kc. Boziu, cóż to było za pyszne piwo!!Jedno z najlepszych jakie piłem. Goryczka, aromat, no mistrzowska robota.

    Bardzo udana wizyta, genialne piwa, a poznanie i posłuchanie opowieści tak miłych i pozytywnie zakręconych ludzi było wprost bezcenne. Cóż całość niestety popsuł czas, który biegł nieubłaganie i musieliśmy iść na ostatni autobus jadący do Opočna. Gorąco polecam odwiedzić to miejsce. Póki co piwa na wynos, lane są na bieżąco.

    Zdjęcia w galerii:












  • heckler
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2012.09
    • 1995

    #2
    Piwo:





    Comment

    • dadek
      Major Piwnych Rewolucji
      🍺🍺
      • 2005.09
      • 4776

      #3
      Do piwnej Republiky Ovipistán nasza ekipa dotarła 2.02.2022. Pociągiem do stacji Bolehošť, skąd odbyliśmy do Ledce 2 kilometrowy spacer wśród pięknego krajobrazu i towarzyszącego nam niespodziewanie słońca na bezchmurnym niebie. Była środa i choć tego dnia hospoda jest nieczynna, to sládek Michal powiedział mi przez telefon, że ma robotę i będzie w browarze więc możemy wpadać. Budynek hospody i browaru stoi w samym centrum miejscowości (jakże by inaczej) tuż obok skwerku z przystankami autobusowymi. Budynek ma swoje lata, pochodzi jeszcze z lat 90-ych 19 wieku i ma szczęście, że stał się obiektem zainteresowania chłopaków z Ovipistána chcących warzenie "latające" zamienić w końcu na własne gary. Tym bardziej, że jeden z nich Viktor Johanis jest z zawodu architektem (w browarze handlowcem) i to on zaprojektował całość koniecznej przebudowy w celu dostosowania do nowej funkcji. W maju 2020 uwarzono tu pierwszą warkę co nie znaczy, że przebudowa była już całkowicie zakończona, ale wtedy browar już zaczął zarabiać na jej pełne ukończenie. W czasie naszej wizyty dały się zauważyć dwie pary niedawno zainstalowanych nowych szerokich stalowych dwuskrzydłowych drzwi. Jedne z nich prowadzą do warzelni, drugie do leżakowni, a oba wychodząc wprost na placyk przed budynkiem znacznie ułatwią dostawę słodu i opakowań oraz wywóz gotowego piwa.
      A te zdobyło już sobie wierną klientelę, oczywiście nie tylko wśród miejscowych, choć jak powiedział Michal, ci bardzo się z ekipą Ovipistána zaprzyjaźnili i są stałymi klientami. Głównym odbiorcą są knajpy w Hradci Králové, także duża pivoteka Pivoňka, sporo także wywozi się do Prahy. Dzięki temu browar pracuje praktycznie na full nawet teraz w zimie warząc po dwie warki dwa razy w tygodniu. Tak więc praktycznie nie ma pustych tanków - Heckler powyżej opisał parametry browaru, więc łatwo można sobie wyobrazić skalę produkcji.
      Używane są do niej głównie słody z Kounic (Klusáček), a do piw specjalnych Weyermann.
      Najlepiej sprzedaje się 11° Premiér i 12° President i tych się warzy najwięcej. Ale asortyment to około 10 piw z czego zazwyczaj 2-3 to "górniaki", które fermentują w jedynym w browarze tankofermentorze 20 hl. Mieliśmy okazję spróbować bardzo wyrazistego piwa Velvyslanec IPA 15° jedynie na chmielu Most czyli nowej odmianie z Žatca, który rzeczywiście robił robotę jakby to było kilka amerykańców . Choć Michal pracował przy rozlewie do PET-ów, trochę mu przeszkadzaliśmy (choć nie dawał po sobie tego poznać), to degustacji z tanków oczywiście było więcej. Oprócz świetnej klasyki czyli Premiéra i Presidenta bardzo mi zasmakował żytni wędzony Senátor i IPL Atašé. Na koniec Michal polał nam porter Pučista 17°, który choć na polskie warunki jest dość lekki, to po leżakowaniu od grudnia 2020 smakował idealnie.

      W pewnym momencie Michal mi zadał pytanie, które trochę mnie zaskoczyło "- To ile już zaliczyłeś browarów w České Republice? Bo widzę, że jeździsz ciągle, spotkaliśmy się kiedyś w Havířové". Ja nie pamiętałem tej okoliczności i roku w którym to było, Michał dokładnie też nie ale zdzwonił do któregoś z chłopaków dopytać. Potem poszukał w telefonie i pokazał mi naszą wspólną fotkę z 2014 roku z nieistniejącego już browaru Venuše. Wtedy to i mi się rozjaśniło bo byłem tam tylko raz w towarzystwie Borisa Kyjonky z Českého Těšína (na browar.biz boris_cz). Chłopaki z Ovipistána wtedy również szlajali się po ČR odwiedzając browarki, warzyli domowe piwa tak jak i Boris, więc nie dziwne że się zgadaliśmy przy okazji zwiedzania Venuše, a wspólnych tematów przy piwie na pewno nie brakowało. Miło, że miałem okazję znów się spotkać z piwnymi pasjonatami już w ich własnym browarze, choć Michał powiedział że obecnie jest tyle pracy że na jeżdżenie i zwiedzanie bardzo rzadko mają czas.
      A dla nas - piwnych spijaczy, to akurat dobrze, że nam warzą świetne piwa, bo te z Ovipistána takie właśnie są. Warto więc wpaść do Ledce lub spróbować ich gdzie indziej. Obecnie w okresie zimowym hospoda przy browarze jest czynna we wtorki 17-22 i piątki 16-22, w lecie zamiast piątków będą to soboty w przedłużonych godzinach (takie są ustalenia z miejscowym wójtem by nie było kolizji z innymi gminnymi planami imprezowymi). Poza tym codziennie w dni powszednie można wpaść po piwa w butelkach PET lub szklanych 0,7 l. W lodówce był cały asortyment,. Zazwyczaj ktoś jest na miejscu lecz lepiej upewnić się telefonicznie. Dzwonienie jest konieczne gdy ktoś chce zamówić piwo w kegu.

      Na fotkach: 1. Budynek hospody (lewa część) i browaru 2. Trzynaczyniowa warzelnia, obok zbiorniki wody gorącej i zimnej 3. Kadzie otwartej fermentacji 4. Tanki leżakowe 20 hl 5. Tanki leżakowe 10 hl

      Click image for larger version

Name:	DSC05017.JPG
Views:	114
Size:	24,3 KB
ID:	2324455Click image for larger version

Name:	DSC05020.JPG
Views:	102
Size:	29,2 KB
ID:	2324456Click image for larger version

Name:	DSC05021.JPG
Views:	104
Size:	20,6 KB
ID:	2324457Click image for larger version

Name:	DSC05023.JPG
Views:	100
Size:	35,6 KB
ID:	2324458Click image for larger version

Name:	DSC05024.JPG
Views:	98
Size:	30,4 KB
ID:	2324459

      Comment

      • dadek
        Major Piwnych Rewolucji
        🍺🍺
        • 2005.09
        • 4776

        #4
        ... 6. Jedyny w browarze CK tank (20 hl) służy do piw górnej fermentacji 7. Napełniarka do butelek 8. Porter bałtycki Pučista nalany prosto z tanku 9. W hospodzie do nabycia pełny asortyment w butelkach PET i szklanych

        Click image for larger version

Name:	DSC05022.JPG
Views:	105
Size:	66,3 KB
ID:	2324462Click image for larger version

Name:	DSC05026.JPG
Views:	100
Size:	57,5 KB
ID:	2324463Click image for larger version

Name:	DSC05027.JPG
Views:	100
Size:	32,3 KB
ID:	2324464Click image for larger version

Name:	DSC05028.JPG
Views:	97
Size:	72,8 KB
ID:	2324465

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        Przetwarzanie...