Czechy, Opočno, Hradecká 217, Opočenský pivovar Baron

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • heckler
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2012.09
    • 1906

Czechy, Opočno, Hradecká 217, Opočenský pivovar Baron

Opočno, to małe urokliwe miasteczko gdzie wbrew pozorom turystów bywa całkiem sporo. Nad zalewem Broumar jest camping, a zaraz za skromnym rynkiem stoi ładny pałac. W miasteczku nie brak zacisznych uliczek i usytuowanych tam knajpek. My wybraliśmy nocleg na tymże campingu i nie żałowaliśmy. Przypomniały nam się lata młodości i wakacje pod namiotami .

W 2018 roku rozpoczęła się budowa rodzinnego mini-browaru w Opočnie. Tenże browar nazywa się Baron i mieści się w osobnym budynku na prywatnym placu właściciela.
    Na miejscu zastaliśmy pomocnika piwowara i to dzięki jego uprzejmości zwiedziliśmy mały browarek. Mała bo 500 litrowa warzelnia już od jakiegoś czasu nie spełnia oczekiwań szefostwa i dlatego lada moment zastąpi ja nowa 1000 litrowa. Są też dwa zbiorniki przeznaczone do otwartej fermentacji, ale już od dawna nie są używane.
    Za zbiorniki fermentacyjne robią 4 x 1000 litrowe tanko fermentatory, a do leżakowania przeznaczono ich osiem o takiej samej pojemności. W ciepłe dni na placu, przy browarze bywa otwierany mały ogródek i wtedy piwa można spróbować u źródła. W dniu naszej wizyty szefostwo akurat pojechało na festyn, więc na piwo udaliśmy się na miasto. Tam piwo serwują w dwóch restauracjach.

Obie restauracje serwujące ich piwo są na ulicy Zámecká i oddalone są od siebie o dosłownie dwa kroki. Pierwsza to Road Bar Café, a druga to pizzeria bodajże Valentino, ale głowy nie dam.
    W pierwszej serwowano:

- Gaston 13% to polotmavý ležák. Szału nie było, generalnie oba piwa mają zbliżony smak.

W drugiej lano:

- Světlý ležák 11% 26/34 Kc. Dziwne to piwo. Mocno zgazowane i o posmaku prażonego słonecznika. Jak na leżaka to słabo.

Trzecim miejscem gdzie leją jasną 11-kę jest wspomniany camping (25/35 Kc,), ale do godziny 18 piwo podają tam w plastiku. Resztę asortymentu można zakupić w sklepie Coop.
    Tam stoją dwie lodówki, jedna od Barona, a druga z browaru Rampušák. Pozostałe oferta wyglądała następująco:

- Tmavá 14% 78 Kc. za litrowy plastik. Najlepsze piwo z tego browaru.
    - Světlý ležák 12% 65 Kc.
    - IPA 15 % 75 Kc.
    - APA 9% 55 Kc.

Generalnie to z piwem jest słabo i nawet klimatyczne miejsca w których jest serwowane nie wielu mu pomogły. Na całe szczęście tuż przy zamku leją piwo z browaru Rampušák .

Zdjęcia:

• dadek
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺🍺
    • 2005.09
    • 4702

Do Opočna przybyliśmy 2.02.2022 niejako po drodze z oddalonego o 8 km browaru Ovipistán w Ledce. Wcześniej skontaktowałem się z właścicielem Michalem Hanušem jednak był poza Opočnem załatwiając jakieś sprawy. Powiedział bym zadzwonił za 2 godziny bo może wróci. Tak więc czekając na niego zwiedziliśmy dokładnie bardzo ładne zabytkowe miasteczko z zamkiem. Niestety obie knajpy na ul. Zámecké gdzie widniały szyldy browaru Baron były otwierane dopiero od 16-ej więc musieliśmy obejść się smakiem, zaś restauracja Praha niedaleko od browaru serwowała wyłącznie Radegasta. Około 15-ej zadzwoniłem ponownie, a pan Michal powiedział że będzie za 15 minut, nie ma dużo czasu ale browar mi pokaże. Zostawiłem więc ekipę, która zamówiła właśnie obiad i sam się udałem na zwiedzanie.
    Trochę mnie ździwiło że to zupełnie nowy budynek postawiony specjalnie pod browar bo dookoła dominuje raczej leciwa zabudowa. Ale prezentuje się ładnie. Heckler wspomniał, że w czasie jego wizyty warzelnia miała 500 l, obecnie jest już nowa 3 naczyniowa (z whirpoolem) o wybiciu 10 hl, ogrzewana parą z wytwornicy umieszczonej pod kotłem. Naprzeciwko w rogu umieszczono spory zespół sanitacyjny CIP. Za drzwiami znajdują się dwie kadzie otwartej fermentacji po 10 hl, obok nich 4 tankofermentory również po 10 hl. Pionowe tanki leżakowe mają tą samą pojemność i jest ich teraz 9. Cały ten sprzęt został wykonany we własnej firmie o nazwie Hansteel.
    Browar zajmuje parter budynku, natomiast na piętrze urządzono pokoje dla gości. Jak powiedział pan Michal zmieści się w nich około 12 osób i wynajmuje je grupom. Jest również barek z trzema kranami do podłączenia kegów i kuchnia.
    Większość produkcji (szczególnie w lecie) jest rozlewana do kegów. Na miejscu w dni powszednie do godziny 15 można dokonywać zakupu piw także w PET-ach 1 l (65-99 kč) i 1,5 l (86-135 kč) oraz w butelkach szklanych 0,5 l (krachla, 40-73 kč) i 0,75 l (65-99 kč). Są też w sprzedaży kufle firmowe (130-150 kč), podkładki, etykiety i tiszerty.
    Asortyment dostępny w dniu mojej wizyty:
    - Opočenský Švihák 11° (světlý ležák)
    - Zlatý ležák 11°
    - Zlatý ležák 12°
    - Kupka 12° (vídeňský ležák)
    - Gaston 13° (polotmavé)
    - Tmavý ležák 14°
    - Stout 16°
    Jak widać z górniaków był tylko Stout - APA i IPA podobno występuje tylko w lecie. Nie za bardzo wiem czym się różnią dwa pierwsze wymienione piwa - parametry miały identyczne.
    Jako, że cala moja wizyta trwała niecałe 15 minut, z tanków spróbowałem tylko dwóch małych próbek (bardzo się pieniło) Zlatý ležák 11° i 12°. Jakiegoś super wrażenia te piwa na mnie nie wywarły, obiecywałem sobie że popróbujemy dokładnie w knajpach na ul. Zámecké. Niestety po ich otwarciu okazało się że żadnego miejscowego piwa nie ma. Dawno już nie miałem takiego przypadku by odwiedzić browar, a właściwie nie spróbować piw. No cóż, okolica bardzo ładna, trzeba będzie jeszcze zajrzeć, a w lecie chyba z dostępnością nie będzie problemów.

Na fotkach: 1. Budynek browaru 2. Warzelnia 3. Po lewej stacja CIP, po prawej whirpool 4. Kadzie otwartej fermentacji 5. Tankofermentory

Click image for larger version

Name:	DSC05037.JPG
Views:	107
Size:	29,1 KB
ID:	2324485Click image for larger version

Name:	DSC05039.JPG
Views:	91
Size:	24,5 KB
ID:	2324486Click image for larger version

Name:	DSC05040.JPG
Views:	92
Size:	27,2 KB
ID:	2324487Click image for larger version

Name:	DSC05043.JPG
Views:	89
Size:	28,2 KB
ID:	2324488Click image for larger version

Name:	DSC05044.JPG
Views:	89
Size:	31,3 KB
ID:	2324489

Comment

• dadek
      Major Piwnych Rewolucji
      🍺🍺
      • 2005.09
      • 4702

... 6. Tanki leżakowe 7. Myjka do kegów 8. Napełniarka do butelek 9. Magazyn piwa

Click image for larger version

Name:	DSC05045.JPG
Views:	93
Size:	68,4 KB
ID:	2324491Click image for larger version

Name:	DSC05046.JPG
Views:	85
Size:	26,5 KB
ID:	2324492Click image for larger version

Name:	DSC05041.JPG
Views:	92
Size:	26,3 KB