Czechy, Harrachov, Nový Svět 95, Minipivovar Novosad

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • leona
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2009.07
    • 5853

Ceny i asortyment bez zmian. Piwo warte polecenia.
    Zjadłem "piwowarski gulasz z knedlem" za wygórowaną jak na wielkość porcji cenę 99 Kč (ale smak rekompensował to wystarczająco ) i popiłem Čerťákiem - 0,3 l./22 Kč.
    Niestety nie można płacić kartą.

Po zabójczej dla kierowcy ilości piwa musiałem pójść na wieczorne zwiedzanie Harrachova i z zainteresowaniem obserwowałem pogrążony w szarudze październikowego dnia codziennego kurort. Wnioski dość smutne. Piwa w gospodach i restauracjach tylko "topowe", sklepy po 18tej zamknięte a w tych otwartych znalazłem jedynie gigantycznie drogiego Krkonoša 12tę (18 Kč) i Broučka z Novej Paki.

PS: Piwo teraz sprzedawane w PETach ma przydatność do 1 XI i nie zdążę go wypić pewnie do tego czasu, więc jak ktoś by chciał - służę buteleczką Františka na jakąś wymianę (Kraków)
    Last edited by leona; 2009-10-21, 10:07. Powód: karta

Comment

• Czapayew
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.10
      • 1966

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedzi
      Piwa w gospodach i restauracjach tylko "topowe"
      Żeby znaleźć te z mniejszych browarów, trzeba zejść z głównej ulic, wiodącej do Centrum:

"W winie jest mądrość, w piwie siła, a w wodzie są tylko bakterie"

www.zamkoszlaki.com
      www.piwnekapsle.net

Comment

• Shedao
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        🥛🥛🥛🥛
        • 2007.09
        • 915

Byłem tam w środę, lane były František i Čerťák - oba w cenie 28 Kč/0,5l. Oba piwa bardzo smaczne.

W ofercie na wynos znajdziemy natomiast:

PET 0,7l. - 39 Kč - František, Čerťák oraz Huťské (jedyna opcja w której to piwo jest dostępne!)
        PET 1,5l. - 75 Kč - František, Čerťák
        PET 2l. - 99 Kč - František
        cztery butle 0,7l. z Františkiem bądź Čerťákiem w nosidełku, za 184 Kč.

Lokal otwarty od 10, ogródek od 9. Dojście banalne, jeśli się idzie z Jakuszyc (jak my) - cały kompleks minibrowar/huta szkła jest zaraz po prawej po wejściu do Harrachova, nie można go przegapić. Jeszcze przed samym miastem znajdziemy bannery kierujące nas do minipivovara.

Comment

• Maremali
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.05
          • 1955

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shedao Wyświetlenie odpowiedzi
          Byłem tam w środę, lane były František i Čerťák - oba w cenie 28 Kč/0,5l. Oba piwa bardzo smaczne.
          .
          ta cena dotyczy tylko ogródka, w środku te piwa po 39 koron
          http://maremali.web-album.org/

Comment

• Gringo
            Major Piwnych Rewolucji
            🍼
            • 2007.07
            • 2162

Odwiedziłem w sobotę ten przybytek dobrego piwa. Piwa fantastyczne.
            Męska obsługa dość oschła. Na dodatek jeden z panów ma problemy z wydawaniem reszty. Ale generalnie bardzo ciekawe miejsce. Nakladany hermelin jest w wersji na słodko z żurawiną, zdecydowanie wolę ten u Koniczka z papryką czereśniową.

Comment

• Prusak
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2005.07
              • 4497

Frantisek przywieziony przez znajomego wprost z Harrachova tym razem nie w pecie, ale w butelce trzyma dobrą formę. Treściwe, z długo utrzymującą się pianą i wyrazistą goryczką.

Comment

• bayern71
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2006.06
                • 1004

Byłem tam wczoraj rowerem. Oba piwa nadal po 28 koron. Frantisek w 2l pecie po 99 koron. Za 5 litrów zapłaciłem koło 250 koron. Piwa świetne, zwłaszcza Frantisek. Podjazd z tym bagażem E65 do granicy masakryczny.
                W sobotę będzie Pivni Slavnosti, wybiera się ktoś?

Comment

• bayern71
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2006.06
                  • 1004

Jak już byłem w okolicy to zajrzałem też na piwne święto. Fajny festyn, muzyka na żywo, zróżnicowane czeskie dania, kupa ludzi. Była też możliwość obejrzenia produkcji w hucie i zakup szkła (szklankę 0,5l wypełniona houtskim kupiłem za 20 kc)
                  Z browarów zewnętrznych niestety tylko Kocour (za to z Samurajem za 30 kc i jasna 12 za 25). Miejscowe piwa też po 25 kc.
                  Trochę mnie zdziwiła tylko opłata wejściowa 150 kc za twarz.

Comment

• Jurandofil
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    🍼
                    • 2007.10
                    • 977

A opaskę na rękę uprawniającą do wejścia na teren dostałeś z 2012 rokiem czy 2014? My mieliśmy z 2012
                    Znam osoby pijące koncerniaki, mimo że próbowały PIWA. Już nie potrafię im pomóc...

Maciek urodził się po zamknięciu Browarów Warmińsko-Mazurskich "JURAND" w Olsztynie. Będą musiały mu wystarczyć wspomnienia taty...
                    Mateusz z kolei... w okresie wielkiego bumu browarów kontraktowych i minibrowarów restauracyjnych. Czego się ze mną napije za kilkanaście lat?

Comment

• bayern71
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2006.06
                      • 1004

Oj nie zerknąłem. Ale generalnie to opłata za wpuszczenie trochę dziwna. Na innych slavnostiach też tak jest?. Fakt, że można sobie obejrzeć hutę i pokaz wyrabiania rożnych rzeczy.

Comment

• jacekwerner
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🍼🍼
                        • 2004.05
                        • 2853

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bayern71 Wyświetlenie odpowiedzi
                        Ale generalnie to opłata za wpuszczenie trochę dziwna. Na innych slavnostiach też tak jest?.
                        Wstęp na ALEfestivALE w Varnsdorfie w zeszłym roku kosztował 30 koron
                        Ochotnicza Straż Piwna
                        BAZA = 7446

Comment

• dadek
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🍺🍺
                          • 2005.09
                          • 4715

Ale generalnie to opłata za wpuszczenie trochę dziwna. Na innych slavnostiach też tak jest?.
                          Na jednych jest na innych nie ma. Ale w Harrachově przeginają z ceną - nigdzie nie spotkałem się z wejściówką za 150 kč. Zazwyczaj jest max 50 kč, a czasem nawet na bilet dają jedno piwo.

Comment

• jacekwerner
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🍼🍼
                            • 2004.05
                            • 2853

Lokal odwiedzony w piątek, 24.01 w godzinach późnowieczornych - ok. 21.00.
                            Kiedy patrzę na piwne menu - jako żywo przypomina mi się tytuł jednego z utworów prehistorycznego zespołu 1984 - "Tu nie będzie rewolucji". Na kranach oczywiście František i Čerťák ( 40/24 korony - 0,5/0,3 ), w lodówce dodatkowo Huťské - w petach 0,7l. Rewolucji nie ma i pewnie nie będzie, ale piwa trzymają solidny, równy poziom.
                            Smaczna zupa czosnkowa ( 49 kcs ), ciekawe olomoucké tvarůžky - zamarynowane w oleju ze sproszkowaną papryką i dużą ilością czerwonej i białej cebuli, podawane w pękatych słoikach ( 79 kcs ).
                            Jedynym minusem był fakt, że trafiliśmy na piątkową potańcówkę. Poziom decybeli skutecznie zagłuszał swobodną rozmowę,
                            a wysłuchaliśmy wiązanki światowych hitów z lat 80-tych ( Modern Talking, Fancy, Gazebo ... ), nieco strawniejsze były już czeskie przeboje zagrane z małym rockowym pazurem przez duet męski ( gitara + keybord ).
                            Ochotnicza Straż Piwna
                            BAZA = 7446

Comment

• bayern71
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2006.06
                              • 1004

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacekwerner Wyświetlenie odpowiedzi
                              Na kranach oczywiście František i Čerťák ( 40/24 korony - 0,5/0,3 ), w lodówce dodatkowo Huťské - w petach 0,7l. Rewolucji nie ma i pewnie nie będzie, ale piwa trzymają solidny, równy poziom.
                              Lane po 40/0,5l? Latem było po 28kc.

Comment

• jacekwerner
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🍼🍼
                                • 2004.05
                                • 2853

Lane po 40/0,5l? Latem było po 28kc.
                                Nie chce być inaczej ...
                                Ochotnicza Straż Piwna
                                BAZA = 7446

Comment

Przetwarzanie...
                                X