Czechy, Jablonec n. Nisou

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zythum
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2001.08
    • 8305

Czechy, Jablonec n. Nisou

Do Jablonca można z Liberca dojechać tramwajem nr 5, bilety za 20 Koron (do 45 minut).

1. Budvarka,--- knajpa na samym rynku ale niełatwo znaleźć, na ścianie wisi tabliczka (w stylu taka jak kiedyś na polskich szkołach) z napisem Budvarka. Leją oczywiście Budvara. Ale niestety był za ciepły. Wnętrze małe ale bardzo przytulne i fajne ,w piwnicy. Było dużo ludzi, ale nie turystów.

2. Knajpa (bez nazwy) na drzwiach Non Stop (na przylepionej zwykłej kartce) pobite szyby, z zewnątrz wygląda jakby od dawna była nieczynna. Kaseton Velkopovickego Kozla oraz Browaru Vrchalbi. A w środku całe rodziny cygańskie, muzyka cygańska, duże, długie stoły, od długiego czasu nie było malowane. Trochę krótko siedzieliśmy bo jednak nie jest to miejsce dla kobiet. Ale mężczyźni mogą pooddychać niezłą atmosferką. Piwo Vrchlabi za 8 (sic) Koron za 0,5 l., niec specjalnego (trochę za mocno gazowane i taki sobie posmak) ale bez przesady, spokojnie da się pić. Przy dworcu autobusowym, przy ulicy bodajże 5 kvetna.
    To inaczej miało być, przyjaciele,
    To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
    Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
    Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
    Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

Rządzący światem samowładnie
    Królowie banków, fabryk, hut
    Tym mocni są, że każdy kradnie
    Bogactwa, które stwarza lud.

Related Topics

Collapse

• dadek
    Jablonec nad Nisou, Slunečná 8, Pivovar O.Skar
    dadek
    Drugi browar w Jablonci nad Nisou oficjalnie rozpoczął swą działalność w listopadzie 2021 roku, a pierwsze piwo miało swą uroczystą premierę dokładnie 16.12.2021. Najlepiej dojechać tu pociągiem do przystanku Jablonec nad Nisou zastávka, skąd 600 m piechotą. Kierujemy się w dół do...
    2022-08-30, 21:37
  • heckler
    Jablonec nad Nisou, Palackého 28, Pivovar Volt
    heckler
    Po niedzielnej wycieczce na szczyt góry Ještěd w planach mieliśmy jeszcze odwiedzić nowy browar w Jablonec nad Nisou. Tym razem to ja wylosowałem bycie kierowcą .
    Zbytnio mi to nie przeszkadzało, gdyż swego czasu będąc w Pardubicach i po wizycie w browarze Bahno udaliśmy się do...
    2018-02-08, 18:00
  • dadek
    Chorwacja, Zagrzeb, Illica 222, Pivana/Pivovara Grif
    dadek
    To miejsce odwiedziłem już przy swojej pierwszej wizycie w Zagrzebiu, a było to już 20 lat temu... Wtedy w Chorwacji (zupełnie tak jak w Polsce) specjalnego wyboru piw nie było a tu, kilka minut tramwajem od ścisłego centrum, zawsze lało się Ožujsko czy Zagrebačko ze znajdującego się...
    2021-09-09, 22:46
  • Shedao
    Litwa, Wilno, Vilniaus g. 29, La Birra Pub
    Shedao
    Dość specyficzne miejsce, bo klimat trochę jak z pubu studenckiego, nazwa... sami widzicie jaka, a w ofercie belgia - Blanche, Dubbel, Witbier. Spróbowałem pierwszych dwóch, Blanche było przepyszne.

Uwaga: knajpa otwiera się o 17, a zamyka, w zależności od dnia, między 4 a 6...
    2025-01-07, 14:16
  • dadek
    Austria, Wiedeń, Himmelpfortgasse 24, Mama Kraft (Huth Basement Brewery)
    dadek
    Browar znajduje się w pięknej kamienicy w samym centrum Wiednia w odległości 100 m od Stadtpark. Jako, ze powstał w 2022 roku aktualnie jest najnowszym browarem otwartym w austriackiej stolicy. Najpierw trafiamy do drzwi na rogu ulic gdzie z wnętrza dochodzi intensywny zapach pieczonego na mięsiwa....
    2024-05-12, 23:57
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...