Wioseczka przy przejściu granicznym Golińsk - Starostin (Mieroszó, powiat Wałbrzych). Wiocha składa się głównie z budek z piwem i wódkami, ale zaczynają się też pojawiac jaskółki gastronomiczne
Zniechęcają za na zewnątrz buda, szyl "Pizza w piec minut, hamburgery ..." itd., tak, że miałem odpór przed wejscie, Wewnątrz zupełnie inaczej - bez fantazji, ale jasno i czysto, sześć stolików. Piękne, stylizowane na secesyjne reklamy Budwaisera - scenki rodzajowe. Niestety nie chcieli się z tym rozstać.
Jedzenie rewelacyjne, pieczeń i gulasz w pysznym sosie z dużą ilością kminku - zaskakująco dobra kompozycja smakowa. Ser też dobry, frytki pyszne, na świeżytkim oleju, oblaha urozmaicona. Piwo - wiadomo, klasyka. Obsługa w jęz. polskim, w tym kasa również.
Niestety rodacy dają regularnie plamę kradnąc papier toaletowy, więc dla osób z zewnątrz kibel płatny 10 koron. Kibel czysty, porządny.
Krzysiu, a dojechałeś ze Starostina do Broumov? Mam wrażenie, że to przyjemne dla oka miasteczko ma niezły potencjał, ale wpadłem tam na 5 minut i zrobiłem tylko piwne zakupy w Pennymarkcie (niezbyt udane zresztą - jest tylko urquell, gambrinus i kilka desitek).
W zeszłym roku rozpoczął działalność browar restauracyjny Červený Vlk, zlokalizowany w najwyżej położonym mieście w Czechach Boží Dar. Minibrowar znajduje się na wysokości 1028 m n.p.m. tuż przy niemieckiej granicy w Rudawach. Niecałe 4 kilometry stąd po drugiej stronie granicy jest miejscowość...
W miasteczku Vyšší Brod po browarze Jakub pozostała już tylko firmowa piwiarnia, ale za to w dzielnicy Studánky otwarł się nowy, mały rodzinny browarek przyjmując nazwę dzielnicy w której stoi.
Studánky to dzielnica miasta Vyšší Brod oddalona od niego o 2,5 kilometra. Niby odległość...
Browar powstał w 2017 roku w portowej dzielnicy Eilandje poprzetykanej dokami i kanałami, od wschodniej strony przyległej do rzeki Schelde. Dojechać można tu tramwajem nr 24. Browar zainstalowano w dość sporym starym budynku z czerwonej cegły pełniącym zapewne niegdyś rolę portowego magazynu....
W środkowej części północnej Islandii - w osadzie liczącej ledwie stu kilku mieszkańców - powstał pierwszy w tym kraju (o surowym klimacie) mikrobrowar.
Árskógssandur (zamiennie: Litli-Árskógssandur) to niewielka miejscowość na zachodnim wybrzeżu najdłuższego (około 60 km długości...
Comment