Czechy, Velká Bystřice, Pivovarská 899, Minipivovar Tvarg

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • heckler
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2012.09
    • 1923

    Czechy, Velká Bystřice, Pivovarská 899, Minipivovar Tvarg

    Cóż, tak jak wspominałem browar Kosir zakończył swoją działalnośc, a jego własciciel wraz ze wspólnikami zainwestowali w nowy projek, którym jest browar, oraz wytwórnia serka olomouckiego.
    Velká Bystřice położona jest nieopodal Olomouca, a nowy browar otwarto w zeszłym roku w piwnicach starego browaru. Co do wytwórni sera, W Czechach działają tylko dwie takowe i ta jest właśnie drugą . Miejscowych, śmierdzących wyrobów można spróbować na miejscu, lub zakupić na wynos.
    Browar posiada małą salę w której to podczas niesprzyjajacych warónków pogodowych można napić się piwa. Natomiast w ciepłe dni czynny jest spory, letni ogródek.
    Miejscowe serki, kiełbasa itp. dania powinny wystarczyć, by zaspokoić głód, natomiast z piw na kranach zastaliśmy:

    - jasna 11-ka w cenie 37/27 Kc . Coś dla hardkorowców lubiących gorycz. Ja ją lubię, ale tu ktoś troszkę przesadził.

    - jasna 10-ka w cenie 35/25 Kc. Pijalne z lekka nutą diacetylu.

    -ciemne 14-ka w cenie 42/32 Kc . Za słodkie, takie karmelkowe.

    - neipa w cenie 54 Kc. za 0.4l.. Ujdzie w tłoku, ale szału nie było.

    - juicy session IPA 9-ka w cenie 45 Kc. Darowałem sobie.

    Generalnie chciałoby się krzyknąć Kosirze wróć!! Piwnie słabo, a i miejsce takie sobie. Browar stio przy głównej ulicy, a tuż przy ugródkowym murze przejeżdzają pociągi. W sobote kursują rzadko, ale w dni powszednie bedzie to na pewno mało urokliwe. Warzelnia to 2 tyś. litrowe garnki, CK tanki 4 i 2 tysięczne, oraz sześć poziomych tanków do leżaków.

    Na pierwszym zdjęciu budynek nrowaru. Po prawej stronie wejście/wjazd do magazynu, a po lewej wejście do salki ze zdjecia nr.4 Pozostałe zdjęcia to ogródek, oraz budynek z bufetem, kuchnia i sanitariatami.
  • heckler
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2012.09
    • 1923

    #2
    Zapomniałem napisac, że posiadają otwartą fermentację.

    Comment

    • heckler
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2012.09
      • 1923

      #3
      11-ka, 10-ka, oraz ciemne i neipa.

      Comment

      • dadek
        Major Piwnych Rewolucji
        🍺🍺
        • 2005.09
        • 4708

        #4
        Kolejny bardzo wiekowy browar (rok założenia 1579), który w Czechach przywrócono do życia i to wcale w niemałej zdolności produkcyjnej. Oczywiście w czasach swej największej świetności na przełomie 19 i 20 wieku był to jeden z większych browarów w okolicach Olomouca, a produkcję zakończył wraz z końcem drugiej wojny. Wszystkie bardzo ładnie się prezentujące budynki, które dziś widzimy dookoła piwkując w ogródku (oczywiście oprócz nowego pawilonu z výčepem), należały do browaru i miały jedno ogrodzenie kamiennym murem. Tu gdzie dziś znajduje się browar i wytwórnia serów były piwnice fermentacyjne i leżakowe. Smukły budynek po prawej patrząc wzdłuż toru kolejowego w stronę Olomouca to dawna warzelnia, a obecny hotel (zámek) pełnił funkcję słodowni i magazynów choć były tu też mieszkania dla zarządców.
        Gdy trochę spontanicznie odwiedzaliśmy browar 11.08.2021 nie zastaliśmy Davida Kapsia - sládka poznanego kiedyś w browarze Kosíř w Lhotě pod Kosířem. Oprowadził nas i opowiedział o dziejach browaru młody sládek Vlasta Kubíček, który oprócz pracy w Tvargu ma też własny kontraktowy projekt pod nazwą Blázen na čepu.

        Browar Tvarg swą nazwę wziął właśnie od dobrze znanych z tych okolic (Haná) tvarůžků, a pierwsze warki uwarzono u schyłku jesieni 2020. Gotowe piwa były już w beczkach, 18.12.2020 planowana była ich premiera, gdy rząd czeski zrobił niemiłego psikusa dokładnie na ten dzień wyznaczając zamknięcie knajp na długie miesiące Cóż, wszyscy musieli się wziąć za nieustanne butelkowanie...
        Tutejszy sprzęt dostarczyła firma Inox Processing Milan Svoboda z Prostějova. Warzelnia jest 3-naczyniowa o wybiciu 20 hl. Za nią znajdują się wysokie zbiorniki wody gorącej i zimnej, obok zaś tankofermentory 3x20 hl i dalej 3x40 hl. W przeciwległym końcu piwnicy umieszczono 6 poziomych tanków leżakowych po 20 hl każdy, mogących służyć również jako pośredniczące przy rozlewie. Na niedużej ale wydajnej włoskiej maszynie na kołach, napełnia się tu szklane butelki 0,75 l (6 sztuk naraz) albo rzadko w Czechach spotykane klasyczne "bączki" 0,33 l. Kegi 50 i 30 l są myte i napełniane na osobnej maszynie w pomieszczeniu obok.
        Już myśleliśmy, że to cały browar, jednak Vlasta zabrał nas dalej w głąb piwnic gdzie w jednej z nich znajduje się jeszcze otwarta fermentacja 3x20 hl . No jakże by mogło jej w tej wielkości czeskim browarze zabraknąć. I jak to zazwyczaj bywa, fermentują tu piwa dolnej fermentacji, później leżakujące we wspomnianych poziomych tankach.
        Ale i to nie było wszystko. W dalszym labiryncie pięknych kamiennych piwnic mogliśmy zobaczyć (z powodów higienicznych już tylko przez szybę) serownię gdzie dojrzewają miejscowe przysmaki w postaci tvarůžků. Jest tu także hospůdka na kilkanaście osób dla grup zamawiających zwiedzanie (płatne, głównie w weekendy), gdzie odbywają się poczęstunki tak serowe jak i piwne z trzech kranów. Wielbiciele whisky również mają tu co robić - jak powiedział Vlasta organizowane są też degustacje tego trunku wraz z wykładami. Na końcu sali wyeksponowano starą, ale ładnie odrestaurowaną drewnianą młockarnię.
        Mieliśmy okazję zobaczyć też dużą piwniczną salę przeznaczoną pod całoroczną restaurację. Trwał właśnie remont, który prawdopodobnie zakończy się pod koniec jesieni lub na początku zimy.
        A na razie przy pięknej, słonecznej pogodzie i ciepełku piwkowaliśmy na zewnątrz. Ogródek jest bardzo przyjemny, częściowo pokryty kostką, częściowo trawiasty, jest też mały chmielnik, stoły i ławy w większości pod parasolami. Wiadomo, że w Czechach tylu co piwoszy jest i miłośników kolei, więc specjalnie dla nich przy odgradzającym teren murze zainstalowano drewniany podest by swobodnie mogli fotografować przejeżdżające obok składy. Był często wykorzystywany, niektórych dzieciaków rodzice nie mogli dłuższy czas ściągnąć do stołów, również i my skorzystaliśmy. Tak więc zupełnie nie podzielam zastrzeżeń hecklera co do ogródka, pociągi nikomu nie przeszkadzały, samochody za murem przejeżdżają chyba jeszcze rzadziej, raczej bardziej uciążliwe były wspomniane dzieci głośno wyrażające swe zadowolenie

        11.08.2021 na kranach zastaliśmy 5 piw:
        - Desítka, czyli jak nazwa wskazuje 10°Blg, 4%. Jasno złota, chlebowa, z mocną chmielową goryczką, pełna - treściwość co najmniej na 12°, pyszna 35 kč.
        - Ležák 11°, 4,5%. Sporo ciemniejsze, właściwie bursztynowe, choć treściwość nie za bardzo wyższa niż 10° to chmielenie równie porządne. Chyba dodano słodu wiedeńskiego, a może karmelowego? Dobre. 37 kč
        - Summer Wheat Ale 11°, 4,2% Piwo żółte, całkiem mętne, ciekawy i wyraźny trawiasto-chmielowy aromat. W smaku liczi, grejfrut, białe owoce, bardzo fajnie się harmonizujące. Jak się później dowiedziałem od Vlasty dodano też trawę cytrynową i zest z limonki a główny chmiel to citra. Świetnie wchodzące, orzeźwiające piwo na lato, taki był zapewne zamiar 47 kč/0,4 l.
        - APA 12°, 5%. Ciemnozłote, zmętnione. Już w aromacie bardzo mocne nuty żywiczne, podobnie jest w smaku. Wyraźna egzotyczna owocowość, mocne chmielenie, że praktycznie mogło by uchodzić za IPA. 49 kč/0,4 l.
        - Černé 14°, 6%. Na oko czarne ale słoneczko pokazało piękne ciemnobordowe przebłyski i klarowność tego piwa. Piana kremowa jak na kawie, tak w aromacie jak i w smaku bardzo wyraźna ciemna słodowość, nuty lekko palone i półgorzkiej czekolady (takiej 50% kakao), Wyraźna odsłodowa kawowa goryczka, bo tej tu podobno nie dodawano. Bardzo fajny ciemniak. 42 kč.

        Jak widać górniaki podawane w pojemności 0,4 l (w pintówkach), ležáky w 0,5 l (kufle). Szkło jest firmowe, tak jak dostępne na stołach podkładki.
        Piwa na wynos są dostępne we wspomnianych butelkach 0,33 i 0,75 l.

        Tu również nie zgodzę się z hecklerem - piwa absolutnie nie są słabe, naszej grupie bardzo smakowały i chętnie tu jeszcze wpadniemy popróbować kolejnych, tym bardziej, że sládek Vlasta zapowiedział kilka ciekawostek.
        Tvarůžky również kuszą, było kilka rodzajów, nie dało się spróbować wszystkich ale te co jedliśmy były świetne.

        Na fotkach: warzelnia, tankofermentory 40 hl, tanki leżakowe 20 hl, kadzie fermentacyjne 20 hl, myjka i napełniarka do kegów...

        Click image for larger version

Name:	DSC04245.JPG
Views:	184
Size:	26,5 KB
ID:	2320531Click image for larger version

Name:	DSC04244.JPG
Views:	164
Size:	29,7 KB
ID:	2320532Click image for larger version

Name:	DSC04242.JPG
Views:	165
Size:	35,0 KB
ID:	2320533Click image for larger version

Name:	DSC04248.JPG
Views:	164
Size:	18,7 KB
ID:	2320534Click image for larger version

Name:	DSC04241.JPG
Views:	157
Size:	30,2 KB
ID:	2320535


        Comment

        • dadek
          Major Piwnych Rewolucji
          🍺🍺
          • 2005.09
          • 4708

          #5
          ...oraz: piękne kamienne piwnice, piwniczna hospůdka, w głębi budynek dawnej warzelni i mały chmielnik na końcu ogródka, Summer Wheat Ale, Černé i tvargle

          Click image for larger version

Name:	DSC04251.JPG
Views:	179
Size:	43,2 KB
ID:	2320537Click image for larger version

Name:	DSC04250.JPG
Views:	177
Size:	34,5 KB
ID:	2320538Click image for larger version

Name:	DSC04254.JPG
Views:	166
Size:	35,3 KB
ID:	2320539Click image for larger version

Name:	DSC04255.JPG
Views:	166
Size:	70,0 KB
ID:	2320540Click image for larger version

Name:	DSC04256.JPG
Views:	169
Size:	38,7 KB
ID:	2320541

          Comment

          Przetwarzanie...
          X