Czechy, Bohdaneč, Bohdaneč 3, Pivovar Bohdaneč

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • heckler
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2012.09
    • 1906

    Czechy, Bohdaneč, Bohdaneč 3, Pivovar Bohdaneč

    Bohdaneč, to kolejna wioska w której otwarty został browar. Działają krótko, bo dopiero od marca tego roku. Browar, oraz mała sala mieści się w starej, wyremontowanej hospodzie.
    Warzelnia to 800 litrowe garnki, są 2 otwarte kadzie i 6 tanków. Sprzęt został zakupiony w Szwajcarii, oraz Austrii.
    Skromnie, ale na lokalne potrzeby wystarcza w zupełności.

    Browar założyło czterech wspólników, a dwóch z nich bawi się warzeniem piwa. Poza tym ich własnością jest pobliski hotel Agnes czynny codziennie od 11.
    Całkiem fajna miejscówka, usytuowana obok sporego stawu. Również w tymże hotelu, a właściwie restauracji serwują piwo z ich browaru.

    Browar natomiast czynny jest dość dziwnie, bo tylko we czwartki i piątki od 14-20. Z piwem też jest dziwnie, bo podają je tylko w pojemnościach 0.33, ale za to wszystkie są w tej samej cenie 25 Kc. Butelek jeszcze nie ma, ale lada dzień/tydzień ma się to zmienić i piwo będzie pakowane do szklanych flaszek. Póki co na wynos tylko 5 litrowe beczółki w cenie 449 Kc.
    Nas w browarze ugościł Jan Mičánek, bardzo miły człowiek oprowadził nas po browarze, z tanka poczęstował IPĄ-bardzo smaczną poniekąd. Natomiast na kranach gościły trzy piwa:

    - Prostredni Ves svetla 11-ka. Bardzo smaczne, aż chce się zamawiać kolejny kufel

    - Bohdaneč polotmava 13-ka. Również i tu ocena pozytywna, ale jak dla mnie to nie było takie ,typowe, polotmave. Nieważne, grunt, że było smaczne.

    -pszenica, napisałbym, że nawet, nawet, ale czy to smakowało jak pszenica, hmmm…

    Jeden z właścicieli od lat siedzi w branży mięsnej, a dokładnie zajmuje się soleniem i suszeniem wieprzowych udźców, czyli Prosciutto.
    Na początku kilogramy mięcha wisiały pod sufitem prawie całego lokalu, ale sanepid stwierdził, że tak być nie może i albo to zdejmą, albo udźce od sali oddzielą np.płytą z plexy.
    Dlatego obecnie udźce wiszą tylko za barem.

    Szkoda, wyglądało to zajebisciei tworzyło niezaprzeczalny klimat tego miejsca.
    Przemiły właściciel nie omieszkał nas poczęstować ty specjałem i z czystym sumieniem napiszę, że było to pyszna i najlepsze Prosciutto jakie do tej pory jadłem. Nie było przesadnie słone jak to to przeważnie bywa. Szynkę można kupić kalo cały udziec, w kawałku (pakowane próżniowo), lub już pokrojone, gotowe do szybkiego spożycia.
    Warto, ale tanio nie jest i być nie będzie, taka szynka dojrzewa 1.5 roku.

    Generalnie super miejsce z fajnym klimatem, ale na piwo może lepiej udać się do w/w hotelu i je sączyć w wersji 0.5l.

    Na zdjęciach: budynek browaru, wkrótce pojawi się szyld. Sala barowa, a za barem udźce. Pod sufitem widać rurki na których kiedyś one wisiały.
    Jasna 11-ka, polotmave, oraz pszenica.

  • heckler
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2012.09
    • 1906

    #2
    Instalacja: warzelnia, otwarte kadzie, tanki, tanki, oraz magazyn słodu. Również używają słodów belgijskich.

    Comment

    • heckler
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2012.09
      • 1906

      #3
      W rogu stoi ich pierwsza instalacja, sprzęt na którym panowie uczyli się warzyć.

      Comment

      Przetwarzanie...
      X