Trend przywracania do życia dawno zamkniętych browarów w Czechach ciągle trwa. Ten w Chocni zbudowano w 1850 roku, zakończył warzenie w 1984, nie przetrwała również pracująca tu słodownia. Potem zabudowania wykorzystywały różne firmy, m.in. z branży metalowej, biura i magazyny. Niestety, wpłynęło to na duże zmiany w zabudowie, nie zostało nic z oryginalnego wyposażenia, a najbardziej bolesnym działaniem było zasypanie piwnic leżakowych. Dlatego gdy przed kilku laty burmistrz miasta rozpoczął starania o przywrócenie browarowi pierwotnej funkcji, wiadomym było że skali produkcji sięgającej niegdyś 35 tyś. hl rocznie nie uda się osiągnąć. Do spółki pozyskał jeszcze dwóch piwnych pasjonatów w tym sládka Jiřího Karlíka zwiazanego z firmą Czech Brewmasters dobrze znaną z produkcji browarów restauracyjnych i rzemieślniczych. Tak więc oczywistym było jaki sprzęt stanie w ponownie uruchomionym browarze. Przystosowanie pomieszczeń i montaż sprzętu trwały od 2020 ponad rok, a huczne jego otwarcie nastąpiło w czerwcu 2021.
Zamontowano go w części gdzie niegdyś odbywał się rozlew piwa do butelek i beczek. Warzelnia ma wybicie 20 hl i wyposażona jest w whirpool, fermentacja brzeczki odbywa się w tankofermentorach 2x20 hl i 2x40 hl, po czym młode piwo przetaczane jest do tanków leżakowych 3x20 hl i 3x40 hl. Odwiedziliśmy browar 5.05.2022 i oprowadzający nas Jiří Kutlvašr (zajmuje się głównie sprzedażą i zaopatrzeniem) poinformował, że w ciągu miesiąca mają dotrzeć kolejne tanki, tak więc obecna roczna produkcja 1500 hl zwiększy się na około 2500 hl. Miejsca jest dość tak więc dalsze zwiększanie mocy w przyszłości nie jest wykluczone.
Stosuje się głównie słód ze słodowni Záhlinice. Jego skład i śrutownik znajdują się na pierwszym piętrze nad warzelnią, tak więc po ześrutowaniu trafia on grawitacyjnie wprost do kotła.
Jak dotąd warzy się 4 gatunki piwa. Ich nazwa nawiązuje do niegdyś spławianych rzeką towarów i znajdującego się dokładnie naprzeciw jazu. Na pierwszych miejscach pod względem ilości są:
- Splávek výčepní 10°
- Splávek světlý ležák 12°
Pierwsze z piw zdążyło już zdobyć brązowy medal na najważniejszym czeskim festiwalu piwnym w Českých Budějovicích (Pivo České republiky 2021), a drugie zajęło w swej kategorii 4 miejsce, co w bardzo silnej konkurencji jest dla "nowego" browaru nie lada sukcesem. Mieliśmy okazję obu spróbować z tanków i rzeczywiście to bardzo smaczna czeska klasyka.
Pozostałymi dwoma piwami zostaliśmy obdarowani "na drogę"
- Splávek APA 11°
- Splávek Vídeňské 14°
więc zostały spożyte na ławeczce nad rzeką w pięknych okolicznościach kwitnącej kolorowo majowej przyrody. Równie dobre, idealnie odzwierciedlające deklarowane style.
Czuć rękę świetnego sládka, który nie żałuje chmielu, bo nawet Vídeňské miało go solidną dawkę.
W miarę przybywania nowych tanków planowane jest warzenie kolejnych gatunków piw, głównie nowofalowych.
Piwa są rozlewane do butelek szklanych 0,7 l i PET 1 l oraz oczywiście do kegów (cen nie znam gdyż sympatyczny Jiří odmówił przyjęcia od nas pieniędzy).
Są one dostępne w marketach w Chocni i okolicach, zaś lane w kilku hospodach. Po umówieniu się można również przyjść po zakupy wprost do browaru. A ten z racji pięknego położenia wprost przy rzece Tichá Orlice byłby idealnym miejscem na otwarcie hospody lub choćby výčepu w ciepłe dni. Nie jest to wykluczone w przyszłości jeśli uda się pozyskać odpowiednie pomieszczenie, które są wciąż wykorzystywane przez inne firmy.
Na fotkach: 1. Browar jest pięknie położony nad Tichou Orlicí, najwyższy budynek to dawna słodownia 2. W tym budynku niegdyś butelkowano i beczkowano piwo a obecnie się je również warzy 3. Warzelnia 4. Zbiorniki na wodę gorącą i zimną a pomiędzy nimi stacja sanitacyjna CIP 5. Tanki leżakowe 20 hl, w głębi 40 hl
Zamontowano go w części gdzie niegdyś odbywał się rozlew piwa do butelek i beczek. Warzelnia ma wybicie 20 hl i wyposażona jest w whirpool, fermentacja brzeczki odbywa się w tankofermentorach 2x20 hl i 2x40 hl, po czym młode piwo przetaczane jest do tanków leżakowych 3x20 hl i 3x40 hl. Odwiedziliśmy browar 5.05.2022 i oprowadzający nas Jiří Kutlvašr (zajmuje się głównie sprzedażą i zaopatrzeniem) poinformował, że w ciągu miesiąca mają dotrzeć kolejne tanki, tak więc obecna roczna produkcja 1500 hl zwiększy się na około 2500 hl. Miejsca jest dość tak więc dalsze zwiększanie mocy w przyszłości nie jest wykluczone.
Stosuje się głównie słód ze słodowni Záhlinice. Jego skład i śrutownik znajdują się na pierwszym piętrze nad warzelnią, tak więc po ześrutowaniu trafia on grawitacyjnie wprost do kotła.
Jak dotąd warzy się 4 gatunki piwa. Ich nazwa nawiązuje do niegdyś spławianych rzeką towarów i znajdującego się dokładnie naprzeciw jazu. Na pierwszych miejscach pod względem ilości są:
- Splávek výčepní 10°
- Splávek světlý ležák 12°
Pierwsze z piw zdążyło już zdobyć brązowy medal na najważniejszym czeskim festiwalu piwnym w Českých Budějovicích (Pivo České republiky 2021), a drugie zajęło w swej kategorii 4 miejsce, co w bardzo silnej konkurencji jest dla "nowego" browaru nie lada sukcesem. Mieliśmy okazję obu spróbować z tanków i rzeczywiście to bardzo smaczna czeska klasyka.
Pozostałymi dwoma piwami zostaliśmy obdarowani "na drogę"
- Splávek APA 11°
- Splávek Vídeňské 14°
więc zostały spożyte na ławeczce nad rzeką w pięknych okolicznościach kwitnącej kolorowo majowej przyrody. Równie dobre, idealnie odzwierciedlające deklarowane style.
Czuć rękę świetnego sládka, który nie żałuje chmielu, bo nawet Vídeňské miało go solidną dawkę.
W miarę przybywania nowych tanków planowane jest warzenie kolejnych gatunków piw, głównie nowofalowych.
Piwa są rozlewane do butelek szklanych 0,7 l i PET 1 l oraz oczywiście do kegów (cen nie znam gdyż sympatyczny Jiří odmówił przyjęcia od nas pieniędzy).
Są one dostępne w marketach w Chocni i okolicach, zaś lane w kilku hospodach. Po umówieniu się można również przyjść po zakupy wprost do browaru. A ten z racji pięknego położenia wprost przy rzece Tichá Orlice byłby idealnym miejscem na otwarcie hospody lub choćby výčepu w ciepłe dni. Nie jest to wykluczone w przyszłości jeśli uda się pozyskać odpowiednie pomieszczenie, które są wciąż wykorzystywane przez inne firmy.
Na fotkach: 1. Browar jest pięknie położony nad Tichou Orlicí, najwyższy budynek to dawna słodownia 2. W tym budynku niegdyś butelkowano i beczkowano piwo a obecnie się je również warzy 3. Warzelnia 4. Zbiorniki na wodę gorącą i zimną a pomiędzy nimi stacja sanitacyjna CIP 5. Tanki leżakowe 20 hl, w głębi 40 hl
Comment