Czechy, Choceň, Pernerova 95, Choceňský pivovar Splávek

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dadek
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺🍺
    • 2005.09
    • 4702

    Czechy, Choceň, Pernerova 95, Choceňský pivovar Splávek

    Trend przywracania do życia dawno zamkniętych browarów w Czechach ciągle trwa. Ten w Chocni zbudowano w 1850 roku, zakończył warzenie w 1984, nie przetrwała również pracująca tu słodownia. Potem zabudowania wykorzystywały różne firmy, m.in. z branży metalowej, biura i magazyny. Niestety, wpłynęło to na duże zmiany w zabudowie, nie zostało nic z oryginalnego wyposażenia, a najbardziej bolesnym działaniem było zasypanie piwnic leżakowych. Dlatego gdy przed kilku laty burmistrz miasta rozpoczął starania o przywrócenie browarowi pierwotnej funkcji, wiadomym było że skali produkcji sięgającej niegdyś 35 tyś. hl rocznie nie uda się osiągnąć. Do spółki pozyskał jeszcze dwóch piwnych pasjonatów w tym sládka Jiřího Karlíka zwiazanego z firmą Czech Brewmasters dobrze znaną z produkcji browarów restauracyjnych i rzemieślniczych. Tak więc oczywistym było jaki sprzęt stanie w ponownie uruchomionym browarze. Przystosowanie pomieszczeń i montaż sprzętu trwały od 2020 ponad rok, a huczne jego otwarcie nastąpiło w czerwcu 2021.
    Zamontowano go w części gdzie niegdyś odbywał się rozlew piwa do butelek i beczek. Warzelnia ma wybicie 20 hl i wyposażona jest w whirpool, fermentacja brzeczki odbywa się w tankofermentorach 2x20 hl i 2x40 hl, po czym młode piwo przetaczane jest do tanków leżakowych 3x20 hl i 3x40 hl. Odwiedziliśmy browar 5.05.2022 i oprowadzający nas Jiří Kutlvašr (zajmuje się głównie sprzedażą i zaopatrzeniem) poinformował, że w ciągu miesiąca mają dotrzeć kolejne tanki, tak więc obecna roczna produkcja 1500 hl zwiększy się na około 2500 hl. Miejsca jest dość tak więc dalsze zwiększanie mocy w przyszłości nie jest wykluczone.
    Stosuje się głównie słód ze słodowni Záhlinice. Jego skład i śrutownik znajdują się na pierwszym piętrze nad warzelnią, tak więc po ześrutowaniu trafia on grawitacyjnie wprost do kotła.
    Jak dotąd warzy się 4 gatunki piwa. Ich nazwa nawiązuje do niegdyś spławianych rzeką towarów i znajdującego się dokładnie naprzeciw jazu. Na pierwszych miejscach pod względem ilości są:
    - Splávek výčepní 10°
    - Splávek světlý ležák 12°
    Pierwsze z piw zdążyło już zdobyć brązowy medal na najważniejszym czeskim festiwalu piwnym w Českých Budějovicích (Pivo České republiky 2021), a drugie zajęło w swej kategorii 4 miejsce, co w bardzo silnej konkurencji jest dla "nowego" browaru nie lada sukcesem. Mieliśmy okazję obu spróbować z tanków i rzeczywiście to bardzo smaczna czeska klasyka.
    Pozostałymi dwoma piwami zostaliśmy obdarowani "na drogę"
    - Splávek APA 11°
    - Splávek Vídeňské 14°
    więc zostały spożyte na ławeczce nad rzeką w pięknych okolicznościach kwitnącej kolorowo majowej przyrody. Równie dobre, idealnie odzwierciedlające deklarowane style.
    Czuć rękę świetnego sládka, który nie żałuje chmielu, bo nawet Vídeňské miało go solidną dawkę.
    W miarę przybywania nowych tanków planowane jest warzenie kolejnych gatunków piw, głównie nowofalowych.
    Piwa są rozlewane do butelek szklanych 0,7 l i PET 1 l oraz oczywiście do kegów (cen nie znam gdyż sympatyczny Jiří odmówił przyjęcia od nas pieniędzy).
    Są one dostępne w marketach w Chocni i okolicach, zaś lane w kilku hospodach. Po umówieniu się można również przyjść po zakupy wprost do browaru. A ten z racji pięknego położenia wprost przy rzece Tichá Orlice byłby idealnym miejscem na otwarcie hospody lub choćby výčepu w ciepłe dni. Nie jest to wykluczone w przyszłości jeśli uda się pozyskać odpowiednie pomieszczenie, które są wciąż wykorzystywane przez inne firmy.

    Na fotkach: 1. Browar jest pięknie położony nad Tichou Orlicí, najwyższy budynek to dawna słodownia 2. W tym budynku niegdyś butelkowano i beczkowano piwo a obecnie się je również warzy 3. Warzelnia 4. Zbiorniki na wodę gorącą i zimną a pomiędzy nimi stacja sanitacyjna CIP 5. Tanki leżakowe 20 hl, w głębi 40 hl

    Click image for larger version

Name:	DSC05252.JPG
Views:	215
Size:	25,9 KB
ID:	2327870Click image for larger version

Name:	DSC05251.JPG
Views:	190
Size:	25,3 KB
ID:	2327871Click image for larger version

Name:	DSC05244.JPG
Views:	185
Size:	29,7 KB
ID:	2327872Click image for larger version

Name:	DSC05245.JPG
Views:	186
Size:	33,1 KB
ID:	2327873Click image for larger version

Name:	DSC05246.JPG
Views:	182
Size:	35,3 KB
ID:	2327874
  • dadek
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺🍺
    • 2005.09
    • 4702

    #2
    ... 6. Tankofermentory 20 i 40 hl 7. Myjka i napełniarka do kegów 8. Napełniarka do butelek i PET-ów 9. Chłodnia z piwem gotowym do sprzedaży 10. APA 11° i Vídeňské 14°

    Click image for larger version

Name:	DSC05247.JPG
Views:	188
Size:	35,7 KB
ID:	2327876Click image for larger version

Name:	DSC05249.JPG
Views:	181
Size:	36,4 KB
ID:	2327877Click image for larger version

Name:	DSC05250.JPG
Views:	179
Size:	34,2 KB
ID:	2327878Click image for larger version

Name:	DSC05248.JPG
Views:	181
Size:	32,3 KB
ID:	2327879Click image for larger version

Name:	DSC05254.JPG
Views:	184
Size:	58,1 KB
ID:	2327880

    Comment

    • heckler
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2012.09
      • 1907

      #3
      Nowe tanki już stoją w browarku, ale najważniejsze jest to, że przy browarze została otwarta firmowa restauracja. Do wyboru mamy duży ogródek i siedzimy pod parasolami, lub chłodne wnętrze restauracji. Czynni codziennie od 11.

      Na kranach pięć piw:

      - Splávek výčepní 10 ka 26/38 Kc. super

      - Splávek světlý ležák 12 ka 30/44 Kc. genialne piko

      - APA 11-ka 44Kc. smaczne

      - NEIPA 14-ka 48 Kc. bardzo smaczne

      - Jarni special 11-ka ceny nie pamietam , kuźwa, jakże to piwo odstawało od całej reszty. po prostu było niesmaczne.

      Na zdjęciach nowe tanki, restauracja i jej wnętrze.
      Attached Files

      Comment

      • heckler
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2012.09
        • 1907

        #4
        Piwa według kolejności opisu.
        Attached Files

        Comment

        • pebejot
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2010.01
          • 1566

          #5
          Odwiedziliśmy Choceň w drugiej połowie listopada.
          Od dworca kolejowego do browaru prowadzi przyjemny kilometrowy szlak pieszy przez park, a następnie wzdłuż Dzikiej Orlicy.
          O samym browarze i restauracji nie będę się rozpisywał, ponieważ kolega Dadek w profesjonalny sposób wyczerpał temat.
          Na miejscu byliśmy o godzinie 14:00 i zastaliśmy całkowicie pusty lokal.
          Znudzona obsługa nie miała nic do roboty, więc skupiała się na obserwacji nas samych i swoich smartfonów. Obserwowani byliśmy również przez personel z otwartej kuchni.

          Na kranach mieliśmy do wyboru 6 piw, w tym 4 ze stałej oferty i dwa specjalne:
          - Splavek 10 (svetle) - 28 / 40 kč
          - Splavek 11 (APA) - 46 kč (0,4 l)
          - Splavek 12 (svetle) - 32 / 48 kč /na zdjęciu/
          - Splavek 14 (NEIPA) - 52 kč (0,4 l)
          - Witbier 13 (specjalne) - 52 kč (0,4 l)
          - Red Ale 13 (specjalne) - 52 kč
          Najciekawsze było to ostatnie o brunatnym kolorze, lekko wędzone o posmaku kawy.
          Mają firmowe szkło i podstawki.
          Na wynos piwka można kupić w szklanych butelkach z etykietami.

          Jeśli chodzi o jadłospis to jest krótki, ale treściwy.
          Dla nas do wyboru było tylko poledni menu, ponieważ byliśmy w godzinach obiadowych.
          Niestety jak pisałem w innym poście to teraz w Czechach nowy dziwny trend, że nie można zamówić pozycji z normalnego menu w porze obiadowej.
          Tak więc z poledni menu wybrałem stek z gotowanymi młodymi ziemniakami w sosie pieprzowym za 175 kč (na zdjęciu z piwem Witbier 13).

          Godziny otwarcia restauracji:
          pon, wto, nie 11:00 - 21:00
          śro, czw 11:00 - 22:00
          pią, sob 11:00 - 23:00​
          Attached Files

          Comment

          Przetwarzanie...
          X