Kolejny odwiedzony browarek miał zaszczyt być naszym 500-setnym browarem odwiedzonym w Czechach. Wybór padł na powstały w 2020 roku browar Horymir .
Budynek browaru, restauracji, hotelu, oraz kręgielni stoi tuż przy skrzyżowaniu głównych dróg przecinających centrum mało urokliwej dzielnicy Pragi - Radotin.
W sumie browar znajduje się w długim parterowym budynku, przyklejonym do piętrowej reszty kompleksu. Dodatkowo od strony parkingu, lub przez restauracje dostaniemy się na spory ogródek piwny. Ale to propozycja dla odwiedzających Radotin w cieplejsze dni . Natomiast my zasiedliśmy w ładnej sali restauracyjnej. Tuż obok wyjścia na ogródek jest okno, przez które można zobaczyć jedno z trzech browarnianych pomieszczeń, a dokładnie widzimy tanki.
Dzięki uprzejmości pomocnika sladka mieliśmy okazję zobaczyć browar również od środka. W jego skład wchodzi 500 litrowa warna, oraz 9 1000 litrowych tanków.
Jak to bywa w Czechach restauracja w porze obiadowej szybko zapełniła się klientami, a już po godzinie było cicho i spokojnie. Piw na kranach zastaliśmy cztery rodzaje:
- Jasna 11-ka w cenie 48 / 38 Kc. Piwko zajęło 1 miejsce na festiwalu w Czeskich Budziejowicach i dostało złotą pieczęć. Faktycznie mu się należało , bardzo smaczne , ale...byłoby super gdyby nie wysycenie piwa, które sprawiało, że już po jednym było się napompowanym jak balon. Szkoda, gdyż piwo jest na prawdę smaczne.
- Horymir 14-ka IPA w cenie 65 Kc. za 0.4 l. W tym przypadku, było słabo, ale za to wysycenie było w normie.
- Jasna 13-ka w cenie 60 / 45 Kc. I to piwko zdobyło pieczęć, tyle, że srebrną. Również bardzo dobre piwko, ale niestety gaz rozsadzał żołądek, wielka szkoda, bo chhętnie zamawiałoby się kolejne.
- Novosvelska American Pale Ale 11-ka ,w cenie 50 Kc. za duże. Smaczne i wysycenie w normie
Szkoda, że nie było okazji zapytania sladka o nadmierne wysycenie co niektórych piw, może powinny dłużej poleżakować w tanku?? Nie mniej warto odwiedzić Radotin i skusić sie na smaczne piwka . Zdjęcia piw w kolejności opisu.Na końcu sala restauracyjna.
Budynek browaru, restauracji, hotelu, oraz kręgielni stoi tuż przy skrzyżowaniu głównych dróg przecinających centrum mało urokliwej dzielnicy Pragi - Radotin.
W sumie browar znajduje się w długim parterowym budynku, przyklejonym do piętrowej reszty kompleksu. Dodatkowo od strony parkingu, lub przez restauracje dostaniemy się na spory ogródek piwny. Ale to propozycja dla odwiedzających Radotin w cieplejsze dni . Natomiast my zasiedliśmy w ładnej sali restauracyjnej. Tuż obok wyjścia na ogródek jest okno, przez które można zobaczyć jedno z trzech browarnianych pomieszczeń, a dokładnie widzimy tanki.
Dzięki uprzejmości pomocnika sladka mieliśmy okazję zobaczyć browar również od środka. W jego skład wchodzi 500 litrowa warna, oraz 9 1000 litrowych tanków.
Jak to bywa w Czechach restauracja w porze obiadowej szybko zapełniła się klientami, a już po godzinie było cicho i spokojnie. Piw na kranach zastaliśmy cztery rodzaje:
- Jasna 11-ka w cenie 48 / 38 Kc. Piwko zajęło 1 miejsce na festiwalu w Czeskich Budziejowicach i dostało złotą pieczęć. Faktycznie mu się należało , bardzo smaczne , ale...byłoby super gdyby nie wysycenie piwa, które sprawiało, że już po jednym było się napompowanym jak balon. Szkoda, gdyż piwo jest na prawdę smaczne.
- Horymir 14-ka IPA w cenie 65 Kc. za 0.4 l. W tym przypadku, było słabo, ale za to wysycenie było w normie.
- Jasna 13-ka w cenie 60 / 45 Kc. I to piwko zdobyło pieczęć, tyle, że srebrną. Również bardzo dobre piwko, ale niestety gaz rozsadzał żołądek, wielka szkoda, bo chhętnie zamawiałoby się kolejne.
- Novosvelska American Pale Ale 11-ka ,w cenie 50 Kc. za duże. Smaczne i wysycenie w normie
Szkoda, że nie było okazji zapytania sladka o nadmierne wysycenie co niektórych piw, może powinny dłużej poleżakować w tanku?? Nie mniej warto odwiedzić Radotin i skusić sie na smaczne piwka . Zdjęcia piw w kolejności opisu.Na końcu sala restauracyjna.
Comment