Czechy, Olomouc-Řepčín, Řepčínská 340/105, Pivovar Twinberg

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • heckler
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2012.09
    • 1906

Czechy, Olomouc-Řepčín, Řepčínská 340/105, Pivovar Twinberg

Twinberg to najnowszy Ołomuniecki browar. Swoją siedzibę ma w cichej i spokojnej dzielnicy Řepčín, przynajmniej tak było w sobotę.
    Na potrzeby browaru i restauracji została zaadoptowana jadalnia pobliskiego zakładu pracy. I tak do dyspozycji gości jest spory taras, oraz podobnej wielkości sala z barem. Wszystko urządzone bez zbędnych wodotrysków, po prostu jest nowocześnie i praktycznie.
    Sala graniczy z pomieszczeniem browaru, ale zamiast betonowej ściany dzielącej pomieszczenia na całej długości zastosowano szklaną ścianę, dzięki temu sącząc piwko można podziwiać cały browar.
    Poprzednio browar działał jako kontraktowy, ale już w tym roku pod koniec lutego mieli swoje piwa. Oficjalne otwarcie nastąpiło 30 kwietnia.

Póki co w browarze stoją tylko cztery 1000 l. tanki, oraz warzelnia o tej samej pojemności. Miejsca jest pod dostatkiem, więc jak zapewniał sladek
    Vlastislav Kubíček kolejne tanki, to tyko kwestia czasu. Bardzo sympatyczny piwowar ,oprowadził, nas po pokojach, po czym udał się do pracy i warzył do godzin popołudniowych. Piękne zapachy unosiły się po okolicy, a my kosztowaliśmy tamtejszych pysznych piw.

Sladek nie boi się nowych wyzwań, cały czas myśli nad nowymi piwami, które zamierza uwarzyć w przyszłości. Na razie zaplecze trochę go ogranicza, ale oferta piw i tak była spora:

- Burg jasna 12-ka w cenie 49/34 Kc. Pyszna klasyka, nic dodać, nic ująć, Zajebiste piwo.

- Mandarin lezak 11-ka IPL w cenie 49/34 Kc. Bardzo dobre.

- Frida 11-ka Hazy APA w cenie 67/46 Kc. Ciekawe, również mi smakowało.

- Sherlock 12-ka Pale Ale w cenie 59/41 Kc. Smaczne, cóż więcej...

- Session IPA 13 -ka w cenie 59/41 Kc. Bardzo, dobre, takie dobre aż do bólu

- Mango Neipa 14-ka w cenie 75/52 Kc. Bomba!!, cóż to był za napitek, genialny!! Jak mówił sam sladek, miała być ipa, a wyszło mango, cóż puree z mango wygrało z ipą. Świetne piwo na upały, kaca itd, Należy jednak uważać, gdyż podobno ma 6.5 % alko.

- Albert jasna 10-ka w cenie 42/29 Kc. Pyszna, goryczkowa ,dziesiątka,.

Wszystkie piwa były po prostu świetne, mega pijalne, widać i czuć, że Vlastislav ma rękę i dar do warzenia piwa.
    Na wynos piwa do kupienia w szklanych butlach 0.7 l., lub 0.5 l. puszkach. Dla zagorzałych fanów browaru przygotowano kolekcję firmowych t-shirtów.

Mają własną kuchnie, wiec głodni nie będziemy. W przyszłości powstanie plac zabaw dla dzieci, oraz miejsce na dużego grilla.
    Czynni codziennie od 14-23, a w weekendy od 11. Polecam

Budynek dawnej stołówki zakładowej, obecnie browr i restauracja, piwowar Vlastislav Kubíček, warzelnia, tanki, myjka kegów, część sali z barem.
    Attached Files
  • heckler
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2012.09
    • 1906

Sala, oraz genialne piwka z browaru Twinberg, zdjęcia zgodne z kolejnością opisu.
    Attached Files

Comment

• ART
      mAD'MINd
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2001.02
      • 23925

Chałwa Ci za ten wpis. Coś czuję że niedługo ponowimy Olomouc.
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• heckler
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2012.09
        • 1906

A proszę bardzo

Comment

• ART
          mAD'MINd
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2001.02
          • 23925

Zajefajne miejsce. Co piwo to lepsze od poprzedniego. Trochę zadupie Olomouca i okolica postinduatrialna dodatkowo robi klimat. Żeberka z kuchni pobrane za 289 ck. Dobre. Dwie osoby się najadły. Trochę zabrakło fajnych przekąsek w menu. Wspomniałem już że piwa na świetnym poziomie?
          Attached Files
          Last edited by ART; 2023-08-25, 06:48.
          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• heckler
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2012.09
            • 1906

W sobotę przy browarze zorganizowano taki mikro ,oktoberfest, Oprócz gospodarza wystawiały się trzy browary: Rotor, Castellum i Luhacovice.
            Było co spróbować, było co posłuchać, a i głodnym się nie było. W sumie to piwne menu z Twinberga w zupełności by wystarczyło, ale jak to mówią od przybytku głowa nie boli . Browar w swojej ofercie miał aż osiem piw i znaczna część to dla mnie były nowości.

- Albert 10-ka 45/31 Kc. klasyka

- Zivar jasna 12-ka 56/40 Kc. smaczne, ale bez szaleństw

- Bicycle Dream Summer Ale 8-ka 63/43 Kc. fajne, orzeźwiające

- Bluberry Fairy 11-ka sour, 78/54 Kc nie, nie kompletna pomyłka

- Amelie West Coast Ipa 14-ka 69/48 Kc.
            - Burg jasna 12-ka 51/35 Kc. prawdziwe mistrzostwo

- Mandarin IPL 11-ka 56/36 Kc. Tym razem nie zamawiałem.

- Shortcut to Paris Wittbier 11-ka 63/43 Kc. Nie zamawiane.

Szkoda, że ceny zaczynają się robić kosmiczne, ale na szczęście piwka dalej trzymają poziom. Pomimo, że sladek był mocno zajęty udało mi się z nim zamienić parę słów i dowiedzieć się, że w czwartek do browaru przyjechały cztery nowe 1000 litrowe CK tanki

Piwka w kolejności opisu, kończąc na Amelie, nowe tanki.
            Attached Files

Comment

• dadek
              Major Piwnych Rewolucji
              🍺🍺
              • 2005.09
              • 4698

Też uczestniczyliśmy w imprezie odbywającej się browarze 7.10.2023. Położony na peryferiach miasta ale ma to taką zaletę, że nikomu nie przeszkadza muzyka i tłumy piwoszy. Wychodziliśmy na ostatni pociąg, a tam impreza dalej trwała w najlepsze.
              Ten postkomunistyczny budynek to dawna stołówka pobliskich Železaren (stalowni). Dzięki temu ze względu na obecność instalacji sanitarnych nie było dużych problemów z przystosowaniem go do funkcji browaru, a poza tym pozostała kuchnia.
              Warzelnia ma dość nietypowe wybicie 12,5 hl, stare tanki maja pojemność 4x13 hl więc pomieszczą jedną warkę. Te 4 świeżo dostarczone maja pojemność 25 hl, więc już będą na dwie. Dodatkowo w piwnicy jest sporo wolnych pomieszczeń, które mogą być w przyszłości wykorzystane na kolejne tanki bez przekraczania nośności stropu na parterze. Obecnie montowana jest winda by nie trzeba było nosić po schodach gotowych piw do magazynu i worków ze słodem, a później na górę śruty do warzenia. Stosuje się głównie pilzneński słód Soufflet z Prostějova oraz specjalne Simpsons i Bestmalz.
              Oprowadzał nas i opowiadał o wszystkim Vlasta Kubíček, którego w 2021 roku poznałem w browarze Tvarg Velká Bystřice. Był bardzo zadowolony ze zmiany miejsca pracy -"tu sam wymyślam receptury piw, mam wolną rękę, w Tvargu musiałem robić co mi kazali, poza tym mam tu fajną ekipę" - powiedział.

Piwa wymienił powyżej Heckler, były bardzo smaczne ale nie dało się w sobotę spróbować wszystkich, więc zawitaliśmy tu również w niedzielę. Niepijalny był jedynie sour Bluberry Fairy, ja z zasady takich wynalazków nie pijam ale kumpela zamówiła, więc pół łyku spróbowałem.

Dobre piwa, fajne miejsce, warto wpadać tym bardziej, że co i raz organizowane są jakieś imprezy. Obecnie czynne wt-czw. 16-22, pt. 16-23, sob. 12-23, nd. 12-21

Na fotkach: 1. Impreza się dopiero rozkręca, na zewnątrz stoiska zaprzyjaźnionych browarów 2. ...i trwa w najlepsze gdy my musimy już iść na ostatni pociąg. 3.Śrutownik i magazyn słodu znajduje się w piwnicy.

Click image for larger version

Name:	DSC08791.JPG
Views:	123
Size:	28,2 KB
ID:	2336759 Click image for larger version

Name:	DSC08804.JPG
Views:	118
Size:	26,3 KB
ID:	2336760 Click image for larger version

Name:	DSC08800.JPG
Views:	115
Size:	41,4 KB
ID:	2336761

Comment

• jacekwerner
                Major Piwnych Rewolucji
                🍼🍼
                • 2004.05
                • 2850

My odwiedziliśmy lokal 07.01 wracając z Brna. Czas świąteczny, wiec na kranach : Kašpar, Melichar i Baltazar, a z puszki Krystus ( IPA Nealkoholická z browaru Clock) Oprócz tego zaliczyliśmy również klasyki : Karel i Burg a także Easy Hazy () i Mango NEIPA. Wszystkie piwa zacne, a na szczególne (moim zdaniem) wyróżnienie zasługuje dziewiąteczka - treściwa, aromatyczna i goryczkowa , swoją drogą bracia Czesi potrafią w te niby słabiaczki, oj potrafią. Adres na pewno godny wielokrotnego powtórzenia.​

Ochotnicza Straż Piwna
                BAZA = 7446

Comment

Przetwarzanie...
                X