Miasto Ústí nad Orlicí, a dokładniej dzielnica Hylváty dołączyła do grona miejsc w których po latach przywrócono tradycję warzenia piwa.
Browar działał w latach 1892-1940 r. W kwietniu 2003 r. budynki przy ulicy Pivovarskiej służyły jako magazyny.
Z pierwotnego browaru zachował się jedynie dawny budynek mieszkalno-biurowy (obecnie apartamenty), oraz budynek z kominem.
Kształt pozostałych budynków został zmieniony poprzez szereg modyfikacji konstrukcyjnych. W maju 2014 roku postanowiono kompleks przywrócić do życia.
Obecnie w ładnie odnowionych zabudowaniach mieści się hotel z bardzo drogimi pokojami, restauracja z bardzo smacznym jedzeniem, a 2022 roku zaczęto warzyć piwo. Browar znajduje się w budynku po lewej z wejściem koło zabudowanej rampy.
Natomiast piwa napijemy się tuż obok w restauracji, lub jeszcze lepiej pod parasolami na ładnie odnowionym dziedzińcu.Szkoda, że jest to kolejny browar który kompletnie nie chwali się swoim piwem. Owszem na budynku jest napis, pivovar, ale w restauracji jak się nie zapytasz, to dostaniesz Pilsnera.
Nawet kelnerki do końca nie wiedziały co mają na kranach. W karcie widnieje jedno piwo, a w rzeczywistości były aż trzy:
- Hylvátska jasna 11-ka w cenie 48 Kc. bardzo smaczne sesyjne piwko.
- Hylvátska jasna 12-ka w cenie 49 Kc. smaczne, bardziej słodowe od 11-ki.
- Hylvátska jasna 13-ka w cenie 49 Kc. podawane w jednej pojemności 0.33l. wypite ze smakiem.
Piwo podawane w szkle i na podstawkach Kozla, słabo to wygląda, szczególnie w tak sympatycznym miejscu odnowionym za miliony koronek.
Widok od strony ulicy, na browar, na hotel, restaurację, dziedziniec z letnim ogródkiem, warzelnia, leżakownia.
Browar działał w latach 1892-1940 r. W kwietniu 2003 r. budynki przy ulicy Pivovarskiej służyły jako magazyny.
Z pierwotnego browaru zachował się jedynie dawny budynek mieszkalno-biurowy (obecnie apartamenty), oraz budynek z kominem.
Kształt pozostałych budynków został zmieniony poprzez szereg modyfikacji konstrukcyjnych. W maju 2014 roku postanowiono kompleks przywrócić do życia.
Obecnie w ładnie odnowionych zabudowaniach mieści się hotel z bardzo drogimi pokojami, restauracja z bardzo smacznym jedzeniem, a 2022 roku zaczęto warzyć piwo. Browar znajduje się w budynku po lewej z wejściem koło zabudowanej rampy.
Natomiast piwa napijemy się tuż obok w restauracji, lub jeszcze lepiej pod parasolami na ładnie odnowionym dziedzińcu.Szkoda, że jest to kolejny browar który kompletnie nie chwali się swoim piwem. Owszem na budynku jest napis, pivovar, ale w restauracji jak się nie zapytasz, to dostaniesz Pilsnera.
Nawet kelnerki do końca nie wiedziały co mają na kranach. W karcie widnieje jedno piwo, a w rzeczywistości były aż trzy:
- Hylvátska jasna 11-ka w cenie 48 Kc. bardzo smaczne sesyjne piwko.
- Hylvátska jasna 12-ka w cenie 49 Kc. smaczne, bardziej słodowe od 11-ki.
- Hylvátska jasna 13-ka w cenie 49 Kc. podawane w jednej pojemności 0.33l. wypite ze smakiem.
Piwo podawane w szkle i na podstawkach Kozla, słabo to wygląda, szczególnie w tak sympatycznym miejscu odnowionym za miliony koronek.
Widok od strony ulicy, na browar, na hotel, restaurację, dziedziniec z letnim ogródkiem, warzelnia, leżakownia.
Comment