Czechy, Všejany - Vanovice, Hlavní 58, Pivovar Tahoun

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • heckler
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2012.09
    • 1906

Czechy, Všejany - Vanovice, Hlavní 58, Pivovar Tahoun

Kolejny browar który powstał we wiosce liczącej niewiele ponad 300 mieszkańców. Všejany - Vanovice to miejscowość leżąca pomiędzy miejscowościami Mlada Boleslav, a Nymburk i oprócz małego stawu, rzeczki i kościoła nic tam nie ma. Dopiero 10.06.22 roku do wiejskich atrakcji dołączyła restauracja z browarem o nazwie Tahoun..
    Ładnie wyremontowany budynek ozdobiono dużą szklaną witryną przez która widać instalację browaru. W środku jest właściwie jedna wielka sala restauracyjna z barem, tankami wyszynkowymi, a salę od części z instalacją oddziela tylko niewysoki murek. Wszystko widać jak na dłoni.
    Na miejsce dotarliśmy tuż po 12, a w Czechach to już pora obiadowa., Sala wewnątrz świeciła pustkami, ale za to ogródek pękał w szwach, główna siła napędowa czyli rowerzyści nie zawodzą i praktycznie to oni utrzymują te wiejskie browarki.

Od razu napiszę, że jedliśmy żeberka i piwowarski gulasz 180 Kc. oba dania bardzo smaczne, a porcje solidne .
    Natomiast nic nie wiem o pojemności browaru. Na początku kelnerzy biegali z piwami i dania,i obiadowymi, a potem to zapomniałem zapytać .
    Przypuszczam, że warzelnia jest 500l, ale zapewne kiedyś ktoś wyjaśni tą mniej istotną kwestię. Piw na kranach było sześć:

- Vyrovnaná 10 světlé výčepní 34/46 Kc.

- Tachoun 12 světlý ležák 34/48 oba jasne podobne w smaku, takie neutralne ze śladową ilością goryczki, słodowości.

- Rozvážný 12 tmavý ležák 34/ 48 Kc też średnio.

- Poklidná 13 APA 48 Kc. za 0.4l. wypite ze smakiem.

- Hachi 8-ka Summer Ale 45 Kc za 0.4l. piwo z dodatkiem Japońskiego chmielu Sorachi Ace, oraz pszenicy i owsa. A umieszczona na każdym stoliku karteczka informowała co to za piwo: nazwa „Hachi” oznacza po japońsku cyfrę 8, ten znak 八 można znaleźć również na etykiecie. Uważa się, że ze względu na kształt tego znaku ta szczęśliwa liczba przyciąga dobrobyt i obfitość. Wierzymy, że wraz z japońskim chmielem, picie tego piwa będzie dla Państwa niezwykłym przeżyciem. Kufa, było, oj było takiego syfu dawno nie piłem

- Vášnivý - Sour 62 Kc. za 0.4l. Kurde, po tym Hachi myślałem, że będzie już tylko gorzej, a tym czasem zaskoczenie!! Potężny kwas składający się z 25% wkładu z marakui długo pieścił podniebienie. Najlepszy Sour jaki do tej pory piłem

Całkiem przyjemna miejscówka, niestety siedząc w ogródku jesteśmy otoczeni murami, wiec widoków zero. Jedzenie bardzo smaczne, piwko troszkę mniej, ale i tak warto wpaść na Soura
    W poniedziałki są zamknięci, wtorek-piątek od 14.30, a weekend od 11. Myślę, że poza sezonem godziny ulegną zmianie.

Browar, sala widok na bar, ogródek, tanki wyszynkowe, browar od strony sali.
    Attached Files
  • heckler
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2012.09
    • 1906

Piwka w kolejności opisu
    Attached Files

Comment

• heckler
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛🥛🥛🥛