Czechy, Praha 6, Dejvická 4, Automat Matuška

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 24004

Czechy, Praha 6, Dejvická 4, Automat Matuška

Matuškowa rodzina rozwija się o nowe przedsięwzięcia. Praski Automat to takie połączenie bufetu i multitapu w jednym. Dodatkowo w piwnicy stoi mała instalacyjka piwowarska do warzenia piwa przez i na zlecenie gości oraz na próbne warki Matuški. Piwa te nie trafiają do sprzedaży, więc nie jest to jako taki brewpub.

Lokalizacja blisko stacji metra linii A - Hradčanská

Jeśli ktoś lubi klimat baru mlecznego w bufetowym stylu i do tego chce machnąć sobie krafta od Matuški lub zaprzyjaźnionego browaru z jednego z 10 kranów, to będzie się czuł dobrze. Czy mi pasuje do dobrego piwa hałas odbijający się od wykaflowanych powierzchni, wielkich okien i pustych ścian ? No niekoniecznie. Ale jestem 40+

za kilka plasterkow kielbasy z własnej wędzarni i dwa mazy musztardy i keczupu machnętych prosto na papier rzucony na tackę bufetową zapłacimy ok. 100CK.

Przed lokalem pewnie jest przyjemniejsza atmosfera, kilka stolików było ciągle obsadzone.

Piwa w bardzo dobrej kondycji. 70-90 CK za 0,4l. Są też litrowe pojemności.

No ogólnie nie mój klimat.

Godziny otwarcia
    pon-pt 11-00
    sob 12-00
    Niedz. 12-22

fb
    Zaloguj się do Facebooka, aby zacząć udostępniać różne rzeczy oraz łączyć się ze znajomymi, rodziną i ludźmi, których znasz.

mapka

Attached Files
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12755

Mam podobne zdanie jak Art. Wszedłem i wyszedłem, bo parę kroków dalej jest browar Bubeneč:

Ceny niewiele niższe, leją też w 0,4l., ale normalnie można posiedzieć.

Obok jest też Krkonošská hospůdka, gdzie rotują ciekawe piwa

więc każdy coś może znaleźć dla siebie w tej części miasta.

Comment

• heckler
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2012.09
      • 1995

Pozostaje mi się zgodzić z poprzednimi opiniami. Jest nijak, ale za to piwnie smacznie . Oprócz piwnego baru do dyspozycji mamy bar z całkiem smacznym jedzeniem, ale np. ,poledni menu, to koszt 250 Kc. Menu wyświetlane jest na tablicach (podobnych jak na dworcach, tylko mniejszych) i co jakiś czas z charakterystycznym klekotem ulega ono zmianie.
      Podobnie jak w Dva Kohuti płacisz, a potem z paragonem pod nalewak po piwo, takie to nowoczesne rozwiązanie

Na kranach osiem piw, plus bezalkoholowa ipa od Clocka.

- 10-ka 69 Kc.

- 12-ka 69 Kc.oba piwa to klasyka i to najlepsza jaką tym razem piłem w Pradze

- Sv, Martin 16-ka 79 Kc. Równie smaczne

- Voltage Juicy Pale Ale 12-ka 79 Kc. Poniższych piw, niestety nie próbowałem.

- Grape Ale 15-ka 79 Kc.

- Sour Ale 15-ka 79 Kc.

- Straw. Milkshake 17-ka 79 Kc.

- Hazy Rocket NEIPA 17-ka 79 Kc.

Szkoda, że w ofercie nie ma nic z mini browaru znajdującego się w piwnicy. Zdaje sobie sprawę, że to nano instalacja, ale właśnie takimi małymi warkami warzonymi od czasu do czasu można by skusić np. piwnych turystów.
      Attached Files

Comment

• dadek
        Major Piwnych Rewolucji
        🍺🍺
        • 2005.09
        • 4776

Wystrój jest jaki jest, może się podobać albo nie, trzeba jednak przyznać, że tak Dva Kohouti jak i Automat mają swój styl i klimat, który mi akurat pasuje.
        Wpadliśmy do Automatu 26.09.2024 i mieliśmy trochę pecha, bo choć na tablicy nad barem jeszcze widniała Mistní 10°, to już przy kasie chłopak poinformował, że jakieś 15 minut wcześniej się skończyła. Zapytany kiedy znów będzie coś miejscowego powiedział, że za jakieś 2-3 tygodnie. No pech.
        Ale oczywiście było co pić, my spróbowaliśmy trzech piw z Matušky Broumy:

- 12° Lager, 5,1%, IBU 40. Żółte, mętne, piękna gęsta piana. Aromat zwiastował moc chmielu i tak dokładnie było. Podkład słodowy, kwiatowe nuty i wyraźna pięknie chmielowa goryczka już od pierwszego łyku. Żaden Pils by się nie nie powstydził, a tu byłu znacznie ciekawiej. 74 kč za 0,4 l.

- 12° Lager, 5,1%, IBU 25. Z początku gdy nie zauważyłem IBU, nie za bardzo wiedziałem czym się różnią. A to bardziej klasyczna 12° - ciemnozłota, wyraźniej słodowa, chlebowa, z nutą karmelu. Chmielowa goryczka delikatna, pojawia się po przełknięciu. Zupełnie inne piwo niż poprzednie ale również smaczne. 87 kč za 0,4 l.

- Svatováclavské 13°. Lager specjalny na obchodzone 28.10 m. in. Święto Piwowarów czyli Świętego Wacława. Barwa ciemnozłota, ciasto drożdżowe, owocowe nuty dojrzałych brzoskwiń tudzież marmolady ale chmielowość również jest po przełknięciu. Ciekawe piwo. 87 kč za 0,4 l.

Piwa są liczone za 0,4 l ale podawane w szklankach firmowych 0,5 l. Po prostu leje się po czesku z solidną czapą piany. Zrobiliśmy eksperyment czekając (długo) aż opadnie i niewiele brakowało do 0,5 l, na pewno było ponad 0,45 l.

Do jedzenia w godzinach 11-15 jest polední menu (zmieniane co tydzień), czyli widać że ludzie wpadają też na obiady. Z lady z boku baru wybór mięs na ciepło i zimno, kanapki i sporo sałatek. Klasyczne czeskie zakąski (pasztety, smalec ze skwarkami, wątrobianka i przepyszny dojrzały nakládaný sýr. Do tego dodają świetny półciemny chleb z kminkiem, którego można dobierać ile się chce.
        Jest fajnie. Na pewno trzeba będzie jeszcze wpaść, może uda się upolować miejscowe piwo.

Czynne: po-pt. 11-24, sob. 12-24, nd. 12-22.

Na fotce Svatováclavské 13°

Click image for larger version  Name:	DSC00961.jpg Views:	0 Size:	41,3 KB ID:	2344756
        Ostatnia zmiana dokonana przez dadek; 2025-01-05, 15:04.

Comment