Czechy, Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dadek
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺🍺
    • 2005.09
    • 4702

    Czechy, Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand

    Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym roku wypadły 9.09.2023 i nareszcie się udało, jako że po raz pierwszy termin nie kolidował z Chmielobraniem czy Bracką/Cieszyńską Jesienią (bo się nie odbyła). Zawczasu mailowo już 3 tygodnie wcześniej (ilość miejsc ograniczona) zgłosiłem naszą wesołą ekipę jako chętnych do uczestnictwa w zwiedzaniu słodowni i browaru, a mailem zwrotnym otrzymałem potwierdzenie wraz z godziną rozpoczęcia.
    Wstęp na Pivovarské slavnosti kosztował 100 kč ale uczestnictwo w zwiedzaniu już było darmowe. Zapisani uczestnicy kupując wejściówki przy bramie głównej, odznaczali swą obecność na imiennej liście i dostawali dodatkowe bilety na konkretną godzinę. Czyli jak to w Czechach - dobra organizacja bez tworzenia zbędnego tłoku i kolejek. Jako, że na całym terenie rozstawiono chyba 15 namiotów z przeważnie czterema nalewakami, także po piwa nie trzeba było czekać więcej niż kilka minut. Lany był praktycznie cały produkowany asortyment:
    - Výčepní světlé 10°Blg, 4%, 30 kč
    - Světlý ležák 11°, 4,7%, 35 kč
    - MAX světlé speciální 11°, 4,7%, 35 kč (niefiltrowane, mocniej chmielone)
    - Řezaný ležák 11°, 4,7%, 40 kč (czyli pół na pół jasna i ciemna 11° mieszane przy rozlewie)
    - Tmavý ležák 11°, 4,7%, 40 kč
    - Světlý ležák Premium 12°, 5%, 40 kč
    - Vídeňský ležák 12,8°, 5,4%, 40 kč
    - Sedm kulí polotmavé 13°, 5,5%, 40 kč
    - d'Este speciální světlé 15°, 6,5% 40 kč

    Na jednym ze stoisk można było zaopatrzyć się w bardzo przystępnych cenach w różnorakie gadżety firmowe oraz szkło w 11 rodzajach (20-100 kć od 0,3 do 1 l).
    Oczywiście były też stoiska z jedzeniem, w większości mięsnym ale nie zabrakło smażonego sera, placków kartoflanych i langoszy.
    Rozrywkę zapewniał bogaty program występów na dwóch scenach, dzięki czemu trwał prawie nieprzerwanie. Gdy na jednej scenie za browarem zespół kończył występ, na drugiej przy słodowni za chwilę rozpoczynał następny, i tak aż do północy. Licznie zebrana publika bawiła się świetnie, z każdym wypitym piwem intensywniej, a my wśród nich.

    Zwiedzanie na szczęście rozpoczęliśmy dość wcześnie bo o 16.00, czyli dopiero po dwóch piwach.
    Nasz przewodnik na początku zarysował historię powstałego w 1897 roku browaru. Jego założycielem był Franz Ferdinand d'Este, który wraz z rodziną mieszkał w pobliskim zamku Konopiště gdzie również istniał browar, jednak o dość starej technologii. Postawił sobie za cel zbudować najnowocześniejszy w całych Austro-Węgrzech browar wraz ze słodownią i takim się stał właśnie ten w Benešově, co pozwoliło zakończyć warzenie w Konopišti.
    Prosperitę zakończyło zabójstwo Ferdinanda w Sarajevie w 1914 roku i choć browarem zajął się jego syn to 1 wojna mocno wpłynęła na poziom produkcji. Po jej zakończeniu został on upaństwowiony i trwało to aż do upadku komunizmu, kiedy to znów w 1992 roku mógł zostać sprywatyzowany. Została też zmieniona nazwa oddając tym samym cześć jego założycielowi, z wiadomych powodów przez komunistów całkowicie pomijanemu.
    Co ciekawe 4 naczyniowa stalowa warzelnia o wybiciu 140 hl jest oryginałem z 1897 roku! Warzy się tu 2-3 warki na tydzień przy użyciu pięknego miedzianego korytka granta rodem ze starej fabryki Škoda Plzeň. Potem brzeczka jest staczana 2 piętra niżej do piwnic. Fermentacja odbywa się w otwartych kadziach o pojemności jednej warki (nie zapisałem ile ich jest), została ona zmodernizowana i powiększona w połowie lat 60-ych. Piwo jest leżakowane w 131 tankach leżakowych o pojemności 131 lub 190 hl przez 30-90 dni w zależności od ekstraktu. Pochodzą one z dobrze znanej firmy Pacovské strojírny (wtedy zakład państwowy) i w latach 1968-69 zastąpiły jeszcze funkcjonujące tu drewniane zbiorniki.
    Połowa lat 70-ych zaowocowała zainstalowaniem nowej linii do rozlewu butelkowego o wydajności 14 tyś. butelek na godzinę. Jednak zawsze większość piwa sprzedawało się w beczkach a potem w kegach, obecnie jest to 80% produkcji wynoszącej średnio 28 tyś. hl rocznie.
    Od początku istnienia browar miał swoją słodownię, która funkcjonuje do dziś, a w ramach wycieczki także mieliśmy okazję ją zwiedzić. I jest to jedna z nielicznych już tradycyjnych słodowni klepiskowych, które istnieją już tylko w Republice Czeskiej. Jednorazowo na powierzchnię słodowania da się wyłożyć 400-500 ton jęczmienia, którego proces przerobu na słód trwa 6 tygodni. Wyrabia się go tu rocznie 2200 ton z czego 1/3 zużywana jest przez browar Ferdinand, 1/3 sprzedawana małym czeskim browarom, a 1/3 do Niemiec do Weyermanna, jako że w Bambergu tradycyjnej słodowni już nie mają. Nie wykluczone więc, że kupując słód Weyermann może pochodzić on z Benešova.

    Bardzo udana wizyta w pięknym, starym browarze i słodowni z tradycjami i ciekawą historią. Stara, industrialna zabudowa zawsze robiła na mnie duże wrażenie, fajnie że była okazja obejrzeć ją za bramą, a nie tylko z ulicy z zewnątrz. Okazało się, że na niedostępnym na co dzień terenie w pobliżu słodowni jest nawet nieduży park i własny chmielnik, z którego szyszek używa się każdorocznie do specjalnej warki piwa. Bardzo dobrze zorganizowane Pivovarské slavnosti, moc piwa i wrażeń.


    Na co dzień można wybrać się do sklepu firmowego (w prawo od głównej bramy) gdzie oprócz wszystkich piw są do nabycia wszelkie związane z browarem gadżety. Jest czynny: pon-pt. 11-18, sob. 9-12. Przy lanych piwach i obiedzie można posiedzieć w firmowej restauracji Ferdinand przy tej samej ulicy kawałek dalej (Táborská 496). Czynne: pon-czw. 11-22.30, pt,sob. 11-24, nd. 11-21.

    Na fotkach: 1.Budynki stojące przy ulicy to po kolei: parterowy - sklep firmowy, magazyn jęczmienia dla słodowni (wysoki), administracyjny (piętrowy), portiernia. 2.Plac wewnętrzny, najwyższy budynek na wprost to warzelnia, po lewej kotłownia. 3. W głębi po lewej budynki fermentowni i leżakowni, po prawej magazyn piwa i fragment własnego chmielnika. 4. Pomiędzy budynkiem browaru (z prawej) a magazynu piwa było najwięcej miejsca dla gości (zdjęcie od strony sceny). 5. Fragment beczkowni

    Click image for larger version

Name:	DSC02196.JPG
Views:	110
Size:	27,5 KB
ID:	2336501 Click image for larger version

Name:	DSC08660.JPG
Views:	106
Size:	30,4 KB
ID:	2336502 Click image for larger version

Name:	DSC08665.JPG
Views:	104
Size:	40,1 KB
ID:	2336503 Click image for larger version

Name:	DSC08661.JPG
Views:	105
Size:	41,1 KB
ID:	2336504 Click image for larger version

Name:	DSC08678.JPG
Views:	107
Size:	36,1 KB
ID:	2336505







  • dadek
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺🍺
    • 2005.09
    • 4702

    #2
    6. Warzelnia (dolna część, kotły warzelne) 7.Warzelnia (górna część, zacierna i filtracyjna) 8.Korytko granta 9.Tanki leżakowe 131 hl 10.Tanki leżakowe 190 hl

    Click image for larger version

Name:	DSC08677.JPG
Views:	100
Size:	26,8 KB
ID:	2336507 Click image for larger version

Name:	DSC08676.JPG
Views:	100
Size:	20,3 KB
ID:	2336508 Click image for larger version

Name:	DSC08672.JPG
Views:	98
Size:	35,2 KB
ID:	2336509 Click image for larger version

Name:	DSC08681.JPG
Views:	98
Size:	37,5 KB
ID:	2336510 Click image for larger version

Name:	DSC08683.JPG
Views:	99
Size:	25,2 KB
ID:	2336511

    Comment

    • dadek
      Major Piwnych Rewolucji
      🍺🍺
      • 2005.09
      • 4702

      #3
      11. Leżakownia, w każdym z bocznych korytarzy znajdują się tanki. 12.Budynek słodowni. 13.Wnętrze słodowni.

      Click image for larger version

Name:	DSC08684.JPG
Views:	99
Size:	32,8 KB
ID:	2336513 Click image for larger version

Name:	DSC08689.JPG
Views:	96
Size:	34,9 KB
ID:	2336514 Click image for larger version

Name:	DSC08666.JPG
Views:	98
Size:	26,2 KB
ID:	2336515



      Comment

      • ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 23960

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dadek Wyświetlenie odpowiedzi
        Od początku istnienia browar miał swoją słodownię, która funkcjonuje do dziś, a w ramach wycieczki także mieliśmy okazję ją zwiedzić. I jest to jedna z nielicznych już tradycyjnych słodowni klepiskowych, które istnieją już tylko w Republice Czeskiej. Jednorazowo na powierzchnię słodowania da się wyłożyć 400-500 ton jęczmienia, którego proces przerobu na słód trwa 6 tygodni. Wyrabia się go tu rocznie 2200 ton z czego 1/3 zużywana jest przez browar Ferdinand, 1/3 sprzedawana małym czeskim browarom, a 1/3 do Niemiec do Weyermanna, jako że w Bambergu tradycyjnej słodowni już nie mają. Nie wykluczone więc, że kupując słód Weyermann może pochodzić on z Benešova.
        Nawet na pewno pochodzi stąd, sprzedawany jest pod oryginalną czeską nazwą
        "Bohemian floor pilsner malt" ,)
        co do słodowni klepiskowych na pewno jeszcze w Wielkiej Brytanii są do odnalezienia, miewamy np. Słód klepiskowy z Norfolk z Crispa.
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

        Comment

        • dadek
          Major Piwnych Rewolucji
          🍺🍺
          • 2005.09
          • 4702

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
          ...
          co do słodowni klepiskowych na pewno jeszcze w Wielkiej Brytanii są do odnalezienia, miewamy np. Słód klepiskowy z Norfolk z Crispa.
          Możliwe, tam nie byłem. Ale w Europie kontynentalnej już tylko w České Republice.

          Comment

          Przetwarzanie...
          X