Czechy, Višňové, Višňové 148, Zmolský pivovar

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • heckler
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2012.09
    • 1906

Czechy, Višňové, Višňové 148, Zmolský pivovar

Višňové, to malownicza wioska położona jakieś 20 km na północ od Znojma. Na skraju tejże wioski w jednym z prywatnych domów powstał rodzinny -Zmolský pivovar.
    Na początku działali jako kontraktowiec, a od kwietnia 2023 roku warzą na swoim sprzęcie.
    Na szczęście ulica przy której stoi restauracja jest bardzo mało uczęszczana, co pozwala posiedzieć na dworze w letnim ogródku. W małym, ale gustownie urządzonym lokalu jest klimatyzacja, więc można schronić się tam przed upałami.
    Na miejscu byliśmy tuż przed otwarciem lokalu, ale właściciel już tam był i wraz z synem kombinowali jak do parasoli przymocować zraszacze
    Browar to rodzinny biznes gdzie tata szefuje i kelneruje, syn warzy, a mama stoi za barem. Lokal jest czynny od wtorku do piątku od 15-22, sobota-niedziela od 13.
    Po krótkiej rozmowie z przemiłym właścicielem, zostaliśmy zaproszeni na zwiedzanie znajdującego się na tyłach posesji browaru.
    Niewielki browarek znajduje się na piętrze, a chłodnia jest na parterze. Pierwsze co rzuciło mi się w oczy to opalana drewnem warzelnia, no gdzieś już ją widziałem
    Z pomocą przyszedł właściciel, pivovar GARP- Bakov nad Jizerou, to z tego mikrusa pochodzi warna. Tamtejszy browar się rozrósł, więc stary sprzęt poszedł pod młotek.
    Warzelnia ma 500 litrów, tanki 1 x 1000, oraz 3 x 500l. I to wszystko, ale moce przerobowe już są za małe i pojawie się pomysł rozbudowy aparatury.

W lokalu oprócz piwa zakupimy jedzenie, ot takie typowo barowe klimaty jak żeberka ( bardzo smaczne), kiełbasa, frytki itp. Na poprawę trawienia z bogatej oferty można wybrać jakiś rum, a dla piwoszy na kranach czeka pięć piw:

- 10-ka Sandokan 28/40 Kc. Klasyka i tyle, zamawiać i cieszyć się smakiem
    - 11-ka světlý ležák 29/42 Kc. Nie podeszło mi to piwo. Z dużo w nim ,prażonego słonecznika, a goryczki wcale. Do poprawy

- 12-ka Jáchym 30/44 Kc, to jasne bardzo smaczne piwko z wyraźną goryczką

- 13-ka IPL Mandat 34/50 Kc. tu również było smaczne, mega napitek

- 13-ka APA 34/50 Kc. j/w

Piwnie bardzo smaczne, a do tego klimat rodzinnego browaru, gdzie przychodzą sami mieszkańcy wioski jest nie do opisania. Ten kto w Czechach był, ten wie co mam na myśli, kto nie był niech żałuje, bo u nas takich lokali praktycznie nie ma.

​Browar w dziennej i nocnej wersji, wnętrze lokalu, warzelnia, obok 1000 litrowy tank, kolejne dwa 500 litrowe tanki.​
    Attached Files
  • heckler
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2012.09
    • 1906

Trzeci tank, schowany w kącie, chłodnia skąd piwko płynie na bar, 10-ka, 11-ka i 12-ka, 13-ka IPL Mandat
    Attached Files

Comment

Przetwarzanie...
    X