Czechy, Praha-Malá Strana, Karmelitská 373/25, Pivovar Mikuláš

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • heckler
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2012.09
    • 1988

    Czechy, Praha-Malá Strana, Karmelitská 373/25, Pivovar Mikuláš

    Pierwsze podejście do browaru Mikuláš zrobiłem w zeszłym roku. Tuż przed otwarciem lokalu odbyłem rozmowę z panią krzątającą się przy stolikach na zewnątrz. Okazało się, że browaru nie można zobaczyć, bo po prostu piwa tu jeszcze nie warzą. Owszem instalacja jest, pozwolenia tez, ale piwo maja z browaru Cobolis. Odpuściłem.

    W grudniu tego roku, zrobiłem drugie podejście. Czeskie internety pisały, że browar warzy już u siebie, więc warto spróbować i ocenić. Sobota, tuż przed świętami, do tego godziny popołudniowe, nadzieja na zobaczenie instalacji marna.

    Z zewnątrz budynek browaru, to ładna, odnowiona kamienica z dużym napisem Pivovar Mikuláš. Przed wejściem do restauracji całoroczny, letni ogródek. Sala z wyszynkiem jest jedna, niezbyt duża, ale za to bardzo przytulna. Łukowaty sufit, na ścianach stare zdjęcia przedstawiające kamienicę z dawnych lat. Na sali gwarno, miedzy narodowo, a przed lokalem kolejka czekająca na możliwość wejścia do środka.

    Na kranie cztery piwa:


    - Du-Grain 13-ka Stout 93 za 0.4.


    - Slavovar jasna 11-ka w cenie 56/68/136 Kc za pojemności 0.3/0.45/0.9 litra.

    Pierwsze zdjęcie.

    - Kracherl polotmava 12-ka w cenie 68/78/146 za pojemności jak wyżej.


    - Weallian 14 IPA 93 za 0,4l.


    Cóż jest drogo, z pojemnościami walą w uja, a tym bardziej, że nie leją pod znacznik. Piwa słabe, takie na raz, zaliczyć i zapomnieć. Na szczęście właściciel okazał się bardzo miłym człowiekiem i pomimo, że akurat sladek był zajęty warzeniem, a on gośćmi, to i tak znalazł minutkę i pokazał mi browar.

    Instalacja pochodzi z browaru Boršov (dawniej Pražský most u Valšů) i liczy 5 x 1000 lirowych tanków, plus 500 litrowa warzelnia.
    Attached Files
  • heckler
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2012.09
    • 1988

    #2
    Instalacja mieści się w osobnym pomieszczeniu, tuż przy sali restauracyjnej i posiada osobne wejście.
    Attached Files

    Comment

    • dadek
      Major Piwnych Rewolucji
      🍺🍺
      • 2005.09
      • 4769

      #3
      Nasza ekipa odwiedziła ten browarek 27.09.2024. Było cieplutko (25°C) więc wnętrze knajpki było prawie puste, za to na zewnątrz wszystkie stoły i ławy zajęte. Nam się udało bo akurat trafiliśmy na moment gdy klienci zwalniali stolik.
      Do wyboru mieliśmy 3 piwa:

      - Slavovar, světlá 11°. Chlebowa słodowość z lekkimi nutami kwiatowymi. Piwo treściwe, dobrze zbalansowane, fajnie chmielone, goryczka nie opuszcza ust po przełknięciu. Nie omieszkaliśmy powtórzyć.

      - Kracherl. Ciemnobursztynowa 12° na styl bawarski. Oprócz czeskich użyto również ciemnych i prażonych słodów z Bambergu, co daje piwu fajne nuty skórki ciemnego żytniego chleba i zbożowości. Na końcu dochodzi łagodna nutka zbożowej kawy i przyjemna kakaowa goryczka. Smaczne, pełne piwo.

      - Du-Grian (nie Du-Grain jak napisał Heckler). Stout 13°. Czarny nie do przejrzenia, z gęstą jak krem ciemnobeżową pianą. Już w aromacie czuć było ciemne, palone słody, podobnie było w smaku. Mocno gorzka czekolada, pumpernikiel, nuty palonych ziaren kawy. Po przełknięciu pojawia się lekka odsłodowa wytrawność, jest dość wyraźna goryczka. Bardzo dobry stout.

      Niestety nie załapaliśmy się na
      - Weallian 14° IPA
      We wrześniu ceny były takie same jak wymienił Heckler.

      Sympatyczna pani barmanka powiedziała, że browar jest malutki i często piw brakuje. Nie było problemu by go nam pokazała w wolnej chwili od razu zaznaczając, że się nie zna na warzeniu piwa, co nam akurat nie przeszkadzało. Warzelnia widoczna była przez okna z ogródka oraz otwarte drzwi od ulicy. Za nią jest jeszcze zbiornik wody gorącej. Resztę sprzętu ujrzeliśmy schodząc wąskimi, krętymi schodami do głębokiej, starej jak sama Praha, sklepionej piwnicy. Były tam 3 tanki leżakowe i jeden CK służący do fermentacji (Heckler pisze o 5, możliwe, że dostawiono kolejny).
      Piwa podawane są na bar przewodami wprost z kegów stojących w piwnicy, gdzie niezależnie od pory roku temperatura waha się tylko nieznacznie.
      Bardzo podobała nam się stareńka "winda" do wyciągania kegów wprost na ulicę. Ciężko by było sobie wyobrazić noszenie ich wąziutkimi schodami.
      Moce browarku są niewielkie i nikt nie ukrywa, że wspomaga się tu piwami warzonymi na zamówienie w zaprzyjaźnionych browarach (głównie Cobolis). Jednak zawsze jest zaznaczone w karcie skąd piwo pochodzi. My akurat piliśmy miejscowe i byliśmy zadowoleni, nie zgodzę się że są słabe, chętnie wrócę przy okazji by spróbować kolejnych.
      Co do pojemności szkła, w którym podaje się piwa, ma ono normalne cechy 0,3/ 0,5/ 1 l. Pojemności w karcie 0,45 i 0,9 l są po to by można swobodnie nalewać piwa "po czesku" z obfitą pianą i "żeby się angole nie czepiały". Gdyby poczekać do opadnięcia piany (my nie czekaliśmy), zapewne było by niewiele mniej niż 0,5 l.

      Bardzo klimatyczna jest też knajpka (pivnice) - niskie sklepienie, ciężkie stoły z litego ciemnego drewna, gruba belka ze starymi latarniami naftowymi, w których świecą imitujące płomień żarówki.
      Nawet gdy na zewnątrz ciepełko, jeśli ktoś lubi, może się tu schłodzić - stare mury trzymają temperaturę.
      Przyjemne miejsce, bardzo miła obsługa, dobre piwa, czyli można polecić.

      Dorzucam 2 fotki:
      1. "Winda" do beczek w piwnicy leżakowej
      2. Zakątek pięknej, starej piwnicy gdzie stoją podłączone do wyszynku kegi

      Click image for larger version

Name:	DSC00983.jpg
Views:	42
Size:	26,8 KB
ID:	2344712 Click image for larger version

Name:	DSC00982.jpg
Views:	39
Size:	43,5 KB
ID:	2344713

      Comment

      • heckler
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2012.09
        • 1988

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dadek Wyświetlenie odpowiedzi
        My akurat piliśmy miejscowe i byliśmy zadowoleni, nie zgodzę się że są słabe, chętnie wrócę przy okazji by spróbować kolejnych.
        Co do pojemności szkła, w którym podaje się piwa, ma ono normalne cechy 0,3/ 0,5/ 1 l. Pojemności w karcie 0,45 i 0,9 l są po to by można swobodnie nalewać piwa "po czesku" z obfitą pianą i "żeby się angole nie czepiały". Gdyby poczekać do opadnięcia piany (my nie czekaliśmy), zapewne było by niewiele mniej niż 0,5 l.
        Click image for larger version  Name:	DSC00983.jpg Views:	16 Size:	26,8 KB ID:	2344712 Click image for larger version  Name:	DSC00982.jpg Views:	15 Size:	43,5 KB ID:	2344713
        Kurcze, sorki, źle zapisałem cytat, proszę o usuniecie tego postu.
        Ostatnia zmiana dokonana przez heckler; 2025-01-07, 07:25.

        Comment

        • heckler
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2012.09
          • 1988

          #5
          Byłeś we wrześniu, ja w grudniu, skąd wiesz jak obecnie smakują tam piwa?? . Według mnie były słabe, to ja je piłem i ja oceniam. Dla tego nie widzę sensu pisania, że Ty się nie zgadzasz, bo???. Napisz jak było we wrześniu i tyle. Nie musisz podważać czyiś subiektywnych opinii.
          Co do pojemności, hmmm... przemilczę. Niech sobie to każdy oceni indywidualnie.



          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • dadek
            Belgia, Neerijse, Beekstraat 20, Brouwerij De Kroon
            dadek
            Wieś Neerijse jest położona 13 km na południowy zachód od Leuven, skąd dojechać tu można autobusem nr. 70. Idąc od przystanku nie sposób ominąć kompleksu starych budynków z czerwonej cegły, tym bardziej że od razu w pierwszym można przez okno zobaczyć stare urządzenia piwowarskie,...
            2024-10-23, 00:37
          • dadek
            Mainz, Weisenauer Straße 15, Kuehn Kunz Rosen Brauerei
            dadek
            Jeśli ktoś spróbuje piwek w Eisgrub-Bräu https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...a-eisgrub-brau może po około 10 minutowym spacerze kontynuować piwkowanie w kolejnym browarze. Idziemy odwrotnie niż do centrum,...
            2022-11-25, 02:09
          • dadek
            Poręba, Fabryczna 9, Browar Moon Lark
            dadek
            Szlajając się w końcu marca po Śląsku nie mogłem ominąć kolejnego nowego browaru. Choć działa od jesieni 2022 jest już dobrze znany piwoszom z całej Polski, tak jak i jego założyciel Paweł Masłowski, wiele lat pracujący dla Pinty w Browarze na Jurze w odległym o 8 km Zawierciu. Dzięki...
            2024-04-13, 01:37
          • bastion
            Łotwa. Liepaja. Pasta Iela 1-2N, Vecais Taizel's.
            bastion
            Na pewno Lipawa ( bo tak brzmi polska nazwa tego miasta) zasługuje na nieco więcej niż pospieszne przemykanie z parasolem w ręce przez uliczki, jak to miało miejsce w moim przypadku. Niestety trafiłem na mały armagedon pogodowy i musiałem bardzo zawęzić tamtejsze peregrynacje. Z drugiej strony...
            2025-01-10, 21:09
          • Grbuy
            Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
            Grbuy
            Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
            2023-11-30, 20:57
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...
          X