Jičín jest zapewne znany większości, choć pewnie mało kto był w tym ślicznym miasteczku. Ale każdy w dzieciństwie lub ze swoimi pociechami oglądał przygody rozbójnika Rumcajsa, w której to kreskówce wygląd zabytkowego rynku i okolic został idealnie odtworzony. Nie było tu jednak browaru, więc ten powstały w połowie 2023 roku reklamuje się hasłem "konec sucha v Jičíně".
Znajduje się na zachodnim przedmieściu w dawnym warsztacie w odległości 1 km od dworca kolejowego i 1,5 km od historycznego rynku czyli Valdštejnovo náměstí. Idąc z pociągu należy kierować się ścieżką wzdłuż torów i przekroczyć je w prawo na przejeździe dochodząc do ruchliwego ronda. Tu zaczyna się ulica Hradecká, którą idziemy jeszcze 300 m.
Przybyliśmy tu 10.10.2024 około 13.30 wcześniej umówieni ze sládkem Lukášem Mařasem, który tego dnia czyścił warzelnię i zaplanował rozlew.
Pokryta miedzią warzelnia jest malutka, jedna warka to raptem 250 l. Kadź filtracyjna jest w połączeniu z whirpoolem. Sládek ma sporo roboty przy warzeniu, jako że dwa tankofermentory mają po 20 hl (czyli na jeden 8 warek!), są też 2x10 hl i 1 x5 hl (ten odkupiony od browaru Garp). Jest też tank leżakowy 10 hl i zbiornik wody gorącej. Sprzęt pochodzi z Chin.
Podstawowym do warzenia jest słód ze słodowni Kounice, a specjalne z Weyermanna.
Prawa strona pomieszczenia jest przeznaczona do mycia, przechowywania i rozlewu do kegów, jest też 4-drożna napełniarka do butelek. Używane są głównie szklane o pojemności 0,75 l, czasem 0,5 l i z rzadka litrowe PET-y.
Za szklaną ścianą i przesuwnymi drzwiami w prawej części budynku istnieje mała przytulna piwiarnia. Jest tu 5 stołów (na 4-5 osób) wykonanych z 200 litrowych drewnianych beczek z przytwierdzonymi okrągłymi blatami z jasnego drewna, oraz prosty blat przy ścianie gdzie zmieści się kolejnych 4-5 osób. Do siedzenia wysokie zydelki z oparciami.
Wewnętrzna ściana jest pokryta boazerią z jasnych desek, tu jest maleńki barek z jednym nalewakiem. Tak więc lane piwo jest zawsze jedno, jednak inne można sobie zamówić do wypicia w butelce. Są one dostępne obok w sklepiku firmowym, do którego można wejść z ulicy ale też wprost z hospůdky.
10.10.24 na kranie było:
- Řáholec 12°, czyli světlý ležák swą nazwą nawiązujący do lasu, w którym mieszkał Rumcajs z Manką (w polskiej wersji Hanką) i Cipiskiem.
Złotej barwy, lekko opalizujący, mocna równomierna piana. Pełne, treściwe, skórka, wiejskiego chleba, do tego solidnie nachmielone, goryczka już po pierwszym łyku pieści podniebienie. bardzo smaczna klasyka. Sládek Lukáš powiedział, że to jego flagowe piwo na 3 słodach pilzneńskich i 3 chmielach żateckich. 50 kč za lanedo firmowego kufla, podkładki ceramiczne.
Stale warzone są również:
- Prachov - světlá 11°
- Kníže - Ale 12°
Na wiosenne święta był uwarzony Velikonoční speciál 13° górnej fermentacji o nazwie Zajda, a na święta grudniowe Vánoční speciál 13° ale ležák. Mają być powtarzane corocznie.
Knajpka przy browarze czynna: śr-sob. 15-23.
Piwa są rozprowadzane w najbliższej okolicy, a pełny aktualnie dostępny lany asortyment można spróbować w firmowej piwiarni browaru o nazwie Pub Jičín (Chetčického 8) na południowo-zachodnim narożniku rynku. Jako, że zawsze lepiej pić lane, na kolejne piwa udałem się właśnie tam (wrzucę osobny temat).
Na fotkach:
1. Budynek browaru (w prawej części knajpka i sklepik)
2. Warzelnia...
3. ... a naprzeciw niej tanki (po prawej największe 2x20 hl)
4. Myjka do kegów i napełniarka butelek
Znajduje się na zachodnim przedmieściu w dawnym warsztacie w odległości 1 km od dworca kolejowego i 1,5 km od historycznego rynku czyli Valdštejnovo náměstí. Idąc z pociągu należy kierować się ścieżką wzdłuż torów i przekroczyć je w prawo na przejeździe dochodząc do ruchliwego ronda. Tu zaczyna się ulica Hradecká, którą idziemy jeszcze 300 m.
Przybyliśmy tu 10.10.2024 około 13.30 wcześniej umówieni ze sládkem Lukášem Mařasem, który tego dnia czyścił warzelnię i zaplanował rozlew.
Pokryta miedzią warzelnia jest malutka, jedna warka to raptem 250 l. Kadź filtracyjna jest w połączeniu z whirpoolem. Sládek ma sporo roboty przy warzeniu, jako że dwa tankofermentory mają po 20 hl (czyli na jeden 8 warek!), są też 2x10 hl i 1 x5 hl (ten odkupiony od browaru Garp). Jest też tank leżakowy 10 hl i zbiornik wody gorącej. Sprzęt pochodzi z Chin.
Podstawowym do warzenia jest słód ze słodowni Kounice, a specjalne z Weyermanna.
Prawa strona pomieszczenia jest przeznaczona do mycia, przechowywania i rozlewu do kegów, jest też 4-drożna napełniarka do butelek. Używane są głównie szklane o pojemności 0,75 l, czasem 0,5 l i z rzadka litrowe PET-y.
Za szklaną ścianą i przesuwnymi drzwiami w prawej części budynku istnieje mała przytulna piwiarnia. Jest tu 5 stołów (na 4-5 osób) wykonanych z 200 litrowych drewnianych beczek z przytwierdzonymi okrągłymi blatami z jasnego drewna, oraz prosty blat przy ścianie gdzie zmieści się kolejnych 4-5 osób. Do siedzenia wysokie zydelki z oparciami.
Wewnętrzna ściana jest pokryta boazerią z jasnych desek, tu jest maleńki barek z jednym nalewakiem. Tak więc lane piwo jest zawsze jedno, jednak inne można sobie zamówić do wypicia w butelce. Są one dostępne obok w sklepiku firmowym, do którego można wejść z ulicy ale też wprost z hospůdky.
10.10.24 na kranie było:
- Řáholec 12°, czyli světlý ležák swą nazwą nawiązujący do lasu, w którym mieszkał Rumcajs z Manką (w polskiej wersji Hanką) i Cipiskiem.
Złotej barwy, lekko opalizujący, mocna równomierna piana. Pełne, treściwe, skórka, wiejskiego chleba, do tego solidnie nachmielone, goryczka już po pierwszym łyku pieści podniebienie. bardzo smaczna klasyka. Sládek Lukáš powiedział, że to jego flagowe piwo na 3 słodach pilzneńskich i 3 chmielach żateckich. 50 kč za lanedo firmowego kufla, podkładki ceramiczne.
Stale warzone są również:
- Prachov - světlá 11°
- Kníže - Ale 12°
Na wiosenne święta był uwarzony Velikonoční speciál 13° górnej fermentacji o nazwie Zajda, a na święta grudniowe Vánoční speciál 13° ale ležák. Mają być powtarzane corocznie.
Knajpka przy browarze czynna: śr-sob. 15-23.
Piwa są rozprowadzane w najbliższej okolicy, a pełny aktualnie dostępny lany asortyment można spróbować w firmowej piwiarni browaru o nazwie Pub Jičín (Chetčického 8) na południowo-zachodnim narożniku rynku. Jako, że zawsze lepiej pić lane, na kolejne piwa udałem się właśnie tam (wrzucę osobny temat).
Na fotkach:
1. Budynek browaru (w prawej części knajpka i sklepik)
2. Warzelnia...
3. ... a naprzeciw niej tanki (po prawej największe 2x20 hl)
4. Myjka do kegów i napełniarka butelek
Comment