Browar zlokalizowany w południowych granicach starówki. Lokalizacja rewelacyjna, pomiędzy zamkowym parkiem a całkiem sporym wodnym akwenem którego kąpielisko było ostro okupowane przez miejscowych. Ja zamiast kąpieli wybrałem degustację miejscowego specjału i nie zawiodłem się. Świeżo wyremontowany browar dysponuje dwoma lokalami: dużą Schwarzenberską Pivovarską Pivnicą na parterze i kameralnym Pivovarskim Sklipkiem w piwnicy. Restauracja pomimo gabarytów była w całości zarezerwowana więc przeniosłem się na równie rozległą Pivovarską Terasę urządzoną pod murami browaru. Do wyboru svetle 10 (15 Kc), 12 (18 Kc), tmava 12 (18 Kc) i to co tygrysy lubią najbardziej czyli kvasnicovy lezak za 20 Kc.
Ciekawostką była para jakiejś rogacizny hodowana w bezpośredniej bliskości murów Regenta. Generalnie browar zaskoczył swoim rozmachem i stanowi chlubny przykład dla tych średnich czeskich browarów które stać jedynie na skromną prodejne w swoich murach...
Ciekawostką była para jakiejś rogacizny hodowana w bezpośredniej bliskości murów Regenta. Generalnie browar zaskoczył swoim rozmachem i stanowi chlubny przykład dla tych średnich czeskich browarów które stać jedynie na skromną prodejne w swoich murach...
Comment