Czechy, Pruhonice, Kvetnove nam. 5, Minipivovar U Bezousku [zamknięte]

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • docent
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2002.10
    • 5205

Czechy, Pruhonice, Kvetnove nam. 5, Minipivovar U Bezousku [zamknięte]

Pruhonice leżą kilka kilometrów na pd-wch. od Pragi. Najprościej dojechać do stacji metra Opletalova a stamtąd już tylko koło 15 minut jazdy podmiejskim autobusem. Minibrowar ma dwie sale: barową oraz restauracyjną gdzie znajduje się warzelnia. W sezonach letnich czynny jest również ogródek; akurat w czasie moich odwiedzin trwało tam wesele .
    Minibrowar oferuje trzy rodzaje piwa:
    Pantatova Desitka (22 Kc), Svetly Lezak (25 Kc) oraz Bizon (30 Kc). Dwa pierwsze to klasyczne niefiltrowane jasne o świeżym i zrównoważonym smaku, natomiast Bizon to polotmava szesnastka z wyczuwalną mocą.
    Na ścianach wiszą różne piwowarskie autentyki (drewniane łopaty ze słodowni, skrzynki, akcesoria bednarskie) co ciekawe, każdy z nich dokładnie opisany.
    Minibrowar, jego piwna oferta a także ceny (średnio 80 Kc za jedzenie) niewiele zmieniły się od 1999 r, kiedy byłem tu po raz pierwszy. W przypadku (około)praskich minibrowarów to prawdziwy ewenement bo zazwyczaj zmiany są na gorsze...
    Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
    Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
    Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
    Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!
  • Jurandofil
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    🍼
    • 2007.10
    • 977

Uwaga!
    Przed wizytą polecam kontakt telefoniczny. Ja się naciąłem - 3 miesiące remontu (styczeń - marzec), a na stronie minibrowaru żadnych informacji!
    Niestety pocałowałem klamkę , a nawet rodzinę mi się udało namówić na wizytę v Pruhonicich
    Znam osoby pijące koncerniaki, mimo że próbowały PIWA. Już nie potrafię im pomóc...

Maciek urodził się po zamknięciu Browarów Warmińsko-Mazurskich "JURAND" w Olsztynie. Będą musiały mu wystarczyć wspomnienia taty...
    Mateusz z kolei... w okresie wielkiego bumu browarów kontraktowych i minibrowarów restauracyjnych. Czego się ze mną napije za kilkanaście lat?

Comment

• docent
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2002.10
      • 5205

Takie info pojawia się w pop-upie po wejściu na stronę domową minibrowaru:

Vážení hosté,
      omlouváme se Vám za dočasné uzavření restaurace a penzionu z důvodu rekonstrukce objektu.
      Objekt bude opět otevřen v průběhu měsíce března.
      Opřesném termínu Vás budeme informovat.
      Těšíme se na Vás s rozšířenou nabídkou!

Tak więc albo miałeś blokadę okienek albo browar się spóźnił z tą informacją...
      Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
      Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
      Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
      Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

Comment

• darekd
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🍺🍺🍺
        • 2003.02
        • 12695

Istnieja od 1995 r. Kiedys wspolpracowali z humpoleckim Bernardem. Miejsce warto zwiedzic zatem wiosna, bo w bezposrednim poblizu znajduje sie, przepiekny park i ogrod botaniczny oraz dawna rezydencja rodziny Sylva Taroucca, w ktorej czesci znajdowal sie niewielki browar.
        Mozna dojechac z Pragi autobusem podmiejskim.

Comment

• Jurandofil
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          🍼
          • 2007.10
          • 977

Czechy 19-21.11.2008 - część VII

Z północy Pragi przemieściłem się do stacji metra Opatov (korzystając po drodze między innymi ze stateczku linii P2 - privoz). Z Opatova autobusem jednym z czterech linii (324,325,363 i 385) dotarłem do przystanku Pruhonice.
          Korzystając z dotychczasowych przestróg Docenta i żeby się nie spalić drugi raz wyłączyłem blokadę wyskakujących okienek na stronie minibrovaru (patrz post nr 3) i już na pewniaka dotarłem do U Bezousku.

Na pierwsze Pivo musiałem czekać długo, bo akurat jakieś kłopoty z podłączaniem beczki. Ale za to - jak cieszyli się Czesi przy sąsiednim stoliku - na pewno będzie świeżutkie
          Też mają chłopy podejrzenia o świeżości Piva w minibrowarze (hm...).

Aktualnie w ofercie:
          ~Domaci bezouskova 10 (svetla) - 28Kc/0,5l;
          ~Vesela 16 (polotmava) - 35Kc/0,4l.
          V 16 było czuć moc alkoholu, ale smak dobrego Piva bez pasterizace nie był zachwiany.

Niestety oszukałem się w temacie jedzenia. Nie byłem na tyle głodny, żeby skusić się na jakąś specjalnosć tygodnia (jidla ze zveriny), więc zamówiłem tylko cesnekovou polevku.
          Dramat - ani smaku, ani zapachu czosnku. Po prostu nie polecam

Do Pragi wracałem w strugach deszczu. Musiałem zrezygnować z wieczornego spaceru po starówce, bo deszcz i wiatr skutecznie od takich zamiarów odstraszał.
          Znam osoby pijące koncerniaki, mimo że próbowały PIWA. Już nie potrafię im pomóc...

Maciek urodził się po zamknięciu Browarów Warmińsko-Mazurskich "JURAND" w Olsztynie. Będą musiały mu wystarczyć wspomnienia taty...
          Mateusz z kolei... w okresie wielkiego bumu browarów kontraktowych i minibrowarów restauracyjnych. Czego się ze mną napije za kilkanaście lat?

Comment

• pebejot
            Major Piwnych Rewolucji
            🍺
            • 2010.01
            • 1588

Po ponad trzech latach warto odświeżyć ten wątek.
            Przez ten czas zmieniło się logo minibrowaru i oczywiście ceny.
            Odwiedziliśmy to miejsce w dniu 29.01.2012 z Dadkiem i spółką.
            W ofercie były 3 rodzaje piwa:
            Bezouškovská Desítka 10% (33 / 28 Kč)
            Sládkova Polotmavá 13% (41 / 35 Kč)
            Pšeničné Svĕtlé 13% (41 / 35 Kč)

Dodatkowo możliwość zakupu piwa na wynos w półtoralitrowych butelkach Krachl z firmową etykietą w cenie 70 Kč + zastaw za butelkę.

Przy warzelni urządzono miniwystawę różnych rodzajów słodu, każdy może podejść i osobiście skosztować wybornych smaków słodów Bawarskich lub Pilzneńskich.
            Dla bardziej zgłodniałych miłą niespodzianką było "zabijačkove menu", czyli dania z zabijanej świni.

Dla kolekcjonerów firmowe kufle 0,5 w cenie 80 Kč i etykiety-nalepki po 15 Kč za sztukę.

Zdjęcia w galerii:

Comment

• karol1000
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2007.09
              • 1823

Browar niestety został zamknięty. Sprzęt trafił do Pragi do browaru Narodni
              LP

Comment

Przetwarzanie...
              X