Czechy, Praga, Na Veseli 48, U Klokočníka

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • docent
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2002.10
    • 5205

    Czechy, Praga, Na Veseli 48, U Klokočníka

    Podążając szlakiem wyznaczonym na www.svetpiva.cz (dział 'hospody pro znalce') trafiłem do lokalu gdzie leją mało znane piwo z browaru Kacov. Knajpa znajduje się niedaleko zajezdni tramwajowej na Pankracu i miejscowi bez problemu wskazują drogę do celu.
    Do wyboru trzy rodzaje jasnych piw: dziesiątka oraz dwie dwunastki (kvasnicova i zwykła). O desitce nie ma co pisać bo smakuje tak jak każda inna w Czechach. Natomiast kvasnicove, które zazwyczaj wywołuje u mnie szeroki uśmiech na twarzy, teraz nie spełniło pokładanej w nim nadzieji. Zamiast lekko kwaskowego smaku było po prostu kwaśnawe. Filtrowana dwunastka ze swoim pełnym smakiem i delikatnym jęczmiennym akcentem była piwem zdecydowanie lepszym.
    Fajnym widokiem byli bywalcy lokalu, którym kolejne porcje mocniejszych alkoholi barmanka podawała w...probówkach!
    Tak więc kacovskie niefiltrowane warto sprawdzić jeszcze w innym lokalu zanim postawi się krzyżyk na tym browarze...
    Last edited by docent; 2006-08-30, 13:13.
    Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
    Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
    Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
    Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!
  • kishar
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2003.10
    • 1691

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika docent
    Podążając szlakiem wyznaczonym na www.svetpiva.cz (dział 'hospody pro znalce') trafiłem do lokalu gdzie leją mało znane piwo z browaru Kacov. Knajpa znajduje się niedaleko zajezdni tramwajowej na Pankracu i miejscowi bez problemu wskazują drogę do celu.
    Do wyboru trzy rodzaje jasnych piw: dziesiątka oraz dwie dwunastki (kvasnicova i zwykła). O desitce nie ma co pisać bo smakuje tak jak każda inna w Czechach. Natomiast kvasnicove, które zazwyczaj wywołuje u mnie szeroki uśmiech na twarzy, teraz nie spełniło pokładanej w nim nadzieji. Zamiast lekko kwaskowego smaku było po prostu kwaśnawe. Filtrowana dwunastka ze swoim pełnym smakiem i delikatnym jęczmiennym akcentem była piwem zdecydowanie lepszym.
    Fajnym widokiem byli bywalcy lokalu, którym kolejne porcje mocniejszych alkoholi barmanka podawała w...probówkach!
    Tak więc kacovskie niefiltrowane warto sprawdzić jeszcze w innym lokalu zanim postawi się krzyżyk na tym browarze...
    Wydaję mi się , że nie warto stwiać na tym piwie krzyżyka
    oto moje wrażenia po wypiciu tego piwa http://www.browar.biz/forum/showthre...884#post613884

    Comment

    • bastion
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2006.10
      • 1152

      #3
      Cały czas, w tej zwykłej ''dzielnicowej'', knajpce jest piwo z Kacova.
      Obecnie nosi nazwe bodajże Hubertus.
      10*-zwykła,i kvasnicova za 13 Kc
      12* zwykła, i kvasnicova za 15 Kc (wszystkie jasne)
      Cena jak na Pragę, i to cztery stacje metra, od dworca głównego, wprost rewelacyjna.
      Knajpka normalna, to znaczy pełna miejscowych, bez turystów, i zmanierowanych kelnerów. Dań w karcie kilka, ale wszystko bardzo smaczne, wręcz domowej produkcji.
      Kuchnia czynna do 21.30.
      Z przekąsek polecam nakladany hermelin, po prostu świetny.
      Czynne codziennie 11-23

      Comment

      • darekd
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🍺🍺🍺
        • 2003.02
        • 12675

        #4
        Ceny nadal tak niskie, jak na Prage wrecz rewelacyjne. Najlepiej dojechac tramwajem 18, niedaleko slynnego wiezienia na Pankracu. Jestem tam nie czesciej niz 2 razy do roku i tym razem piwo najbardziej mi smakowalo. Warto tez odwiedzic sam browar. Gospode maja otwarta od 15. Nie ma problemu ze zwiedzaniem. Bylem w na poczatku listopada. Wlasnie jest remont, montuja wieksza warne. Produkcja ma ruszyc pelna para jeszcze w tym roku. Dla turystow sa na szczescie zapasy, m.in. 1,5 PET kvasnicowej 12 za trzydziesci pare koron!

        Comment

        • Jurandofil
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          🍼
          • 2007.10
          • 977

          #5
          Info po wizycie 14.02.08:
          desitka - 15Kc
          dvanactka - 17Kc
          Niestety w godzinach szczytu piwnego (np. ok. 19) knajpa obsadzona w 110 procentach.
          Znam osoby pijące koncerniaki, mimo że próbowały PIWA. Już nie potrafię im pomóc...

          Maciek urodził się po zamknięciu Browarów Warmińsko-Mazurskich "JURAND" w Olsztynie. Będą musiały mu wystarczyć wspomnienia taty...
          Mateusz z kolei... w okresie wielkiego bumu browarów kontraktowych i minibrowarów restauracyjnych. Czego się ze mną napije za kilkanaście lat?

          Comment

          • zythum
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2001.08
            • 8305

            #6
            Najlepsza knajpka jaką odwiedziliśmy w Święta. Lokalna społeczność, świetne znakomite piwo (gorzkie jak za starcyh dobrych lat), porządne jedzenie, wystrój klasycznej gospody czeskiej ale nie turystycznej więc przybrudzone obrusy itp.
            Przyjaźnie nastawieni ludzie, mieszane towarzystwo - metalowcy, hiphopowcy, dziadkowie, i rodziny zwykłe. Typowy czeski lokal jakich w Pradze już prawie nie ma.
            To inaczej miało być, przyjaciele,
            To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
            Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
            Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
            Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

            Rządzący światem samowładnie
            Królowie banków, fabryk, hut
            Tym mocni są, że każdy kradnie
            Bogactwa, które stwarza lud.

            Comment

            • darekd
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🍺🍺🍺
              • 2003.02
              • 12675

              #7
              Lokal juz dostatecznie opisany. Dla milosnikow czeskich klimatow. Mi pasuje, szczegolnie ze Kacov coraz bardziej smakuje. Obecnie leja kvasnicova dziesiatka /naprawde super jak na 10/ oraz ciemna specjalna trzynastka. Opisy w odpowiednim dziale. Ze spraw jedzeniowych polecam tatara /biftek/.
              Attached Files

              Comment

              • docent
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2002.10
                • 5205

                #8
                Trzeba to w końcu wyraźnie powiedzieć: głównym atutem Klokocnika pozostały ceny. Do wyboru mamy bez zmian jasne kvasnicove 10 i 12 z Kacova w cenie 16-18 Kc. Tyle, że w Pradze mamy już więcej miejsc gdzie można napić się wyśmienitych niefiltrowanych piw w przyzwoitych cenach. Kacovskie piwa na kolana nie powalają, ot przeciętne kvasnicaki i w tym wypadku cena jest adekwatna do zawartości szklanki.
                Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

                Comment

                • VanPurRz
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2008.09
                  • 4229

                  #9
                  Docent ja mam jedną prośbę - wypowiadaj się mniej autorytatywnie bo dla mnie na przykład zarówno sam lokal jak i piwo jest jednym z najlepszych w całej Pradze. To, że TY wolisz chodzić do miejsc nowoczesnych, sterylnych, bez klimatu i , że TOBIE mniej smakują piwa z Kacova (od np.: dla mnie niewypijalnych piw z U Bansethu) to nie znaczy, że komuś innemu akurat bardziej podoba się atmosfera prawdziwej czeskiej pivnicy jaka panuje U Klokocnika a któej nie zażyje się w sterylnych i bez atmosfery lokali które Ty preferujesz jak i często ocena piw pitych przez Ciebie ma się nijak do oceny innych.
                  "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

                  Comment

                  • docent
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2002.10
                    • 5205

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VanPurRz Wyświetlenie odpowiedzi
                    Docent ja mam jedną prośbę - wypowiadaj się mniej autorytatywnie bo dla mnie na przykład zarówno sam lokal jak i piwo jest jednym z najlepszych w całej Pradze. To, że TY wolisz chodzić do miejsc nowoczesnych, sterylnych, bez klimatu i , że TOBIE mniej smakują piwa z Kacova (od np.: dla mnie niewypijalnych piw z U Bansethu) to nie znaczy, że komuś innemu akurat bardziej podoba się atmosfera prawdziwej czeskiej pivnicy jaka panuje U Klokocnika a któej nie zażyje się w sterylnych i bez atmosfery lokali które Ty preferujesz jak i często ocena piw pitych przez Ciebie ma się nijak do oceny innych.
                    No to pojechałeś. Sam prosisz o mniej autorytatywny ton wypowiedzi a narzucasz mi preferencję które nijak mają się do rzeczywistości. Uważam, że nowe miejsca w Pradze takie jak Zly casy czy U Slovanske lipy są świetne i można się w nich napić lepszego piwa niż u Klokocnika. Czy zaliczysz je nowoczesnych, sterylnych i bez klimatu

                    To co nas różni to, to że ja się dobrze czuję zarówno w klasycznych czeskich pivnicach jak i tych bardziej nowoczesnych, a najważniejszym wyznacznikiem jest tu dobre, kvasnicove piwo, które w danym lokalu można wypić.
                    Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                    Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                    Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                    Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

                    Comment

                    • VanPurRz
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2008.09
                      • 4229

                      #11
                      Nie będę się kłócił ale ogólnie w Twoich wypowiedziach (do czego masz jak najbardziej prawo) zdecydowanie przebija niechęć do klasycznych gospód a miłość do sterylnej nowoczesności.
                      Ja pewnie też wyrażam się autorytatywnie ale staram sie nie pisać w ten sposób: "Trzeba to wyraźnie powiedzieć:głównym atuatem Klokocnika pozostają ceny". Staram się rozwijać myśl co mi się podoba a co nie.
                      Może mój post był za ostry ale bierze się to z tego, że opinie na browar.biz często służą ludziom jako przewodnik. I idąc Twoją mapą nigdy nie trafią do klasycznych czeskich hospód wpisanych od lat w klimat miasta. A warto żby je poznali bo niedługo już ich nie będzie.

                      ps. Zly Casy nie jest klasyczną czeską gospodą tak apropos i więcej tam turystów niż Czechów.
                      "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

                      Comment

                      • darekd
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🍺🍺🍺
                        • 2003.02
                        • 12675

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VanPurRz Wyświetlenie odpowiedzi
                        Nie będę się kłócił ale ogólnie w Twoich wypowiedziach (do czego masz jak najbardziej prawo) zdecydowanie przebija niechęć do klasycznych gospód a miłość do sterylnej nowoczesności.
                        Ja pewnie też wyrażam się autorytatywnie ale staram sie nie pisać w ten sposób: "Trzeba to wyraźnie powiedzieć:głównym atuatem Klokocnika pozostają ceny". Staram się rozwijać myśl co mi się podoba a co nie.
                        Może mój post był za ostry ale bierze się to z tego, że opinie na browar.biz często służą ludziom jako przewodnik. I idąc Twoją mapą nigdy nie trafią do klasycznych czeskich hospód wpisanych od lat w klimat miasta. A warto żby je poznali bo niedługo już ich nie będzie.

                        ps. Zly Casy nie jest klasyczną czeską gospodą tak apropos i więcej tam turystów niż Czechów.
                        Stary wypowiadasz się bardzo autorytatywnie /vide "klasyczna czeska gospoda"/, nie gniewaj się.
                        W Zlych casech było więcej turystów podczas ogłoszonej tam akcji związanej z minibrowarami. Generalnie Nusle nie są aż tak turystyczne, więc często jest tak, że w tych "klasycznych czeskich gospodach" np. na Żiżkowie jest więcej turystów.

                        A co do Klokocnika, akurat też mi się podoba i tu popieram bardziej Ciebie niż Docenta.
                        Uważam, że to bardzo dobre piwo. Zaletą knajpy jest ogródek i nie tylko jedna sala.

                        Ale niech każdy czyta i ma możliwość ocenić. W końcu gusta są różne i się zmieniają. Zdrówko

                        Comment

                        • arturroxx
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2002.10
                          • 94

                          #13
                          Chociaż a Pradze nieco podrożało, tutaj czas zatrzymał się w miejscu Kacovska 10-tka za 21 Kc, 12-tka za 23Kc, obydwie w wersji klasycznej i kvasnicovej. Jedzenie też tanie, prawie kilogramowe veprove koleno, którym naje się dwie osoby za 165 Kc. W lokalu oczywiście sami miejscowi i świetna atmosfera. Nie wiele takich miejsc już w Pradze pozostało, warto się wybrać.

                          Comment

                          • olie
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2011.06
                            • 777

                            #14
                            Już mało czasu zostało na odwiedziny, w piątek zamknięcie w tej lokalizacji.

                            Comment

                            • Pendragon
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛
                              • 2006.03
                              • 13952

                              #15
                              Uuu, szkoda. Miejsce miało klimat. Gdzie się przenoszą?
                              Last edited by Pendragon; 2015-02-24, 17:45.

                              moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                              Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X