Czechy, Praga, Strahovské nádvoří 301/10, Klášterní pivovar Strahov

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pebejot
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺
    • 2010.01
    • 1593

Jest to miejsce zdecydowanie dla osób bardziej zamożnych o grubszym portfelu.
    Według mnie lokal ma bardzo dobry klimat, samo jego położenie robi już duże wrażenie.
    Minibrowar jest też wyjątkowy pod względem zróżnicowania oferty piwnej. Tu można napić się między innymi ciemnej pszenicy.
    Klienci to przede wszystkim rozpoznawalni z daleka Rosjanie z zaczesaną do przodu grzywką popijający piwko w dresach. Od czasu do czasu zajrzy nawet jakiś lokalny Czeski lumpik z odliczoną kwotą na jedno piwo.

W dniu 29.01.2012 dostępne były 4 piwa:
    Speciální Polotmavé Pivo "Jantar" - 13% (5,3% alc.) w cenie 59 Kč za 0,4 i 35 Kč za 0,25 l.
    Speciální Tmavé Pivo 14% (5,5% alc.) w tej samej cenie
    Speciální Pivo "India Pale Ale" 15% (6,3% alc.) - 64 Kč za 0,4 i 37 Kč za 0,25 l.
    Speciální Pšeničné Pivo Tmavé 15% (6,3% alc.) - cena jw.

Na miejscu do kupienia piwo na wynos w firmowych butelkach Krachl o pojemności 0,33 / 0,5 / 1 / 2 litry za 70 / 100 / 220 / 420 Kč.
    Dla kolekcjonerów Kufle w zaskakującej jak na ten lokal cenie 100 Kč i komplet podstawek za 60 Kč.

Comment

• docent
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2002.10
      • 5205

Właściwy temat dla tego minibrowaru jest tutaj.
      Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
      Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
      Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
      Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

Comment

• pebejot
        Major Piwnych Rewolucji
        🍺
        • 2010.01
        • 1593

Jest to miejsce zdecydowanie dla osób bardziej zamożnych o grubszym portfelu.
        Według mnie lokal ma bardzo dobry klimat, samo jego położenie robi już duże wrażenie.
        Minibrowar jest też wyjątkowy pod względem zróżnicowania oferty piwnej. Tu można napić się między innymi ciemnej pszenicy.
        Klienci to przede wszystkim rozpoznawalni z daleka Rosjanie z zaczesaną do przodu grzywką popijający piwko w dresach. Od czasu do czasu zajrzy nawet jakiś lokalny Czeski lumpik z odliczoną kwotą na jedno piwo.

W dniu 29.01.2012 dostępne były 4 piwa:
        Speciální Polotmavé Pivo "Jantar" - 13% (5,3% alc.) w cenie 59 Kč za 0,4 i 35 Kč za 0,25 l.
        Speciální Tmavé Pivo 14% (5,5% alc.) w tej samej cenie
        Speciální Pivo "India Pale Ale" 15% (6,3% alc.) - 64 Kč za 0,4 i 37 Kč za 0,25 l.
        Speciální Pšeničné Pivo Tmavé 15% (6,3% alc.) - cena jw.

Na miejscu do kupienia piwo na wynos w firmowych butelkach Krachl o pojemności 0,33 / 0,5 / 1 / 2 litry za 70 / 100 / 220 / 420 Kč.
        Dla kolekcjonerów Kufle w zaskakującej jak na ten lokal cenie 100 Kč i komplet podstawek za 60 Kč.

Comment

• jacer
          • 2006.03
          • 9875

Fajny browar, pomimo wieczornego chłodu można było siedzieć na zewnątrz, bo ogrzewają promienniki, do tego koc na nogi i ujdzie.

Chwilowo nie było IPA więc zaczęliśmy od Brown Ale, smaczne, przyjemne, chmielone amerykańcami Chinook, Cenntenial i Motueka. Po chwili znów była IPA, następne piwa braliśmy z dzbanie 3litrowym, wychodzi taniej. Fajny cynowy dzban z logo browaru. IPA miał zbyt mały aromat ale była smaczna.

Amber czyli insiprowane wiedeńskim i marzenem, przyejmne, bez zbytniej goryczki, tak jak powinno być.

Jakie było czwarte zapomniałem
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

Comment

• bohadar
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2012.10
            • 9

Bardzo przyjemne miejsce.
            Doskonałe piwo, ale podejrzewam że to najdroższe czeskie w Pradze. W każdym bądź razie warto. Przez tydzień spijałem Polotmavé, Tmavé, oraz "India Pale Ale", które najbardziej przypadło mi do gustu.
            Można zabrać ze sobą trunek w stylowej butli oraz dowiedzieć się czegoś o jego produkcji od obsługi jak i w ramach "zwiedzania".

Comment

• ART
              mAD'MINd
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2001.02
              • 23975

Ostatnio serwowano niezłą AIPę, rewelacyjną IPĘ oraz bardzo dobrego, klasycznego czeskiego ciemniaka. Mimo że miejsce zorientowane na turystów, to dbałość o piwo zrobiło na mnie wielkie wrażenie.
              Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2013-05-07, 00:42.
              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• Rzeszowiak
                Major Piwnych Rewolucji
                🍼
                • 2009.04
                • 1597

Serwowana była raczej APA.

Comment

• ART
                  mAD'MINd
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.02
                  • 23975

Faktycznie.
                  - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                  - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• jacekwerner
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🍼🍼
                    • 2004.05
                    • 2854

APA 5,5% alk., chmielone odmianami : Mandarin i Polaris w cenie 59 kc ( 0,4 l ).
                    Ochotnicza Straż Piwna
                    BAZA = 7446

Comment

• Rzeszowiak
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🍼
                      • 2009.04
                      • 1597

Na marginesie obok Easy Ridera z Nomada, jedna z lepszych APA jakie dotąd piłem.

Comment

• tomolek
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2006.05
                        • 1752

Piwa w tym browarze prezentują zawszę równy, wysoki poziom podobnie niestety jak ceny... Z drugiej strony niewiele taniej (albo nawet drożej) jest w polskich minibrowarach.

Poza tym w tej okolicy (a przecież to wspaniałe spacerowe miejsce) ciężko napić się dobrego piwa.
                        www.ohbeautifulbeer.com

www.mateuszdrozdowski.pl

„Kwaśny Edi herbu Koreb

Comment

• docent
                          • 2002.10
                          • 5205

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                          Ostatnio serwowano niezłą AIPę, rewelacyjną IPĘ oraz bardzo dobrego, klasycznego czeskiego ciemniaka. Mimo że miejsce zorientowane na turystów, to dbałość o piwo zrobiło na mnie wielkie wrażenie.
                          Tak mniej więcej wyglądały te piwa. Niezłe w swojej klasie ale większe wrażenie zrobiła na mnie Matuška Apollo Galaxy.
                          Attached Files
                          Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                          Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                          Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                          Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

Comment

• pioterb4
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2006.05
                            • 4322

Browar mocno nastawiony na rosyjskich turystów, obsługa mocno zajęta obsługą gromadnych wycieczek zza wschodu, ceny wysokie, klimat raczej ekskluzywnego lokalu niż pospolitej piwiarni. Gdyby to był jeden z kilkunastu podobnych polskich browarów to powinienem teraz zacząć pastwić się nad marnością tamtejszych piw, ale strahov pomimo mocno skomercjalizowanego charakteru nie idzie drogą Dvuch Kocek czy Pivovara Novomestkego. Tamtejsze piwa są rewelacyjne, IPA to jedno z najlepszych praskich pozycji wśród minibrowarów i nie tylko, bardzo dobre APA na chmielach z NZ. Marzen lepszy niż większość konkurentów z Bawarii. Co ciekawe browar tak licznie odwiedzany przez masowego klienta nie ma w ofercie klasycznego pilsa! Naprawdę wielki szacunek za dbałość o piwo.

Comment

• Komar_Pafnucy
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2005.08
                              • 1114

Rzeczywiście nie mają pilsa, też się dziwiłem. Natomiast mają w tej chwili całkiem dobre "Summer Red Ale" z odpowiednim balansem pomiędzy karmelowością a chmielową goryczką.

Nie dziwne, że browar nastawia się na turystów (także cenowo) skoro mieści się w odwiedzanym przez nich tłumnie klasztorze. U nas pewnie w takim miejscu lali by syf i kazali płacić jeszcze więcej.

Multitap Crawl
                              Multitap Crawl na Facebook

"Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
                              Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach dyskutowały nad celem życia."

Comment

• pioterb4
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2006.05
                                • 4322

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Komar_Pafnucy Wyświetlenie odpowiedzi
                                Nie dziwne, że browar nastawia się na turystów (także cenowo) skoro mieści się w odwiedzanym przez nich tłumnie klasztorze. U nas pewnie w takim miejscu lali by syf i kazali płacić jeszcze więcej.
                                Dokładnie o tym pisałem. U nas samo miejsce miało by robić furorę, a raczej zasłaniać skutecznie słabość kuchni i browaru. I co najważniejsze obsługa świetnie zna się na serwowanych piwach, sam byłem świadkiem jak kelner tłumaczył turystom dlaczego karta podzielona jest na piwa dolnej i górnej fermentacji i byłem pod wrażeniem.

Comment

Przetwarzanie...
                                X