Nie bawią się w jakieś specjalne premiery jak u nas.
Dwa razy kupiłem piwo w PETce przed "premierą", a i raz miałem nalene przez życzliwego tamtejszego sladka
No to już wiem gdzie będę w piątek 13-tego.
Oni te specjalne piwa zaczynają lać od 10 czy robią jakieś uroczystości np o 18?
Często przy okazji specjalnych piw zmienia się też karta dań i wskakują jakieś specjały (np. ze świniobicia albo coś pod konkretne piwo). Całość (piwo i jedzenie) dostępne jest od otwarcia knajpy.
W nowym roku restauracja przeszła remont.Odnowiono pomieszczenia restauracyjne.Położono nowe kafelki,oraz na ścianach nową boazerię.Znacząco zmieniono również wybór dań i zakąsek.Dostępne były standardowo :Ryzak,Grosak,Vranik.Ponadto: miodowy polotmavy Srsen 14-ka,extra svetly special Zeleznik 18-ka(bardzo dobry),oraz Stedrok extra polotmavy 24-ka.Wszystkie piwa były także dostępne w pet-ach.Jako nowość można również zakupić wielopak 10szt.w szklanych butelkach.
w zeszły weekend lali swoje IPA Hatatitla 14.5/5,5 w angielskim stylu ale szybko się rozeszła. Nie zauważyłem żeby ktoś tu pisał ale u Konia można już płacić kartą. Nowością jest również możliwość zakupu piwa w obniżonych cenach w godzinach 8-16 z" rampy browaru" (minimum 10 petów lub skrzynka butelek szklanych).
Ja byłem jeszcze w styczniu,więc IPA dopiero leżakowała.O płatności kartą nie wiedziałem.Za to zniknęły słynne ,karteczki,.Coraz bardziej po europejsku .
Kto dawno nie był w Vojkovicach może być zaskoczony zmianami. Jak już pisał wcześniej Heckler zmieniono wystrój otoczenia i restauracji, a także po raz kolejny została ona powiększona o mocno przeszkloną drewnianą przybudówkę z własnym barem. Powstała ona od ulicy, w miejscu dawnej letniej budki z výčepem i placu zabaw dla dzieci. Można tu wejść bezpośrednio z zewnątrz lub z najstarszej sali przez wybite na tą okazję nowe drzwi.
Koníček (jako browar) rośnie w siłę - teraz to już prawdziwe konisko. Dawny budynek gospodarczy został znacznie rozbudowany a mieszkające tu konie musiały przeprowadzić się do mniejszego pomieszczenia, choć jak widzieliśmy nie skarżyły się biegając wesoło po łące.
Stary browarek w budyneczku od ulicy zakończył produkcję a jego urządzenia (z wyjątkiem tanków leżakowych) zostały sprzedane do powstającego browarku Palačov. Obecnie wszystkie piwa tak dla restauracji jak i do sprzedaży zewnętrznej są produkowane w nowym browarze.
Mojmir oprowadził nas po nim (mnie, Pendragona i Borisa) 23.03.2015. Już nie występował jak przed laty w roli piwowara praktycznie domowego, ale szefa poważnej firmy. Teraz sam warzy z rzadka, ma do tego zatrudnionych 10 ludzi, a zajmuje się raczej nadzorem, dystrybucją i niezbędną robotą papierkową. Browar produkuje rocznie około 8000 hl ale zdolność sięga 20000 hl tym bardziej, że jak mówił Mojmir, planuje dostawić kolejne tanki leżakowe. Ma na nie miejsce w obecnym magazynie gotowego piwa.
Nowy sprzęt piwowarski pochodzi z firmy Nerez Blučina, szczególnie ciekawa jest piętrowa warzelnia - coś jakby dwie kadzie w jednej. Część tanków, myjka i napełniarka beczek i butelek pochodzi od firmy Cheops.
A co nowego na čepu?
Od 20.03 można już próbować Čmeláka 12° czyli medový ležák (bardzo smaczny, nie za słodki, z nieprzesadzoną dawką miodu).
Na 3.04 zapowiadana jest Velikonoční 16° (polotmavý speciál, próbki z tanku wypadły bardzo pozytywnie), a od 17.04 Mustang 18° - porter.
Comment