Vojkovice 10, Hostinec a Minipivovar U Konička

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pendragon
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2006.03
    • 13963

    #136
    No to już wiem gdzie będę w piątek 13-tego.
    Oni te specjalne piwa zaczynają lać od 10 czy robią jakieś uroczystości np o 18?
    Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2013-08-26, 10:10.

    moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


    Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

    Comment

    • Gringo
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼
      • 2007.07
      • 2162

      #137
      Nie bawią się w jakieś specjalne premiery jak u nas.
      Dwa razy kupiłem piwo w PETce przed "premierą", a i raz miałem nalene przez życzliwego tamtejszego sladka

      Comment

      • Alexanderfeld
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2009.08
        • 173

        #138
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon
        No to już wiem gdzie będę w piątek 13-tego.
        Oni te specjalne piwa zaczynają lać od 10 czy robią jakieś uroczystości np o 18?
        Zaraz jak tylko otworzą lokal możesz próbować specjali, nie przypominam sobie by kiedykolwiek robili jakieś "wielkie halo" z tej okazji.

        Comment

        • prusakjl
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2010.04
          • 37

          #139
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon
          No to już wiem gdzie będę w piątek 13-tego.
          Oni te specjalne piwa zaczynają lać od 10 czy robią jakieś uroczystości np o 18?
          Często przy okazji specjalnych piw zmienia się też karta dań i wskakują jakieś specjały (np. ze świniobicia albo coś pod konkretne piwo). Całość (piwo i jedzenie) dostępne jest od otwarcia knajpy.

          Comment

          • Promil03
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2007.10
            • 2833

            #140
            Wie ktoś może jaką nazwę i parametry ma warzona okresowo U Koníčka pszenica (była dostępna 10.05. tego roku)?

            Comment

            • olie
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2011.06
              • 777

              #141
              9.06 nazywała się Bělouš. Internet mówi, że to 11°. Chociaż wydawało mi się, że na tablicy było napisane 12°.

              Edit: możliwe, że obydwie wersje były produkowane i obecnie dostępna jest 12°.
              Ostatnia zmiana dokonana przez olie; 2014-06-14, 15:43.

              Comment

              • Promil03
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2007.10
                • 2833

                #142
                Dzięki! Teraz kojarzę, że my piliśmy 11°.
                Ostatnia zmiana dokonana przez Promil03; 2014-06-14, 16:03.

                Comment

                • Alexanderfeld
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2009.08
                  • 173

                  #143
                  Na stronach www Koniczka dostępna już rozpiska piwnych specjali na najbliższe półrocze. Po raz pierwszy u Mojmira pojawi się IPA!

                  29. 8. 2014 ČMELÁK 12% - světlý medový ležák
                  12. 9. 2014 KLUSÁČEK 13% - jantarový speciál vídeňského typu
                  26. 9. 2014 KLAĎAS 16% - svatováclavský světlý speciál
                  10. 10. 2014 HATATITLA 14,5% - India(n) Pale Ale (IPA)
                  24. 10. 2014 VOSA 15% - tmavý medový speciál
                  07. 11. 2014 HUSAR 11,5% - polotmavý ležák
                  14. 11. 2014 SAMETOVÁ 17% - polotmavý extra speciál
                  28. 11. 2014 NETOPÝR 14% - světlý extra hořký speciál
                  12. 12. 2014 VÁNOČNÍ 13% - světlý speciál
                  19. 12. 2014 ŠTĚDROK 24% - polotmavý extra

                  Comment

                  • heckler
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2012.09
                    • 1997

                    #144
                    W nowym roku restauracja przeszła remont.Odnowiono pomieszczenia restauracyjne.Położono nowe kafelki,oraz na ścianach nową boazerię.Znacząco zmieniono również wybór dań i zakąsek.Dostępne były standardowo :Ryzak,Grosak,Vranik.Ponadto: miodowy polotmavy Srsen 14-ka,extra svetly special Zeleznik 18-ka(bardzo dobry),oraz Stedrok extra polotmavy 24-ka.Wszystkie piwa były także dostępne w pet-ach.Jako nowość można również zakupić wielopak 10szt.w szklanych butelkach.

                    Comment

                    • lucifuge
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2009.11
                      • 309

                      #145
                      w zeszły weekend lali swoje IPA Hatatitla 14.5/5,5 w angielskim stylu ale szybko się rozeszła. Nie zauważyłem żeby ktoś tu pisał ale u Konia można już płacić kartą. Nowością jest również możliwość zakupu piwa w obniżonych cenach w godzinach 8-16 z" rampy browaru" (minimum 10 petów lub skrzynka butelek szklanych).

                      Comment

                      • heckler
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2012.09
                        • 1997

                        #146
                        Ja byłem jeszcze w styczniu,więc IPA dopiero leżakowała.O płatności kartą nie wiedziałem.Za to zniknęły słynne ,karteczki,.Coraz bardziej po europejsku .

                        Comment

                        • dadek
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🍺🍺
                          • 2005.09
                          • 4778

                          #147
                          Kto dawno nie był w Vojkovicach może być zaskoczony zmianami. Jak już pisał wcześniej Heckler zmieniono wystrój otoczenia i restauracji, a także po raz kolejny została ona powiększona o mocno przeszkloną drewnianą przybudówkę z własnym barem. Powstała ona od ulicy, w miejscu dawnej letniej budki z výčepem i placu zabaw dla dzieci. Można tu wejść bezpośrednio z zewnątrz lub z najstarszej sali przez wybite na tą okazję nowe drzwi.

                          Koníček (jako browar) rośnie w siłę - teraz to już prawdziwe konisko. Dawny budynek gospodarczy został znacznie rozbudowany a mieszkające tu konie musiały przeprowadzić się do mniejszego pomieszczenia, choć jak widzieliśmy nie skarżyły się biegając wesoło po łące.
                          Stary browarek w budyneczku od ulicy zakończył produkcję a jego urządzenia (z wyjątkiem tanków leżakowych) zostały sprzedane do powstającego browarku Palačov. Obecnie wszystkie piwa tak dla restauracji jak i do sprzedaży zewnętrznej są produkowane w nowym browarze.
                          Mojmir oprowadził nas po nim (mnie, Pendragona i Borisa) 23.03.2015. Już nie występował jak przed laty w roli piwowara praktycznie domowego, ale szefa poważnej firmy. Teraz sam warzy z rzadka, ma do tego zatrudnionych 10 ludzi, a zajmuje się raczej nadzorem, dystrybucją i niezbędną robotą papierkową. Browar produkuje rocznie około 8000 hl ale zdolność sięga 20000 hl tym bardziej, że jak mówił Mojmir, planuje dostawić kolejne tanki leżakowe. Ma na nie miejsce w obecnym magazynie gotowego piwa.
                          Nowy sprzęt piwowarski pochodzi z firmy Nerez Blučina, szczególnie ciekawa jest piętrowa warzelnia - coś jakby dwie kadzie w jednej. Część tanków, myjka i napełniarka beczek i butelek pochodzi od firmy Cheops.

                          Tak to obecnie wygląda:











                          A co nowego na čepu?
                          Od 20.03 można już próbować Čmeláka 12° czyli medový ležák (bardzo smaczny, nie za słodki, z nieprzesadzoną dawką miodu).
                          Na 3.04 zapowiadana jest Velikonoční 16° (polotmavý speciál, próbki z tanku wypadły bardzo pozytywnie), a od 17.04 Mustang 18° - porter.

                          Comment

                          • Pendragon
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛
                            • 2006.03
                            • 13963

                            #148
                            Skoro dadek wszystko opisał, to nie będę go dublował. Moja fotorelacja na facebooku.

                            moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                            Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                            Comment

                            • yaro74
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2012.09
                              • 2089

                              #149
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon
                              Skoro dadek wszystko opisał, to nie będę go dublował. Moja fotorelacja na facebooku.
                              Dobrze, że Dadek wrzucił zdjecia do galerii, bo Twoja fotorelacja jest tylko dla wybranych.

                              Comment

                              • Pendragon
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛
                                • 2006.03
                                • 13963

                                #150
                                Trudno, co robić...

                                moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                                Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • dadek
                                  Vojkovice 252, Pivovar Koníček
                                  dadek
                                  Koníček to już mało powiedziane bo wyrosło już z niego spore konisko. 2.06.2006 roku sládek Mojmír Velký uwarzył swoją pierwszą warkę Ryzáka 11° o objętości 250 l w browarku odległym o 1,5 km od centrum Vojkovic. Tak zaczęła się historia, po pięciu tygodniach piwo można było...
                                  2023-11-22, 05:14
                                • Ahumba
                                  2024.11.30 - Warszawa, Kranoprzejęcie Pivovar Konicek Vojkovice
                                  Ahumba
                                  Pierwszy raz w Czeskiej Piviarni od godz. 16:00 ze wszystkich kranów poleją się piwka z browaru Koníček.
                                  1.Koníček - Štědrok 24% Mocne
                                  2. Koníček - Hatatitla 14° IPA
                                  3. Koníček Ryzák 11° Jasne
                                  4. Koníček Grošák 14° Półciemne
                                  5. Koníček Vraník 12° Ciemne
                                  6. Koníček...
                                  Start
                                  2024-11-30
                                  Koniec
                                  2024-11-30
                                  Adres
                                  Warszawa, Ks. J,Popiełuszki 19/21
                                  2024-11-26, 16:46
                                • heckler
                                  Vojkovice, Vojkovice 49, Minipivovárek Koňovárek
                                  heckler
                                  Historia Koníčkův dvůr sięga aż 1798 roku, ale do poczytania o jego długiej historii zainteresowanych odsyłam na internetową stronę nowego browarku Koňovárek.
                                  Teraźniejsza historia dworu zaczęła się w listopadzie 2016 roku kiedy to właściciel Pivovaru Koníček Mojmír Velký...
                                  2018-09-11, 07:58
                                • Blackbeard
                                  U Koníčka, Višňák
                                  Blackbeard
                                  Ekstrakt: 10,5 %. Alkohol: 4 %.

                                  Kolor: Wiśniowy, widoczne delikatne zmętnienie.
                                  Piana: Biała, niemal wyłącznie drobnopęcherzykowa. Trwała, oblepia szkło i tworzy na tafli piwa ładny kożuszek.
                                  Zapach: Intensywny - dominują wiśnie, a do nich dochodzi słód.
                                  Smak: Słody...
                                  2020-07-05, 15:55
                                • Blackbeard
                                  U Koníčka, Hucul
                                  Blackbeard
                                  Ekstrakt: 13%. Alkohol: 5,3 %.
                                  Single hop - Kazbek

                                  Kolor: Cieszący oko pomarańcz, zmętnienie widoczne gołym okiem.
                                  Piana: Biała, niemal wyłącznie drobnopęcherzykowa. Po jakichś 2 minutach od przelania do szkła zostaje z niej pierścionek przy obrzeżach kielicha i...
                                  2020-06-20, 19:45
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...