Karlovy Vary, Prażska, Hospudka U Cernyho Kune

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zythum
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2001.08
    • 8305

Karlovy Vary, Prażska, Hospudka U Cernyho Kune

To najbliższe naszemu sercu miejsce w Varach. Przypadkowo wychodząc ze szlaku trafiliśmy na tą Hospudkę. I od razu lepiej nam się zrobiło. Klasyka klasyk. Stoły chyba jeszcze z XIX wieku, bujające się krzesła, na ścianach zdjęcia lokalnych piłkarzy jeszcze z lat 50/60 XX wieku. I przemiła pani która zrobiła Igorkowi specjalnie placki ziemniaczane grubo po godzinie zamknięcia kuchni. Dała mu samochodzik. Igorkowi się ta knajpka też najbardziej podobała i nie robił żadnych problemów tylko grzecznie się bawił przed albo w środku zachwycony panującą atmosferą która tworzyli stali klienci plus wpadająca młodzież. My spożywając nakladany hermelin spożywaliśmy codziennie w tej knajpie hektolitry budvara dziesiątki z piekną kremową pianą. Przychylność którą doświadczaliśmy tam w połączeniu z wyglądem tego mejsca, smakiem piwa przekonała nas po raz kolejny, że nie ma piękniejszego miejsca na Ziemi niż klasyczna czeska hospudka.

ps. Prażska, przystanek Cerny Kun (odchodziła od niej malutka uliczka Na Miliri).
    To inaczej miało być, przyjaciele,
    To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
    Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
    Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
    Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

Rządzący światem samowładnie
    Królowie banków, fabryk, hut
    Tym mocni są, że każdy kradnie
    Bogactwa, które stwarza lud.

Related Topics

Collapse

• seba_gliwice
    Historia gliwickich browarów działających w XIX i XX wieku
    seba_gliwice
    Witam,

Chciałem poinformować, że właśnie wyszła moja najnowsza książka „Historia gliwickich browarów działających w XIX i XX wieku”. Jest to moja własna, niezależna inicjatywa i projekt (również finansowy). Tak więc dostępna jest tylko i wyłącznie u mnie (odbiór...
    2020-03-11, 19:59
  • heckler
    Sedlnice, Sedlnice 97, Hospůdka u Kellerů
    heckler
    Hospůdka u Kellerů jest firmowym lokalem browaru Olbrev i niestety znajduje się tuż przy głównej drodze. Z racji soboty i mniejszego ruchu mogliśmy cieszyć się smakiem pysznych piwek siedząc w przed barowym ogródku. Elewacja budynku oraz środek lokalu został ładnie odnowiony, jest nawet...
    2023-06-19, 15:57
  • heckler
    Sedlnice, Sedlnice 217, Pivovar Olbrew
    heckler
    Pivovar Olbrew powstał w 2020 roku. Na jego potrzeby właściciel zakupił stary i zdewastowany dom w Sedlnicach, który pochodzi z XVII wieku.
    Dawniej w budynku mieściła się m.in poczta, szkoła, warsztat ślusarski. Ponieważ remont przeprowadzany jest systemem ,rodzinnym, to trwa on do
    ...
    2023-05-08, 17:09
  • pebejot
    Rožmberk nad Vltavou, Pivovar Rožmberk
    pebejot
    Rožmberk nad Vltavou to przepiękna miejscowość w kraju południowoczeskim, położone nad Vltavou.
    Ikoną miasta jest 13-wieczny zamek, wzniesiony w 1262 roku, a od 2023 roku do miasteczka powróciły tradycje piwowarskie.

Dawny browar istniał od 1590 roku, został założony...
    2024-12-31, 12:40
  • majorrush
    prośba o identyfikację kufla
    majorrush
    Cześć,

To mój pierwszy post na tym forum więc witam serdecznie . Trafiłem tu, gdyż szukałem sposobu na określenie mniej więcej wieku powstania kufla, który ostatnio zakupiłem na wyprzedaży garażowej (w googlach nic niestety sensownego nie znalazłem). Kufel ogólnie wygląda...
    2024-02-26, 23:21
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...