Czechy, Miletin, Namesti K. J. Erbena 98, Pivovar U bojiště 1866 Miletín

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • bastion
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2006.10
    • 1161

Czechy, Miletin, Namesti K. J. Erbena 98, Pivovar U bojiště 1866 Miletín

Jakoś piwni eksploratorzy, nagminnie omijają Miletin, bo na forum prawie nic o nim nie ma , a szkoda.
    Browarek ten, mający swe miejsce w miasteczku , na wzgórzach podkarkonoskich, po prostu bez żadnego rozgłosu robi swoje.
    I jeszcze jak robi !
    Na pochyłym ryneczku, odznacza się swoją urodą pięknie odnowiona kamienica, z zegarem na frontonie.
    Widać napis : ''Sousedsky dum'', a obok logo wszechmocnego ''G''.
    Czy to aby na pewno tu?
    Po wejściu do restauracji, widać sporo miejscowych, w ciuchach roboczych.
    Na nalewaku tylko znak ''G''.
    Jestem już zaniepokojony.
    Jidelni listok, jednak rozwiewa moje wątpliwości, jest Chmelka, svetle 10*.
    Tylko jeden rodzaj, i aż jeden.
    Pani podająca piwo śmieje się, i mówi : chcecie się otruć ?
    Jestem zdecydowany na otrucie.
    Fakt, nikt z miejscowych go nie piję , normalnie jak w Polsce.
    Żadnej reklamy, żadnego napisu, pełna konspiracja.
    Na szczęście pierwszy łyk, rozwiał wszelkie wątpliwości, o żadnym otruciu nie mogło być mowy.
    Jako miłośnik piwa goryczkowego, byłem zupełnie zaskoczony bardzo wyrazistym smakiem, tej jakby nie patrząc dziesiątki.
    Tak, ale coś trzeba zjeść.
    Menu, okazuje się być zapisane maczkiem, chyba 7 stron.
    Co tu wybrać?
    Kolega bierze wątróbke pana sladka. Myślę że to nie była tak naprawde jego, bo choć ludzka wątroba ma możliwość regeneracji, to jednak wszystko ma swoje granice...
    Kiedy rozmawiamy z kolegą, na sali powstaje cisza, i słychać szeptem mówione :''z polska...''i spojrzenia które oczekiwałyby po nas, posiadanie jednej pary głowy czy rąk więcej.
    Musieliśmy ich zawieść , bo po chwili wszystko wraca do normy.
    Niestety, żadnego firmowego szkła, ani podstawek.
    Piwo, o dziwo filtrowane, ale to w niczym nie przeszkadzało, a nawet uwydatniło goryczke.
    Dla mnie razem z dziesiątką, z browaru Kaltenecker, dwa najlepsze piwa tego gatunku.
    Moja druga wizyta miała charakter odświętny, bo były ''pivni slavnosti'' z okazji 10-lecia browaru.
    Tak, pan Svatopluk Dupal , ( nie obrażam go, on ma naprawdę takie nazwisko)właśnie w 1996 roku zaczął warzyć piwo.
    Kiedy zobaczyłem że są ''oslavy'',ani chwilę się nie wachałem.
    Obok kamienicy jest metalowa brama, która była otwarta. Tędy wchodzimy na podwórze, doraźnie przygotowane do posiedzenia piwnego.
    Trawa , dopiero co skoszona, pod nogami chrzęszczą skorupy ślimaków, a tych kilka stoliczków,jest podparte kamieniami, by się nie kiwały.
    Na środku, nieco zarośniety podest, na którym instalują się muzycy.
    Slavnosti okazują się być imprezą bardzo kameralną, która w porywach przyciąga jakieś 60 osób, ale przez to jest świetnie !
    Specjalnie jest drugi gatunek, czyli jasna 12* Pytlak.
    Znowu poezja.
    Ciekawe, że te piwa leżakujące, w zamkniętych tankach, mają taki charakterystyczny chamski ( u mnie jest to komplement ! ) zapach i posmak ,charakterystyczny do leżakowania w otwartych kadziach, gdzie smrodek piwniczny niejako nasącza piwo.
    U nas kojarzy mi się to z Brackim.
    Pan sladek obiecał pokazać pivovarek, ale jakoś go nie było, choć sporo osób czekało na niego.
    Jak nam powiedział jeden z gości nalewających piwo, po prostu wczoraj nieźle ''pogrzał'', i nie daje znaku życia.
    Jak na właściciela nieźle.
    W końcu pojawia się , ale twiedzi (podpierając się ścianą, w pozycji pół leżącej) że dzisiaj nic z tego, chociaż odpowiada na pytania o funkcjonowania browarku.
    Jak mówi, żadna reklama nie jest mu potrzebna, bo wszystko idzie na pniu, a więcej nie może i tak zrobić.
    Dużą część kupują ( w kegach 30l ) turyści jadący w Karkonosze, bo na miejscowych nie ma co liczyć.
    Oni wolą piwną wode ''G''.
    Jakiś pan, nazwijmy go Honzo, w żelaznej rurze urządził wędzarnię, gdzie ku rozkoszy naszych podniebień, wisiała domowa paprykowa kiełbasa, polędwica i inne przysmaki.
    Prawie wydeptaliśmy ścieżkę do niego....
    Muzyka grała, zaczęły się tańce, i bratanie narodów.
    Jeden z gości, prosił mnie o wspólne zdjęcie, bo podobno wyglądaliśmy jak ojciec i syn.
    Ja jakoś podobieństwa nie widziałem, chyba że w wielkości brzuchów (przepraszam- piwnych mięśni)
    Kiedy wszystko się rozkręcało, a muzycy zaczęli grać kawałki na życzenie, za piwo..trzeba było wracać ,do Pardubic, gdzie mieliśmy nocleg.
    Reasumując, jeśli nie bawią was imprezy z motłochem, plastikiem w ręce, i jazgotem z głośników, to tylko Miletin.
    Wspaniała okazja poznać innych ludzi, bardzo życzliwych do świata, ze szklaneczką doskonałego piwa w ręce.
    Moją największą porażką piwną w tym roku, była nieobecność, na tegorocznych slavnostech,w Miletinie , bo w końcu Maja też się odbyły, i mieli jeszcze ciemną 13-stkę o frapującej nazwie '' Batalion Salve''
    Ale w przyszłym roku........
  • docent
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2002.10
    • 5205

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bastion Wyświetlenie odpowiedzi
    Jakoś piwni eksploratorzy, nagminnie omijają Miletin, bo na forum prawie nic o nim nie ma , a szkoda.
    Brak możliwości dojazdu koleją i tylko jeden rodzaj regularnie warzonego piwa to główne powody mojego dotychczasowego omijania Miletina. Ale co się odwlecze...
    Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
    Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
    Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
    Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

Comment

• ART
      mAD'MINd
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2001.02
      • 23991

przejeżdżaliśmy przez Miletin z chęcią wstąpienia do tegoż - ale nie znaleźliśmy go, było akurat dużo objazdów, a my nie mieliśmy czasu na dogłębne poszukiwania, sądziliśmy że psim swędem trafimy nań bez przeszkód
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• darekd
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🍺🍺🍺
        • 2003.02
        • 12739

Informacja z pierwszej reki:
        Od května za pěkného počasí otevřeno
        pátek od 17:00 do 21:00
        soboba od 11:00 do 21:00
        neděle od 11:00 do 18:00
        za nepřizně počasí zavřeno
        Reklamní předměty nezasíláme

czyli od maja tylko w ladna pogode zapraszaja na:
        Pytlák 12° světlé kvasnicové
        Battalion salve 13° tmavé kvasnicové
        suwenirow nie wysylaja.

Poza tym w restauracji obok jest lana Chmelka - 10%
        na ktora sie zalapalem. Ja bylem przejazdem,
        bez problemu nalali mi do PETa, w tym czasie zwidzilismy
        cala sielska miejsowosc, znanej rowniez z wypieku piernikow,
        piwko smakowalo bardziej

Info: http://pivovar.miletin.cz/

Comment

• bastion
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2006.10
          • 1161

Z przyjemnością mogę zapowiedzieć za stroną browaru :http://pivovar.miletin.cz/index.php ,
          że w dniu 31.05.2008 na terenie ogrodu restauracji, odbędą się tradycyjne już ,,Pivni Slavnosti''.
          Mając w pamięci te z 2006 roku, moge je śmiało polecić, jako że imprezy w minibrowarach mają troszke inny, bardziej kameralny charakter, a w Miletinie jest po prostu świetnie i już.
          Widzę na stronie browarku,że w ostatnich slavnostech z 2007 brało już udział więcej osób, a i dokonano inwestycji w zadaszenie estrady i wyłożeniem chodnika kostką.
          Dla będących tam, informacja, że na ogródku serwuje sie tylko typowe piwne zakąski z grilla, a bardziej konkretne jedzenie jest obok w hospodzie, które jednak w okolicy godz. 16-tej jest już w szczątkowej formie.
          Miletin posiada też bazę noclegową łącznie z kampingiem z chatkami.
          Komunikacja autobusowa do najbliższej stacji kolejowej Horice v podkrkonosi (tylko 10 minut jazdy) http://jizdnirady.idnes.cz/ConnRes.a...0&handle=75471
          Oraz powrót dla tych co by tylko na chwilke:http://jizdnirady.idnes.cz/ConnRes.a...1&handle=75935

Comment

• darekd
            🍺🍺🍺
            • 2003.02
            • 12739

czesc, te linki na komunikacje dzialaja "czasowo" wiec przy odslonie wygasaja. Najlepiej wpisac www.idos.cz Niestety miejscowosc lezy nieco na uboczu i lepiej dojechac na slavnosti autem i sie prznocowac tam

Comment

• docent
              • 2002.10
              • 5205

Bastion, byłeś w końcu na miletinskich slavnostach? Relacja z imprezy już pojawiła się na pivni.info:
              Obzorové se modraly a tam kdesi po kolejích v dálavách ležela tiše krajina, vábivá, magická, tajuplná a volající. A ta krajina čekala. Na mě. Věděl jsem, že cesta bude dlouhá, horká a náročná. Nešetřil jsem tedy tělo pivním půstem, který je velmi vhodný vždy pár dní před větší akcí kvůli následné výdrži a šel jsem se předzavlažit ke Klokočníkovi.
              Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
              Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
              Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
              Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

Comment

• bastion
                Major Piwnych Rewolucji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2006.10
                • 1161

Niestety proza życia uniemożliwiła zaglądnięcie tam, i niestety też nie będzie mnie na imprezie z okazji rocznicy minibrowaru Bzenec ,na który ostrzyłem sobie pazury...
                Za to będzie kilka osób z Wa-wy.
                Dopiero na długi weekend w Sierpniu sobie odbije trochę to siedzenie w domu.

Comment

• Pendragon
                  🥛🥛🥛
                  • 2006.03
                  • 13961

Czy ktoś się orientuje w jakich godzinach browarek będzie czynny na początku września?
                  W tej chwili niby codziennie od 11, ale wiem, że tak tylko jest w lecie. Potem otwarte jest tylko w weekendy (kiedy nie ma dojazdu), a w zimie to nawet całkiem zamknięte bywa. Problem tam jest z dojazdem, ale gdyby był we wrześniu w dni robocze od 11, to nie byłoby tak źle.

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• Pendragon
                    🥛🥛🥛
                    • 2006.03
                    • 13961

No to Miletina nie odwiedzę.
                    Z ich strony:

Od 29.srpna:
                    PONDĚLÍ až PÁTEK......... zavřeno
                    SOBOTA.................... 11:00 - 20:00
                    NEDĚLE..................... 11:00 - 17:00

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• darekd
                      🍺🍺🍺
                      • 2003.02
                      • 12739

Oni tam mają przy browarku też hospodę z gambaczem, gdzie leją też ichnie piwo.
                      Przynajmniej jak byłem po drodze ze trzy lata temu, to napełniłem tam PETy.

Te godziny dotyczą ogródka z tyłu.
                      Więc może nie rezygnuj...

Comment

• Pendragon
                        🥛🥛🥛
                        • 2006.03
                        • 13961

Skoro piwo w ogródku chcą sprzedawać tylko 2 dni w tygodniu, więc nie będą go robić zbyt dużo. Równie dobrze może go zabraknąć w środku tygodnia. Nie chcę się tam włóczyć na marne i tracić czasu. Plan i tak jest bardzo napięty. Szkoda, że nie przywożą piwa do chociaż jednej knajpy w Hradcu.

Comment

• slavoy
                          🥛🥛🥛
                          • 2001.10
                          • 5055

Pivní slavnosti w tym roku odbędą się 28-go maja. Zbieramy ekipę na wyjazd pociągowy z Wrocławia.
                          Dick Laurent is dead.

Comment

• rohozecky
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🍼🍼
                            • 2008.11
                            • 1841

Poszedłem sobie i ja ostatnio na piwo miletińskie.
                            Ogródek czynny nadal tylko w soboty i niedziele, za to przez cały tydzień czynna jest restauracja, z której fasady zniknęło obrzydliwe logo Gambača, zastąpione przez nieco mniej obrzydliwe logo Budvaru.

Z miejscowych piw dostępny był Pytlak 12 po 20 Kč. Znakomity, świeżutki i dobrze nachmielony.
                            ... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.

Comment

• slavoy
                              🥛🥛🥛
                              • 2001.10
                              • 5055

Się trochę powtórzę
                              Pivní slavnosti w tym roku odbędą się 26-go maja. Zbieramy ekipę na wyjazd pociągowy z Wrocławia.
                              Dick Laurent is dead.

Comment

Przetwarzanie...
                              X