Czechy, Praga, Havlíčkovo nám. 7, Svet Piva (były Beer Club 300)

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • docent
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2002.10
    • 5205

Czechy, Praga, Havlíčkovo nám. 7, Svet Piva (były Beer Club 300)

Jak dotąd w swoich podróżach po Czechach nie miałem okazji spróbować lanych piw z pivovaru Podkováň. Na szczęście w praskiej dzielnicy Zizkov znajduje się lokal oferujący pełną game piw podkovańskiego browaru.
    W sobotnie popołudnie za stołem siedziała grupka miejscowych, młodych Czechów, poza tym pustawo. Lokal obfituje w modele i wywieszki poświęcone tematyce motocyklowej, na ścianach zawieszone są dwa LCD-ki w których leciała liga angielska.

Z piw dostępne są: jasne 10, 11, 12, 14, 12 kvasnicova oraz ciemna 10. Ceny 17-25 Kc/0,5 l.
    Spróbowałem kvasnicovego oraz jasnej i ciemnej dziesiątki. Piwa były przeciętne, ani złe ani specjalnie dobre. Poprawne po prostu.

Co do jedzenia to warto tu przychodzić na hotove jidla (oprócz sobót niestety!), które jest w cenie 85-100 Kc. Potrawy z karty w cenach już wyższych: 130-190 Kc.

Rzeczą, która wyróznia ten lokal (oprócz pokovanskiego piwa oczywiście) jest fakt ulokowania w jego podziemiach sauny. Po uprzedniej rezerwacji telefonicznej można sobie zgotować seans na rozżarzonych węglach. Mi najbardziej podobał się system małej windy towarowej i telefonu, którym zawiadamia się barmana o konieczności dostarczenia na dół kolejnej partii zimnego pokovanskiego
    Attached Files
    Last edited by docent; 2007-08-17, 11:18. Powód: aut fot. Z. Melichar
    Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
    Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
    Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
    Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!
  • docent
    • 2002.10
    • 5205

Zgodnie z infem z tego tematu:

piwa z browaru Podkovan już tu nie ma...Na szczęście piwa z Maleho Rozhozca i Svijan są godnymi następcami Podkovana.
    Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary

Comment

• darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 12568

maja nadal kvasnicove na rozkladzie

Comment

• darekd
        🍺🍺🍺
        • 2003.02
        • 12568

Juz nie jest to "podkovanska" ale "krakonosska" restauracja pod ratuszem (zizkowskim).
        Ale oprocz krakonosa byly jeszcze svijany 11, platan 12, oraz miodowy opat. Czekali na zatec. Czyli pod wzgledem wyboru piw bardzo ciekawie.
        Attached Files

Comment

• darekd
          🍺🍺🍺
          • 2003.02
          • 12568

Teraz widnieją reklamy minibrowaru Kout na Szumawie ale akurat nie było tego piwa w ofercie. Za to były produkty z minbrowaru Zvikov a także m.in. z Pardubic i Vratislavic /Konrad/.

Comment

• docent
            • 2002.10
            • 5205

Piwni patroni w tym lokalu zmieniają się jak w kalejdoskopie. Była mowa już o Trutnovie i Koucie. Podczas mojej wizyty przed wejściem były tablice z Maleho Rohozca ale tak jak w przypadku Kouta, nie było ich w ofercie. Sądząc po nalewakach "U Radnice" ma na stałe następujące piwa: trzy Konrady z Vratislavic, dwa Krkonose z Trutnova i dwa Heroldy z Breznic.

Oczywiście największe wrażenie robią piwa lane rotacyjnie. Ja miałem przyjemność natknąć się na następujące: Vendelin Liberec 12 svetle, Kvasar Sentice 13 tmave, Richard Brno pszeniczne oraz visnove. Ceny zawierają się w przedziale 23-35 Kc za duże piwo.

Na uwagę szczególnie zasługiwało wyśmienite piwo z browaru Vendelin, natomiast bezsprzecznie porażką dnia był jasny Herold sytuujący się swoją nijakością w okolicach lokali z "Gambačem".

Comment

• cichy82
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2009.05
              • 24

Jak zauważono, piwa zmieniają się rotacyjnie.

Karkonos osiedlił się tu chyba już na stałe i lokalna społeczność widzę, że z tego powodu jest całkiem zadowolona.

Byłem jednak w środę i można było popróbować:
              Matuška Waizen - 42 kc - byo mówione już o niej, jak dla mnie bardzo dobre

Castulus, 13 z želiva - absolutny hit lokalu. 90% osób akurat to piło, mimo, że cena nie zachwyca (aż dziw bierze, że lokalnej społeczności nie przeszkadzała) to piwo naprawdę wyśmienite.

Borovkove - to heh...coś bardzo dziwnego. Mi się skojarzyło z wypiciem finlandiii borówkowej, jeno z gazem i słabszej smak i zapach borówki bardzo intensywny, mocno gazowane, słodkie, coś jakby sok z wodą gazowaną. Jak ktoś lubi takie dziwne rzeczy to będzie pewnie zadowolony, ja bądź co bądź poległem po połowie i ratowałem się gorzkim Karkonošem

Oprócz tego był jeszcze St Paulus Tmavy ale już nie miałem siły próbować, następnym razem. Cena przyzwoita, chyba 26 (ale być może i 32) za duże.

Comment

• cichy82
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2009.05
                • 24

p.s.
                a Heroldy i Konrady to jakby zniknęły, nie widziałem żadnego na rozkładzie...No chyba, że chwilowo były wyparte przez powyższe, zobaczymy z czasem.

Comment

• cichy82
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2009.05
                  • 24

ok, wiecej info nie bedzie bo traci to sens. Piwa zmieniaja sie jak w kalejdoskopie i tak, wczoraj nie bylo na przyklad karkonosa, ale byl sv. paulus, prokop, brezniak i cos tam jeszcze.

czyli codziennie cos innego...

Comment

• funt
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2005.01
                    • 27

A jak ze stroną kulinarną lokalu - warto?

Comment

• darekd
                      🍺🍺🍺
                      • 2003.02
                      • 12568

typowa kuchnia czeska, daje rade

Comment

• cichy82
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2009.05
                        • 24

potwierdzam

nic specjalnego ale daje rade. Bramborak calkiem dobry

Comment

• Pendragon
                          🥛🥛🥛
                          • 2006.03
                          • 13952

Obecnie ten lokal nazywa się Beer Club 300. Przez krótki moment, od 3.05 do 30.10 nazywała się U Šůvinky.

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• darekd
                            🍺🍺🍺
                            • 2003.02
                            • 12568

Nazwy i zewnętrzne banery zmieniają się jak w kalejdoskopie. Na przełomie października i listopada był Konrad, między innymi całkiem dobry kvasnicovy. Były też dostępne japońskie piwa koncernowe w butelce za kosmiczne ceny. Kuchni jednak specjalnie nie polecam, w okolicy można wybrać pod tym względem lepiej.

Comment

• darekd
                              🍺🍺🍺
                              • 2003.02
                              • 12568

W tym tygodniu dostępne produkty z Zeilivia i pilzneńskiego minibrowaru Purkmistr (pszenica i smakowe, m.in. figowe i waniliowe, te ostatnie bez rewelacji).

Comment

Przetwarzanie...
                              X