Wpadłem z woosąą (heh) w kwietniu 2010 na jedno piwko. Nie było o czym pisać.
Czechy, Ostrava, U Zámku 42/1 (Zábřeh), Pikard (Zámecký pivovar Zábřeh)
Collapse
X
-
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
-
-
Dzisiaj odwiedziłem ten lokal. Jechałem w ciemno, bez mapy i jakoś udało mi się trafić bez większych komplikacji. Ze stacji kolejowej Ostrava Svinov dojechałem tramwajem 17 do przystanku Dolni a stąd już "rzut beretem".
Lokal ciekawy, piwnice znajdują się na poddaszu Miła obsługa.
Dostępne piwa na dzień dzisiejszy:
Jasne, ciemne pszeniczne i pale ale 13-ka (jak to obsługa stwierdziła w stylu amerykańskim).
Spróbowałem każdego. Ogólnie smaczne, ale każde miało jak dla mnie jakieś... ale.
Pszeniczne - zbyt nachmielone, mocne banany ale końcówka taka goryczkowa ze aż nieprzyjemna.
Pale Ale - piękny żywiczno - chmielowy zapach, smak bardzo goryczkowy, lecz mało "amerykański" brakowało mi słodowej podstawy, goryczka ostra i agresywna.
Jasne - bardziej w kierunku marcowego, a może to taki efekt po degustacji poprzednich.
Ciemne - za dużo kwaskowych posmaków.
Mimo wszystko miło spędziłem tam czas.
Comment
-
-
Podczas naszych odwiedzin ( 20 lipca ) dostępne były następujące piwa :
- Pikard pšeničná 11°
- Pikard světlý ležák 11°
- Pikard tmavý ležák 11° puškvorcový
- Pikard medový speciál ( chyba 13° ? ).
Trzy pierwsze to stała oferta ( 39/29 kc ), czwarte rotacyjne, występuje jako specjalne-sezonowe ( 50/35 kc ). Można zamówić próbki ( 4x0,1l ) w cenie 59 kc.
Pszenica nieco bez wyrazu, ale pijalna; jasna 11-tka nie nadawała się do picia - smak kwaśno-octowy; ciemniak warzony z wykorzystaniem tataraku również zdradzał początkowe objawy infekcji; miodowe niezłe, miód występuje daleko w tle, nie dominuje jak w niektórych naszych "wynalazkach".
Jedzenia, z uwagi na żar lejący się z nieba ( przybyliśmy "w samo południe" ) nie próbowaliśmy.
Aha, dla kierowców niezły beczkowy Forman
Lokal czynny w godzinach :
Pon - Czw.: 12:00 - 23:00
Pt. - Sob.: 12:00 - 00:00
Niedz.: 12:00 - 23:00.Ochotnicza Straż Piwna
BAZA = 7446
Comment
-
-
Browarek zlokalizowany w pobliżu blokowiska, jednak po przekroczeniu jego bram można odnieść wrażenie, że cofnęło się o kilkaset lat i trafiło do jakiejś średniowiecznej karczmy... no, może trochę przesadzam, ale chcę mniej więcej nakreślić jakiego klimatu można się tam spodziewać. Fajne miejsce, PETki można kupić na recepcji wraz z kosmetykami piwnymi. Żeby nie było tak kolorowo: jest to najdroższy ostravski pivovar, karta menu ma parę ciekawych pozycji, ale w cenach takich że głodomorom objeżdżającym okoliczne browary poleciłbym zjeść U Mateje albo w Garage.
Co do piwa, to w czasie mojej wizyty były trzy:
Pikard svetlý ležák 11°
Pikard tmavý ležák 11°
Pikard polotmavy medovo-sipkovy ležák 13° (uwarzony specjalnie na Świętego Marcina)
Można zamówić też deseczkę piwną 4x0,1l. Ja tak zrobiłem i dostałem po jednym z każdego plus rżnięte. Piwo w porządku, ale żadne nie wywarło na mnie specjalnego wrażenia.
W okolicach godziny 13-14 lokal był pełen. Miejsce bardziej nastawione na turystów niż lokalsów, co ma swoje odbicie zarówno w klimacie (na plus) jak i w cenach (na minus).
Comment
-
-
-světlý ležák 11° 0,3l/0,5l 30,-/45,-
-tmavý ležák 11° puškvorcový 0,3l/0,5l 30,-/45,-
-pivní speciál 0,3l/0,5l 35,-/50,- nie było.
Tak w sierpniu wyglądało menu piwne. Tanio nie jest, ale jak dla mnie svetly leżak to mistrzostwo świata.
Wszystkie w/w piwa, plus miodowe można było zakupić na wynos w 1l butelkach pet. Piwa na wynos są do nabycia w recepcji hotelu, a nie w restauracji.
Kapitalna miejscówka.
Comment
-
-
Svatováclavské slavnosti piva stały się okazją do podjęcia próby zobaczenia browaru. W sumie to browar na swojej stronie informował o możliwości zobaczenie browaru, ale jak się okazało, to wpis na stronie pozostał tylko sloganem reklamowym, a w rzeczywistości nikt o tym nic nie wiedział i nie miał na to czasu. Po godzinie 12 w celu zobaczenia pokazu walk rycerskich udaliśmy się na dziedziniec zamkowy (browarniany) i zajęliśmy miejsce przy jednym ze stolików stojących pod budynkiem browaru.
Warzelnia jak wiadomo stoi obok wejścia do kuchni, a reszta sprzętu znajduje się w budynku stojącym na lewo od wejścia. Podczas odbywającego się pokazu pod drzwi browaru dotarło dwóch bardzo wesołych panów. Zapytany o możliwość zobaczenia co jest w środku, jeden z nich odparł, że jasne, ale musimy poczekać aż ten drugi przyniesie klucz. I jednak się dało !
W dolnej, zamkniętej w tym dniu sali restauracyjnej odbywała się impreza dla specjalnych gości i dzięki temu pierwszy raz byłem w górnej sali mieszczącej się nad warzelnią.
Tylko tam serwowano ich jasną 11-kę. Według mnie bardzo smaczne piwo, z tym, że na festiwalu można było napić się lepszych . Oprócz tego piwa ze stojącego na dziedzińcu straganu można było spróbować ich wybornej 13-Viden w cenie 30 Kc., oraz Medovej 12-ki w cenie 25 Kc. Browar obejrzany, piwa dalej trzymają poziom, więc cóż więcej chcieć?
My udaliśmy się na dalszą degustację ciekawych piw z innych browarów .
Zdjęcia:
Comment
-
-
W końcu 25.05 zrobiło się na tyle ładnie i ciepło, że można było posiedzieć sobie na dziedzińcu zamkowym i wypić smaczne piwko. W ofercie były cztery piwa:
-Svetly lezak 11-ka 39/49 Kc.
-Tmavy lezak 11-ka 39/49 Kc.
-Medova 12-ka ceny nie pamiętam
-Summer Ale 10-ka 45/55 Kc.
Wszystkie piwka nam smakowały, a na przekąskę zamówiliśmy genialną króliczą wątróbkę, podawaną na grillowanej papryce wraz z pieczywem.
Comment
-
-
-
👍 1
Comment
-
Comment