Czechy, Praga, Bělohorská 183/169, Restaurace U Kláštera

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12675

    Czechy, Praga, Bělohorská 183/169, Restaurace U Kláštera

    Resteuracja Klášter znajduje się naprzeciw brzewnowskiego klasztoru przy przystanku trwamwajów 22 i 23 (w stronę Białej Góry). Po raz pierwszy zawitałem tam z siedem lat temu
    i od tamtej pory wiele się nie zmieniło. Obsługa tak samo mila, duży wybór dobrego jedzenia, spokojna atmosfera. Wybór piw duży:
    Klášter (jasny i ciemny),
    Svijanský Kníže,
    Kelt,
    Hoegaarden.
    Pilzno i Budziejowice.
    Czego chcieć więcej! Polecam!
  • cichy82
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2009.05
    • 24

    #2
    Obsługa faktycznie bardzo miła, kelner z uśmiechem traktował nasze próby porozumienia się w języku czeskim, a w momencie kompletnego braku pomysłu o co mu chodzi, przemówił płynną angielszczyzną

    co do piwa to mam jednak mieszane uczucia. wybór faktycznie imponujący jak na zwykłą resturację, jednak nie wszystko co w menu jest dostępne. I tak na przykład nie było mi dane spróbować jasnego Kláštera, na którego muszę przyznać, się szykowałem. Co do ciemnego: bardzo fajna piana, została do samego końca piwa, zapach również całkiem przyjemny. Ze smakiem już gorzej. Piwo bardzo lekko nagazowane i jakieś takie mdłe. Z nieukrywaną radością więc spróbowałem jasnego piwa z browaru Svijany i nie zawiodłem się. Bardzo dobry, bogaty smak; z pianą trochę gorzej (zniknęła po 5 miutach i nijak nie dało się jej odzyskać), ale akurat to nie przeszkadza.

    z braku czasu nie miałem jak sprawdzić Kelta którego również mają w ofercie, ale to może innym razem. Z pracy mam 15 minut do tego lokalu, więc okazja na pewno się znajdzie, a choźby dla tego jasnego Kníže warto tu zawitać
    Last edited by cichy82; 2009-07-16, 21:29.

    Comment

    • darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 12675

      #3
      Nie mieli jasnego Klastera? na około kilkadziesiąt moich wizyt tam to się nie zdarzyło.
      A na Kelta musisz się pospieszyć, bo podobno już go nie warzą

      Comment

      • leona
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2009.07
        • 5853

        #4
        Małe usupełnienie tematu: lokal nazywa się "Restaurace U Kláštera" a adres to ul. Bělohorská 169.

        Po wizycie na Białej Górze, w Hvezdzie i w klasztorze Břevnovskim wpadłem z zamiarem wypicia Kláštera, który w wersji butelkowej jest w mojej pierwszej 10ce piw.

        Tmavy ležák 11° i Světlý ležák 12°, oba w cenie 31 Kc smakowo mnie nie zawiodły.
        Světlý z mocnym akcentem chmielowym, zarówno w zapachu jak i smaku, pełny, pożywny.
        Tmavy w polskich warunkach nazwalibyśmy prawie stoutem - intensywny kawowy zapach, wytrawny aksamitny smak, lekkie nagazowanie. Pychota.
        Miejscowi, pod danie dnia (kaczka z knedlem i kapustą za 105 Kc) popijali natomiast Svijany.

        Co ciekawe w odległym o jakiś 300 metrów klasztorze Břevnov, na którego dziedzińcu leją 11°kę, barman powiedział, że jest pasteryzowana Cena 32 Kc, widok na studnię przy której Św. Wojciech podjął decyzję o wyjeździe na misję do Prus - bezcenny
        Attached Files
        Last edited by leona; 2009-09-14, 15:24.

        Comment

        • darekd
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🍺🍺🍺
          • 2003.02
          • 12675

          #5
          Obecnie leją między innymi Klasztery i Svijany jak dawniej oraz stouta z Nachodu. W sprzedaży są też zestawy z Primatora. Lany Klaszter jest świetny, nadal mocno nachmielony.
          Zamieniłem kilka słów z kelnerem, którego pracę obserwuję już długo. On tam pracuje od 15 lat, co w Polsce w gastronomii jest nie do pomyślenia. Oprócz dobrego piwa i jedzenia w rozsądnych cenach (np. wspominana kaczka) to przychodzę tam właśnie dla obsługi. Ten kelner jest w muszce, kamizelce, piwo przynosi na metalowej tacce i stawia kufel uchem do mnie. Niby drobiazgi, ale mi się podoba. Warto tam wpaść szczególnie we wczesnych porach obiadowych /czyli już po 11./ w weekendy, by potem wybrać się do ogrodów klasztornych, które wtedy są otwarte.

          Poprawna nazwa i adres:

          Restaurace U Kláštera
          Bělohorská 183/169

          Czynne codziennie od 10.30 do 23.30
          Last edited by darekd; 2010-10-18, 10:25.

          Comment

          • docent
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2002.10
            • 5205

            #6
            Odwiedziłem ten lokal wracając z niedalekiego boiska Marketa, gdzie odbyła się pierwsza edycja Festiwalu Piwnych Specjałów Beerketa. Jako że miałem jeszcze piwo w ręku, chciałem poczekać i spokojnie wypić przed wejściem, podczas gdy znajomi raczyli by się późnym obiadem. Jakież było moje zdziwienie, kiedy kelner zaprosił mnie z piwem do środka Kolega zamówił nachodskiego stouta i tu zonk! Zapach fenolowo-kanalizacyjny, okropieństwo. Łyk na próbę i pierwszy raz nie dałem rady przełknąć piwa. Koszmar

            Rzeczony kelner nie przyjął oferty wykreślenia tego piwa z listka, tylko nalał raz jeszcze. Co ciekawe piwo było już o wiele lepsze. Nie wiem co mogło być przyczyną, zmiana beczki nie nastąpiła, chyba że były podczepione równocześnie dwie. Tak więc odczucia w stosunku co do lokalu trochę mieszane...
            Kilka fotek na Piwnej Pradze.
            Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
            Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
            Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
            Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

            Comment

            • VanPurRz
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2008.09
              • 4229

              #7
              Jakiś brud w kuflu? Pozostałość po myciu płynem kufla?
              "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

              Comment

              • docent
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2002.10
                • 5205

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VanPurRz Wyświetlenie odpowiedzi
                Jakiś brud w kuflu? Pozostałość po myciu płynem kufla?
                Też padła hipoteza o niewypłukanym szkle. Ważne, że reklamowane piwo nalano raz jeszcze bez zbędnych dyskusji.
                Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

                Comment

                • leona
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2009.07
                  • 5853

                  #9
                  Straszne pustki, jak ja tam byłem to 9/10 miejsc przy stolikach widocznych na zdjęciach było zajętych.

                  Comment

                  Przetwarzanie...
                  X