Czechy, Praga, Čestmírova 5, Zlý časy

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pendragon
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2006.03
    • 13952

Czechy, Praga, Čestmírova 5, Zlý časy

Na piwo z tego browaru można też trafić w Pradze w gospodzie Zlý časy (Praha 4 - Nusle, Čestmírova 5). We wrześniu był tam Zlatý Havran 12°

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
  • Maggyk
    Szara Adminiscjencja
    🍼
    • 2004.05
    • 5617

Ostatni raz proszę o stosowanie się do zasad działu. Nowy lokal to nowy temat.
    Wątek został wydzielony z Czechy, Uhersky Brod, Na dlouhych 218, Minipivovar Balkan .
    Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
    Piwo domowe -
    Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

Reklama w BROWARZE
    PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

Comment

• darekd
      🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 12565

W weekend lali Rampuszaka z Dobruszki i Nova Pakę (ciemna 13). Na stałe jest świetny Hubertus z Kacova /w tym kvasnicowy/.

Comment

• darekd
        🍺🍺🍺
        • 2003.02
        • 12565

Obecnie absolutny faworyt w Pradze. Z lanych piw wczoraj były spcecjały z Rychnova, Car /Belec/ oraz Koniczek! Lany jest też kacovsky niepasteryzowany Hubertus /10/ oraz 17* Zabijak z Nusli /właściwie chodzi o kapitalne moim zdaniem specjalne piwo z minibrowaru Chyne pod Pragą/. Jeszcze w maju przygotowywane będą do spróbowania kolejne piwa z minipiwowarów, na zasadzie - co beczka to inne piwo.

Comment

• VanPurRz
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2008.09
          • 4229

Pod względem piwnym bardzo dobrze, pod względem wystroju i klienteli trochą pod turystów także biorąc pod uwage ceny. Ale w sumie miły lokal a ogródek klimatyczny.
          "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

Comment

• docent
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2002.10
            • 5205

Wydarzeniem mijającego tygodnia była mozliwość degustacji pełnej palety wyrobów nowego minibrowaru z miejscowości Broumy. Jego właścicielem i zarazem piwowarem jest pan Martin Matuška, znany także jako piwowar browaru klasztornego na Strahovie. Jako że ceny na Strachovie nie należą do najniższych tak i tu za dużą Matuške trzeba było zapłacić 45 Kč.
            Do wybru były następujące piwa: svetla 13, psenicna 12 oraz tmava 14. No cóż, po degustacji można stwierdzić, że pan Matuška zapragnął odmiany od stylu strahovskich piw. Jedynym piwem które nie wywołało zaskoczenia był ciemniak - bardzo dobrze zbalansowany z akcentami karmelowo-kawowymi. Myślę że bardziej w czeskim stylu niż trochę stoutowy ciemniak ze Strahova.
            Natomiast degustację jasnej trzynastki można już nazwać szokiem. Ładny zapach nic nie zapowiadał ale już po pierwszym łyku uderza smak ziół. Sprawia to bardzo mocne chmielenie dające złudzenie gryzienia chmielowej szyszki. Tylko kopřivove z pivovarskiego dumu ma zbliżony profil smakowy.
            Podobnie mocno dający się we znaki kubkom smakowym chmiel został użyty w pszenicznym. W tym momencie takie piwo można już nazwać "wariacją na temat".

Oprócz Matuški do spróbowania było oczywiście sporo innych lanych piw. Mi najbardziej zasmakował Opat Bitter, zgodnie z nazwą odpowiednio goryczkowy i orzeźwiający. Do ciekawostek zaliczyć można pszeniczne z Zambereckiego Kanca uwarzone na amerykańskiej recepturze i oferowane jako "Am Weizen Experiment". Dostępny był też Witbier Brugs. Dwa ostatnie w cenie 45 Kč za duże piwo.

Oczywiście dostępne są też tańsze piwa, teraz rozlewano ostatnie beczki z zamykanego browaru w Kutnej Horze (22-24 Kč/0,5). Smak tego piwa już został tak wyjałowiony że żal będzie historycznego browaru ale nie piwa które ostatnio proponowali.

Silną stroną lokalu są trzy lodówki, które nazwaliśmy stopniami wtajemniczenia. Pierwsza to tylko czeskie piwa - cena nie przekracza tu 29 Kč. Są tu dostępne takie rarytasy jak ciemny i pszeniczny Herold czy też Stout z Nachodu. Druga lodówka to już piwa niemieckie różnych stylów w przeważającej cenie 45 Kč. Trzecia lodówka czyli piwny Olimp to belgijskie piwa klasztorne z trapistami włącznie. Mając taki wybór innych piw nawet nie spojrzałem na ich ceny

Barman, który jak się okazało ma mamę z okolic Třinca potwierdził, że zagląda tu sporo turystów. Ze względu na ilość lanych i butelkowych piw Zlý časy mają tylko jednego konkurenta w postaci Pivovarskiego Klubu. Jednak i ceny i klimat są tu o wiele ciekawsze. Jednym słowem żelazny punkt na piwnej mapie Pragi.
            Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
            Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
            Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
            Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

Comment

• piokl13
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2003.06
              • 946

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika docent Wyświetlenie odpowiedzi
              ...
              Gwoli uzupełnienia, w jednej z lodówek (a może na zapleczu) trzymają również Zabijaka z Nusli w pet 1,5L. Jest chyba w stałej ofercie, jako piwo do domu.

Comment

• darekd
                🍺🍺🍺
                • 2003.02
                • 12565

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piokl13 Wyświetlenie odpowiedzi
                Gwoli uzupełnienia, w jednej z lodówek (a może na zapleczu) trzymają również Zabijaka z Nusli w pet 1,5L. Jest chyba w stałej ofercie, jako piwo do domu.
                Gwoli uzupełnienia Zabijak to produkt uwarzony dla Zlych casu w minibrowarze Chyne pod Pragą i w związku z tym jest to moim zdaniem produkt godny polecenia

Comment

• cichy82
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2009.05
                  • 24

I nadszedł czas na mój pierwszy post

witam wszystkich i z góry przepraszam, jeśli moja ocena będzie odbiegać od ogólnie tutaj przyjętych standardów raczkuje dopiero w temacie dobrego piwa

Co do Złych Czasów...

piwa zmieniają się dość często wiec mały update co na tablicy:
                  - Kacov 10 (ceny niestety nie pamietam, nie spożyłem)
                  - Krakanos 12 sv. - 26kc - bardzo dobre, mocno gorzkie, chyba bardziej wyraziste od Prazdroja
                  - Matuška 12 Sv.- 40kc - tutaj się bardzo wiele zmieniło od czasu kiedy z docentem próbowalismy ją po raz pierwszy (2 tygodnie!). Z tak uderzającego wówczas chmielu nie pozostało praktycznie nic. Piwo średnio zgazowane, delikatne, ale nie według mnie nie warte tej ceny.
                  - Lobkowicz Demon - polotmava 13tka - 29kc - tutaj muszę przyznać, że byłem bardzo mile zaskoczony (nie po raz pierwszy w Zlych Czasach zreszta). Bardzo dobre piwo, slodko-gorzkie (nie mam pojęcia jak to inaczej określić). Ma coś dziwnego w zapachu, co nie do końca przypadło mi do gustu (mi się skojarzył z polotmavą 15tką herolda, ale to być może dlatego że piłem go chwilę wcześniej) ale naprawdę nadrabia smakiem. Warto spróbować będąc w okolicy.

No to tyle na początek. Dobrze by było jakby ktoś to zweryfikował i ewentualnie mnie poprawił jeśli strzeliłem jakąś gafe piszę przecież co mi smakowało

podsumowując: Matuška - bardzo w dół (wbrew opinii docenta, mi bardzo smakowała taka jak była), Krakonos bardzo dobrze i Demon rownież bardzo dobrze.

Comment

• docent
                    • 2002.10
                    • 5205

Cichy, dobrze że zdecydowałeś się na mały raport z lokalu! Mam nadzieję że co jakiś czas zamieścisz jakieś info o ciekawych piwach które będą w ofercie. No i cały czas namawiam na odwiedziny Merendy i sporządzenia krótkiego opisu. Na zdrávi!
                    Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary

Comment

• piokl13
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2003.06
                      • 946

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika docent Wyświetlenie odpowiedzi
                      Cichy, dobrze że zdecydowałeś się na mały raport z lokalu! Mam nadzieję że co jakiś czas zamieścisz jakieś info o ciekawych piwach które będą w ofercie...
                      Akurat to nie ma raczej sensu. Piwa zmieniają się cały czas. Na pivni.info w dziale "Co je na čepu?" właściciele podają, jakie piwa będą lać następnego dnia np. na dziś info z wczoraj:

"Zítra bude na čepu Hostan 11ka, Vyškov ležák, Tambor nefiltrovaný ležák, Podkrkonošský tmavý speciál z Nové Paky, Matuška světlá 13ka, Harrach Velké Meziříčí Weizen, a "Dešťovka" z Kácova.Čus Hanz."

Comment

• docent
                        • 2002.10
                        • 5205

Akurat to nie ma raczej sensu. Piwa zmieniają się cały czas. Na pivni.info w dziale "Co je na čepu?" właściciele podają, jakie piwa będą lać następnego dnia np. na dziś info z wczoraj:

"Zítra bude na čepu Hostan 11ka, Vyškov ležák, Tambor nefiltrovaný ležák, Podkrkonošský tmavý speciál z Nové Paky, Matuška světlá 13ka, Harrach Velké Meziříčí Weizen, a "Dešťovka" z Kácova.Čus Hanz."
                        Co innego sucha informacja o asortymencie a co innego opinia o jego smaku. Z tego zestawienia na przykład bardzo ciekawiła by mnie opinia o pszenicy z Velkych Meziříčí.

Comment

• cichy82
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2009.05
                          • 24

no faktycznie piszą codziennie. Wielkie dzięki za info o takim dziale

Comment

• docent
                            • 2002.10
                            • 5205

Od jakiegoś czasu lokal ma nową instalację do nalewania piwa i teraz serwuje 16 rodzajów beczkowego. Oczywiście same rarytasy z małych i średnich, obłęd

Comment

• Jurandofil
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              🍼
                              • 2007.10
                              • 977

Ponadto remont w budynku (podczas wizyty 17 października) oraz modernizacja zahradky.
                              Wywieszone nad barem kartki formatu A4 z Pivami z całej czeskiej republiki naprawdę robią wrażenie. We wspomniany dzień tylko jedna kartka była zdjęta (15 nalewaków zapraszało do degustowania).
                              Znam osoby pijące koncerniaki, mimo że próbowały PIWA. Już nie potrafię im pomóc...

Maciek urodził się po zamknięciu Browarów Warmińsko-Mazurskich "JURAND" w Olsztynie. Będą musiały mu wystarczyć wspomnienia taty...
                              Mateusz z kolei... w okresie wielkiego bumu browarów kontraktowych i minibrowarów restauracyjnych. Czego się ze mną napije za kilkanaście lat?

Comment

Przetwarzanie...
                              X