Vysoký Chlumec to urocze miasteczko w środkowych Czechach na południe od Pragi. Okolica prześliczna, pagórkowata, lesista, liczne zamki, jeziora i niedaleko szeroka dolina Vltavy. Tu także, na wysokim wzgórzu wznosi się piękny zamek, u stóp którego pyszne piwka warzy Knížecí pivovar Lobkowicz. U bramy browaru jest co prawda sklep firmowy z pełnym asortymentem miejscowych produktów, lecz by spróbować lanego piwa trzeba wdrapać się stromą uliczką do Starej Hospody mieszczącej się na środku głównego placu miasteczka. Tuż obok są przystanki autobusów którymi można dojechać ze stacji kolejowej Sedlčany (6 km) lub Milevsko (21 km). Hospoda zachowuje pełne prawo do swej nazwy, gdyż rzeczywiście mieści się w bardzo starym budynku, a i wnętrze dawno lata świetności ma za sobą. Jednak spragnieni ludowych czeskich klimatów na pewno będą usatysfakcjonowani. W sali wesoły i głośny kwiat miejscowych piwoszy, nie tylko pijący ale i palący dużo, tak więc siekiera straszna. Jest stary telewizor i kilka maszyn do gry oraz piłkarzyki. Na szczęście jest też od strony placu duża, zadaszona weranda z drewnianymi ławami gdzie na świeżym powietrzu można delektować się piwkiem. Na barze 5 nalewaków, w czasie naszej bytności dostępne były 4 rodzaje piw: Princ 10° (14 kč), Vévoda 11° (15 kč), Kníže 12° (18 kč), i ciemne Démon 13° (20 kč). Zazwyczaj jest jeszcze Baron 12°. Piwa świetne, tak więc spędziliśmy w Starej Hospodzie miły wieczór aż do zamknięcia o 22, a nawet trochę dłużej. Niestety nie ma ciepłych dań ale są czeskie żelazne specjały czyli utopence, tlačenká, nakladaný hermelín i zavinač. Ceny 20 - 30 kč, a porcje duże z pysznym ciemnym chlebem.
Nocleg w Vysokým Chlumcu jest możliwy w ośrodku tenisowym około 500 m od centrum. Łóżko w przytulnych domkach w cenie 140 kć, a śpi się nad jeziorkiem przy wtórze żabiego rechotu.
Fotki w galerii.
Nocleg w Vysokým Chlumcu jest możliwy w ośrodku tenisowym około 500 m od centrum. Łóżko w przytulnych domkach w cenie 140 kć, a śpi się nad jeziorkiem przy wtórze żabiego rechotu.
Fotki w galerii.
Comment