Czechy, Dvur Kralove N. Labem, Riegrova 346, Restaurace U Hlavacku

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • bastion
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2006.10
    • 1149

    Czechy, Dvur Kralove N. Labem, Riegrova 346, Restaurace U Hlavacku

    Do Dvoru Kralove n. Labem jakoś nie miałem nigdy potrzeby pojechać, ale tym razem powód był.
    W tym roku na wiosnę zaczął funkcjonować minibrowar Tambor.
    W dzielnicy którą zazwyczaj nazywa się -''zona industriale'', wśród budynków zakładów, stoi sobie nijaki baraczek, w którym mieści się browarek.
    Przed nim jest pivovarska prodejna, zazwyczaj nieczynna, a ci którzy chcieliby kupić sobie beczkę, powinni zadzwonić na komórke, i ktoś się zjawi.
    Podczas rozmowy z miłą panią, dowiedziałem się o tym jak na razie próbują się usadowić w świadomości obywateli miasta i okolic, i że powoli, ale robią to z powodzeniem.
    Biuro znajduje się obok, w pomieszczeniu gdzie jest salon samochodowy.
    Poszliśmy tam, bo można zakupić na miejscu szkło, etykietki a w zasadzie naklejki na beczki, i podstawki.
    Jako że nie mają własnego lokalu przy browarze, a nawet go w najbliższej przyszłości nie planują, to padło pytanie -gdzie można spróbować wasze piwo?
    Najbliżej bo jakieś 10 minut pieszo, było do restauracji'' U Hlavacku''.
    Szkoda że nie przyjechaliśmy tydzień później bo miała już być 13*-tka ciemna, ale cóż 11*, i 12* jak najbardziej też możemy wypić.
    Nie trzeba było długo szukać, ani hledat' knajpki, gdyż duży napis Tambor już zachęcał do wejścia.
    Oprócz tego neony Krakonosa i Svijan.
    Jako że przyszliśmy tuż po otwarciu, spokojnie zajmujemy miejsce w jednej z dwóch sal.
    Sielanka nie trwała zbyt długo, gdyż po ok. godzinie w knajpce dosłownie huczało, a wolnych miejsc już nie było.
    Powodem były zestawy dziennego menu za 55 Kc. z których korzystali robotnicy z okolic.
    Restauracja jest w tym miejscu ponoć od 1910 roku.
    W środku wystrój taki sobie, w zasadzie nie ma o czym pisać, ale trzeba zajrzeć w kartę.
    A tu szok.
    Dobrych kilka stron zapisanych maczkiem, a kelnerka po dwóch minutach pyta -Czy macie wybrane?
    No, nie! troche czasu trzeba, aby przebrnąć przez te kartki.
    Ba, w karcie nawt Bigos!
    Na początek nakladany hermelin musi wystarczyć, aby rozgrzać swoją papryczkową mocą nieco smak do piwa, a później zobaczymy.
    Piwo Tambor 11* i 12* svetle, ale filtrowane.
    Podawane we własnych kuflach, podstawek brak.
    11-tka ładnie pachnąca chmielem, ze średnią goryczką i solidną czapką piany.
    Nie powiem niezłe, ale do moich faworytów się nie nadaje.
    12-tka jak oczekiwałem miała tylko być bardziej konkretna w smaku, ale...nie była.
    Jakiś zupełnie dziwny ,jakby lekko chemiczny posmak nie podszedł mi w ogóle.
    Chyba dam więcej czasu temu browarkowi, i jeszcze powtórze jego produkty, gdyż ten raz nie wypadł za dobrze.
    Bedąc troche nienasycony piwnie ,zamówiłem sobie kvasnicove Svijany, które były o klase lepsze od Tambora.
    Krakonosa, z racji malych rezerw czasowych nie próbowałem.
    Tak Tambor, jak i Svijany były w cenie ok. 25 Kc, za kufla.
    Na pewno te blisko trzy godziny spędzone U Hlavacku, nie były czasem straconym, a dla miłośników solidnego jedzenia i picia, ten lokal jest wręcz wymarzonym.
    Otwarte jak na warunki małomiasteczkowych Czech całkiem długo.
    Poniedziałek-czwartek 10.00-23.00
    Piątek 10.00-01.00
    Sobota 10.00- 24.00
    Niedziela 11.00-22.00
    Mają swoją stronę:
    Attached Files
  • Pendragon
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2006.03
    • 13952

    #2
    Ach tak, czyli muszę zatem zmienić klasyfikację browaru z restauracyjnego na mikro.

    moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


    Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

    Comment

    • dadek
      Major Piwnych Rewolucji
      🍺🍺
      • 2005.09
      • 4702

      #3
      My odwiedziliśmy Dvůr Králové 14 lipca, czyli pewnie gdy Bastion już szykował klawiaturę by zamieścić opis. Więc tylko uzupełnię jego relację.
      Browar mieści się przy ul. Raisovej 699. Z dworca kolejowego to trochę ponad kilometr. Schodzimy ścieżką naprzeciw wyjścia (Nádražní Pěšina), potem główną, zadrzewioną ulicą do skrzyżowania z ul. Reisovą w którą skręcamy w prawo i po około 300 m będziemy przy bramie browaru.
      Po wejściu na teren, spotkaliśmy miłą panią, która zaprosiła do swojego biura w salonie samochodowym mieszczącym się obok. Tu zakupiliśmy szkło firmowe i etykiety. Wyjaśniła też, że sklep firmowy będzie czynny od początku sierpnia (rzeczywiście, trwały prace wykończeniowe) i na piwo skierowała do restauracji "U Hlaváčků".
      To rzeczywiście typowa czeska restauracja, ale ogromny wybór dań może przyprawić o zawrót głowy! I to nie tylko kuchni czeskiej ale także austriackiej, włoskiej i chińskiej! Raczej takiej rozmaitości nigdzie w Czechach nie spotkałem. A ceny jak najbardziej przystępne.
      Restauracja szczyci się siedmioma piwami "z kija". I rzeczywiście tyle było.
      Svijany: Svijanský Máz 11° i Kvasničák, Trutnov - Krakonoš 12°, Gambrinus 10°, Radegast bezalkoholowy, i to o co nam głównie chodziło czyli Tambor světlé 12° i černé 13°.
      Co do světléj 12-ki mam inne odczucia niż Bastion. Piwo klarowne, jasno złotej barwy. Piana gęsta, mocna, na 3 - 4 cm, trzymająca się w około 0,5 cm postaci do dna kufla, zostawiająca kręgi na szkle. Zapach wyraźnie chmielowy. Smak rześki, bukiet owocowo - kwiatowy z mocną goryczką, której posmak długo pozostaje na podniebieniu. Bardzo dobre piwo.
      Černá 13-ka ma kolor mocno dojrzałych czarnych czereśni i lekko prześwituje pod światło. Piana koloru kawy z mlekiem, około 3 cm, lecz dość szybko opada do kożuszka pozostawiając nieregularne ślady na szkle. Zapach dość ciekawy, kwaśno - drożdżowo - słodowy. Smak wyraźny, gorzkiej czekolady, przeplatany nutą karmelowo - słodową, bardzo dobrze zharmonizowany.

      Podsumowując: i restauracja i Tambory godne polecenia!

      Dorzuciłem jeszcze jedną fotkę do galerii

      Comment

      • woosaa
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼🍼
        • 2005.07
        • 1553

        #4
        Byłem pod koniec lipca i rzeczywiscie spory wybór piw np.Černa Hora i te wymienione wczesniej przez kolegów.
        mb WOS

        Comment

        • docent
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2002.10
          • 5205

          #5
          Trzeba wspomnieć, że U Hlavacku jest obecnie jedyną restauracją/hospodą w Dvůr Králové, w której można napić się miejscowego Tambora. Pozostałe miejsca w których swego czasu mozna było spróbować Tambora są nieaktualne (U Svobodných pánů - remont, U Slunce - Prazdroj).

          Byłem rozczarowany faktem, że można tu spróbować tylko jednego rodzaju Tambora. Generalnie marka przeniosła się z restauracji do Hern, gdzie wskutek zadymienia trudno o docenienie walorów tego piwa.
          Last edited by docent; 2011-08-11, 10:54.
          Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
          Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
          Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
          Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

          Comment

          • Pendragon
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2006.03
            • 13952

            #6
            No ale przy samym browarze też można chyba? Z fotek wynika, że są tam beczkowe
            Last edited by Pendragon; 2011-08-11, 10:59.

            moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


            Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

            Comment

            • docent
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2002.10
              • 5205

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
              No ale przy samym browarze też można chyba? Z fotek wynika, że są tam beczkowe
              http://www.pivo-tambor.cz/pivovar/pi...-prodejna.html
              No tak, tyle że w weekendy otwarte po uprzednim zamówieniu.
              Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
              Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
              Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
              Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

              Comment

              • darekd
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🍺🍺🍺
                • 2003.02
                • 12569

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
                No ale przy samym browarze też można chyba? Z fotek wynika, że są tam beczkowe
                http://www.pivo-tambor.cz/pivovar/pi...-prodejna.html

                Można, mają jeszcze jeden swój punkt w innej części miasta. W lecie jest mocno okrojony repertuar piw, bo to jednak mini, ale jest tam niefiltrowana 11. Na jesień sytuacja się polepszy.

                Comment

                • docent
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2002.10
                  • 5205

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi
                  Można, mają jeszcze jeden swój punkt w innej części miasta.
                  Rozumiem, że to gdzieś w okolicach Krkonošskiej?
                  Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                  Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                  Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                  Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

                  Comment

                  • darekd
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🍺🍺🍺
                    • 2003.02
                    • 12569

                    #10
                    Tak, koło stacji benzynowej Pap Oil

                    Comment

                    Przetwarzanie...
                    X