Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ElDesmadre
Wyświetlenie odpowiedzi
Czechy, Varnsdorf, Rumburská 1920, Pivovarská pivnice Kocour
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ElDesmadre Wyświetlenie odpowiedzi(...)
Aha, miałem wątpliwą przyjemność przenocowania za 60zł w nieogrzanym wagonie. Oficjalne wytłumaczenie - bo byłem jedynym klientem. Pozostawię to tutaj bez komentarza.
Comment
-
-
Ja właśnie zamawiałem nocleg przez ten 'pewien' serwis, ale tam nic nie było o włączaniu/wyłączaniu ogrzewania według widzimisię właściciela. Wziąłem pryczę zamiast pokoju bo była tańsza, ze zrozumiałych względów (brak przestrzeni, instalacje sanitarne poza wagonem), no ale z ogrzewaniem to przegięli.
Natomiast spanie na sianie to przynajmniej jakieś przeżycie
Comment
-
-
Czechy, Varnsdorf, Rumburská 1920, Pivovar Kocour
Na początku planowałem odwiedzić browar, oraz skorzystać z oferowanego w nim noclegu. Niestety noclegi w wagonach były niedostępne, a z oferty pokoju w cenie 1400 Kc. nie zamierzałem skorzystać. To opcja dla bogatych. Zapewne wielu forumowiczów gościło już w tym browarze wiele razy, ale jakoś nikt do tej pory nie skreślił o nim kilku słów.
O noclegach już napisałem, więc dodam jeszcze, że przy browarze działa mini ZOO, a ciekawostką jest posiadanie własnego przystanku kolejowego o takiej samej nazwie co browar.
Browar Kocour był jednym z pionierów nowego spojrzenia na piwo i browarnictwo w Czechach. Do tej pory podąża przetartym przez siebie piwnym szlakiem oferując bardzo bogatą ofertę piwną. Pamiętam jak przed siedmiu laty gdzieś w Górach Łużyckich zakupiłem litrowe petki z ich piwem. Było to bodajże IPA Samuraj i jakieś piwo z dodatkiem wina Tokaj.
Bardzo mi smakowały. Tak było do czasu gdy w Berounie zamówiłem sobie laną jasną 12-kę. Boziu jakie to było nie dobre piwo!! Wtedy czar Kocoura prysł.
Parę lat od tej degustacji już minęło, więc nastała pora na ponowne sprawdzenie piw od Kocoura. Browar z restauracją znajduje się w długim, dwupiętrowym budynku.
Przed wejściem do restauracji oczywiście ustawiono letni ogródek. Po wejściu do środka, po prawej stronie mamy duży bar, a nad nim imponujące menu piwne składające się z 12 piw.
Dalej mamy salę z wyeksponowaną miedzianą warzelnią, a na prawo drugą salę z dużym, ładnym zegarem, oraz oknami przez które możemy obejrzeć resztę instalacji browaru.
Na ścianach czerwona cegła, ryciny przedstawiające zamki (i nie tylko), stoliki i krzesła w kolorze mahoniu z firmowymi ,kotkami,.
Jak dla mnie jedne z najciekawszych wnętrz browarnianej restauracji w jakich do tej pory byłem. Bardzo mi się tam podobało .
Obok baru ustawiono dużą lodówkę z równie dużą piwną ofertą. Piwa możemy zakupić wedle potrzeb w małych 0,33l szklanych, lub większych 0,5l. butelkach.
Dla bardziej spragnionych są litrowe plastiki. Oferta piwna wyglądała następująco:
-Studentska 10-ka w cenie 17/27 Kc.
-Svetly Lezak 12-ka 22/32 Kc.
-Tmavy Lezak 12-ka 22/32 Kc.
-Rezany Lezak 12-ka 26/39 Kc.
-Visnovy Lezak 12-ka 25/39 Kc.
-Catfisch Sumecek Polotmavy Special 11-ka 25/39 Kc.
-Svetla Korka 11-ka 22/32 Kc.
-Jantar ALE 11-ka 25/39 Kc.
-Stout 12-ka 25/39 Kc.
-IPA Samuraj 14-ka 25/39 Kc.
-Abbey 18-ka. ?
-Porter Jahoda 14-ka 25/39 Kc. Ale to podobno jest piwo z jakiegoś niemieckiego browaru.
W butelkach dodatkowo były:
-Quaterback Polotmava 19-ka w cenie 49 Kc. za o,33l.
-Svetly Lezak 11-ka 25 Kc.
-Pale Ale 28 Kc.
Jest przy czym posiedzieć i to w nie jedno popołudnie . Ja na drogę zakupiłem sobie zestaw 11 ,kotków,. Jedne bardziej, drugie mniej, ale generalnie wszystkie piwa mi smakowały.
Następną wizytę u Kocoura zaplanuje koniecznie z noclegiem. Inaczej nie ma tam po co jechać, za dużo piw oferują do degustacji .
Aaa,, dodam jeszcze, że w tym roku browar obchodzi swoje 10-cio lecie. Sto lat !!
Zdjęcia:
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika heckler Wyświetlenie odpowiedziZapewne wielu forumowiczów gościło już w tym browarze wiele razy, ale jakoś nikt do tej pory nie skreślił o nim kilku słów.Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
Piwo domowe -
Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych
Reklama w BROWARZE
PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D
Comment
-
-
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
Comment