Czechy, Varnsdorf, Rumburská 1920, Pivovarská pivnice Kocour

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • grew
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2009.05
    • 766

Kontynuując ten delikatny off-topic powiem, że osobiście też podchodzę z rezerwą do PET'ów, gdyż ze 2 mi się rozszczelniły, co wymuszało ich szybkie wypicie Czasem też jest problem z ich odkręceniem - wówczas przydaje się żabka

Comment

• kaowiec
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2008.08
      • 29

To się prawie mineliśmy. Byliśmy dzien przed sylwestrem, dane nam było trafić akurat na warzenie piwa, mieliśy okazję zwiedzić pivovar z właścicielem, próbować dojrzewających piw. Żałuje w sumie z tego co tu czytam, że nie zostałem tam na Sylwestra. Smakowało mi zwłaszcza piwo Samuraj, robione podobno według receptury Japończyka, który uwarzył je kiedyś w tym miejscu. Na pewno tam wrócę. Choć na początku trafiłem na ta stację (nie polecam jedzenia) myśląc że to właśnie minibrowar i dopiero po małym kluczeniu trafiłem do własciwego miejsca.

Comment

• grew
        • 2009.05
        • 766

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kaowiec Wyświetlenie odpowiedzi
        Choć na początku trafiłem na ta stację (nie polecam jedzenia) myśląc że to właśnie minibrowar i dopiero po małym kluczeniu trafiłem do własciwego miejsca.
        Nie wiem co jadłeś w Noprosu, jednakże nam tam bardzo smakuje.

Comment

• kaowiec
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2008.08
          • 29

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grew Wyświetlenie odpowiedzi
          Nie wiem co jadłeś w Noprosu, jednakże nam tam bardzo smakuje.
          Podobno zmienił się niedawno kucharz i teraz jedzenie się poprawiło. Mogło też być, że trafiłem coś mniej smacznego.

Wracając do pivovaru Kocour udało mi się wybrać na ostatnią imprezę "Kocouří Pivní Valentýnský Masakr". Piwa i miejsce oczywiście świetne. Trochę się niestety spóźniłem, było podobno sporo dobrych rzeczy do jedzenia, miejscowi rzeźnicy ze swoimi wyrobami. Próbowałem między innymi piwa z minipivovaru Matuski było naprawdę wyśmienite.

Może przy jakieś kolejnej piwnej imprezie jeśli będzie jechało więcej osób będzie można się umówić i spotkać na miejscuMam tam niestety daleko ale piwa i sam klimat w Varnsdorfie są czasem warte takiej wycieczki

Comment

• Maggyk
            Szara Adminiscjencja
            🍼
            • 2004.05
            • 5617

Proszę jednak o większe trzymanie się tematu - Noprosu ma swój wątek.
            Last edited by Maggyk; 2011-03-23, 22:38.
            Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
            Piwo domowe -
            Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

Reklama w BROWARZE
            PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

Comment

• grew
              • 2009.05
              • 766

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk Wyświetlenie odpowiedzi
              Proszę jednak o większe trzymanie się tematu - Noprosu ma swój wątek.
              A ja poproszę o zmianę tytułu na bez "w budowie". Dziękuję

Comment

• madu
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2011.03
                • 76

Wizyta u Kocoura jest sporym wyzwaniem dla kogoś kto chce spróbować wszystkiego co jest akurat na kranach.W czasie naszej majowej wizyty na tablicy wypisane były:
                student 10
                somecek 11
                svetly lezak 12
                am pale ale 11
                epa 11
                ipa samurai 14
                ken 15
                V3 rauch 14
                tm lezak 12
                hefeweizen 12
                tresen 14
                rauchweizen
                quarter back 19
                nie było pszenicy i wędzonego V3,udało się spróbować wszystkiego "po małym"0,3 jednak przy tej ilości wrażenia się nieco zatarły.Bardzo ciekawy rauchweizen,nie spotkałem się wcześniej z taką kombinacją.Na uwagę zasługują też solidnie chmielone ale,szczególnie samurai.Dla podróżujących koleją;bliżej jest z Siefenhennersdorfu dokąd można dojechać bezpośrednio z Liberca i Zittau na bilecie EuroNysa lub Libnet+

Comment

• docent
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2002.10
                  • 5205

Firmowa piwiarnia Kocoura to istny raj dla miłosników piwa. Na jeden dzień nawet nie ma co przyjeżdzać - szkoda nerwów. W kranach 9 rodzajów miejscowego piwa plus 3 z zaprzyjaźnionego browaru Löbau. Z takim wyborem mogłaby konkurować jedynie Matuška gdyby miała swój firmowy lokal

Dzięki uprzejmości współwłaściciela Josefa Šusty mogłem zwiedzic leżakownię i wyciągnąć trochę informacji.
                  Po pierwsze warzelnia - wykonana w 1954 roku w Hradcu Králové i do lat 90-tych używana w Centrum badawczo-rozwojowym piwowarstwa i słodownictwa na praskim Braníku. Miała pojechać do browaru Kostelec nad Černými lesy lecz wskutek problemów finansowych Kostelca odkupił ją Kocour.
                  Po drugie - sklep i spilka. Aparatura na początku pochodziła z jakiegoś węgierskiego minibrowaru. Tamtej warzelni już się nie wykorzystuje. Do węgierskich tanków dołączyły zbiorniki z browaru w Zittau. Leżakownia cały czas się rozbudowuje, na teraz ma pojemność 6 tys hekto.
                  Fermentacja - dolniaki fermentują w otwartych, górniaki w zamkniętych. Pod koniec lipca leżakował Hoppy Cat Porter 13° uwarzony we współpracy z piwowarem browaru Hoppy z Sacramento.

Niedaleko piwowarskiego ogródka jest zagroda - są tu i kozy i owce i gęsi. Do samego browaru od drogi idzie się przy pastwiskach na których również widać owce, krowy i konie. Także sielski klimat gwarantowany

Piwa, które wywarły na mnie największe wrażenie to Suměcek, Quarterback 70 oraz Stout, ocierające się wręcz o ideały. W tym kontekście blask pozostałych piw trochę zblakł, ale poza 10-tką i 12-tką są one bardzo dobre. Bardziej szczegółowe oceny piw postaram się zamieścić w odpowiednich tematach.

Odwiedzającym Kocoura polecam niedrogie noclegi w kompleksie sportowym położonym jakieś 20 minut piechotą od browaru.
                  Foty z wizyty dostępne na Piwnych Czechach.
                  Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                  Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                  Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                  Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

Comment

• pioterb4
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2006.05
                    • 4322

Relacja jak zawsze super, tylko ślinka cieknie. Ale chyba nie tylko mi bo na fotce widać jak jakieś czworonożne zwierze próbuje Ci piwo upić

Czy Kocourove szkło można zakupić tylko bezpośrednio w browarze?

Comment

• leona
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2009.07
                      • 5853

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedzi
                      ...
                      Spory wybór jest dostępny w zasadzie regularnie w krakowskiej Marii i Strefie Piwa.
                      Last edited by leona; 2011-08-18, 20:01.

Comment

• docent
                        • 2002.10
                        • 5205

Jeszcze w Noprosu. Zaopatrzyłem się tam w szkło do pszenicy z pierwszej edycji.

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedzi
                        Spory wybór jest dostępny w zasadzie regularnie w krakowskiej Marii i Strefie Piwa.
                        A po ile sobie liczą?
                        Last edited by docent; 2011-08-18, 20:11.
                        Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary

Comment

• docent
                          • 2002.10
                          • 5205

Relacja jak zawsze super, tylko ślinka cieknie. Ale chyba nie tylko mi bo na fotce widać jak jakieś czworonożne zwierze próbuje Ci piwo upić
                          A tu już jest na wolności
                          Attached Files

Comment

• leona
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2009.07
                            • 5853

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika docent Wyświetlenie odpowiedzi
                            Jeszcze w Noprosu. Zaopatrzyłem się tam w szkło do pszenicy z pierwszej edycji.
                            A po ile sobie liczą?
                            I tu, i tu jakoś tak po około 15 zł. W Marii nonic był przez moment za 5 czy 6 zł ale to ponad rok temu i tylko "strzelił"

Comment

• pioterb4
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2006.05
                              • 4322

Aw Marii/Strefie piwa kupować szkło można tylko na miejscu. nie ma żadnych opcji wysyłki itp?

Comment

• leona
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2009.07
                                • 5853

Aw Marii/Strefie piwa kupować szkło można tylko na miejscu. nie ma żadnych opcji wysyłki itp?
                                Myślę, że jest. Na przykład przez kogoś z forum

Comment

Przetwarzanie...
                                X