A okazja była w sobotę i w niedzielę
Czechy, Varnsdorf, Rumburská 1920, Pivovarská pivnice Kocour
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedziZostała wysnuta teoria, że nie lubisz admina, więc się nie przyznałeś.Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lucifuge Wyświetlenie odpowiedziByłem z ekipą piątek/sobota/niedziela i nie spotkałem nikogo mówiącego po polsku poza jednym wyjątkiem - gościem który uprzejmie otworzył mi drzwi kiedy niosłem piwa - dziękuje. Ale on tylko cos niewyraźne mamrotał :-)Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Comment
-
-
Kocour uruchomił letni hotel w wagonie sypialnym znajdującym się na bocznicy na terenie browaru. Pełna galeria dostępna na FBPiwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Comment
-
-
No to teraz grew nie będzie musiał tułać się po varnsdorfskich pensjonatach podczas letniego urlopu - bliżej źródełka już się nie da!
Trochę poważniej - wiadomość bardzo ciekawa i długo oczekiwana - zna ktoś może ceny tego "ubytowania"?
Z kocourowym pozdrowieniem
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika AndrewZG Wyświetlenie odpowiedzizna ktoś może ceny tego "ubytowania"?Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika AndrewZG Wyświetlenie odpowiedziNo to teraz grew nie będzie musiał tułać się po varnsdorfskich pensjonatach podczas letniego urlopu - bliżej źródełka już się nie da!
Comment
-
-
na fejsbuku pojawiło się takie oto info:
Pivovar Kocour Varnsdorf: Průvodčím bude zvolen vždy ten nejsřízlivější. A teď co se týče ceny...Samozřejmě, že se za cenu nebudeme v žádném případě stydět, ale již s porevolučním právem na jakýkoliv názor se Vás dámy a pánové ptám, zda-li je přijatelná částka za lůžko 250kč. Nechám si rád poradit a jen připomínám, že v ceně je netradiční přespání, WC, sprchy s koupelnou a čerstvý severní kyslík!!! Prosím o názory
Czyli jak na Czechy 250kc to faktycznie całkiem "přijatelná" cena A biorąc pod uwagę bliskość żródełka to już w ogóleseks to nie wszystko, jest jeszcze piwsko:P
Comment
-
-
Przystanek kolejowy dla browaru już czynny
Pivovar Kocour má vlastní zastávku ve Varnsdorfu, sám ji zafinancoval
25. leden 2014 | 16:47
Varnsdorf - Dvě nové železniční zastávky ve Varnsdorfu, tak vypadá aktuální situace na trati do německého Seifhennersdorfu a Grosschönau. V pátek (25.1.2014) byla slavnostně otevřena zastávka Varnsdorf - Pivovar Kocour.
Nová železniční zastávka Pivovar Kocour. Foto: archik KÚ ÚKNová železniční zastávka Pivovar Kocour. Foto: archik KÚ ÚK
V říjnu 2013 byla otevřena znovuobnovená železniční zastávka Varnsdorf - Staré nádraží, nyní vznikla zastávka určená především pro návštěvníky Pivovaru Kocour, který zastávku financoval. Sloužit má i pro turisty.
Ti by měli jezdit jak ze směru od Liberce, tak od německého Seifhennersdorfu. Nová zastávka vznikla těsně před hranicemi na základě iniciativy majitele varnsdorfského pivovaru Josefa Šusty.
Ten zastávku nechal postavit a s Ústeckým krajem dojednal zastavování vlaků. Josef Šusta podotkl, že o stavbu dvou nových zastávek ve městě stála i varnsdorfská radnice.
Zastávka je unikátní svým designem, na kterém spolupracovala architektonická kancelář Domyjinak, která navrhla její výjimečnou výzdobu.
Po trati jezdí želenižní linky Trilex dopravce Vogtlandbahn objednávané i Ústeckým krajem ve směruna z Liberce přes Varnsdorf do Seifhennersdorfu. Do Liberce se dá od Pivovaru Kocour dostat asi za 70 minut, do Žitavy asi za 30 minut. Jízdní řád nabízí spoje zpravidla každé dvě hodiny, včetně víkendů.
Místní se ale obávají, aby se zastávka Pivovar Kocour nestala konečnou stanicí kvůli plánovaným záměrům na německé straně.
ČTĚTE: Na starém nádraží ve Varnsdorfu už staví vlaky
Comment
-
-
W końcu mi się udało wybrać na miejsce i obczaić Kocoura z bliska.
Browar zaraz przy niemieckiej granicy, to i klientela czesko-niemiecka. Wystrój minimalistyczny, najładniejszym elementem było 'koryto' oraz rząd nalewaków. Obsługa bardzo dziwna, z niemal każdym pracownikiem było coś nie tak. Najbardziej wnerwiające jest jak ktoś udaje że klienta nie rozumie i przynosi zupełnie inne rzeczy niż zamówione, po czym ucieka. Jedzenie bardzo smaczne, w dobrej cenie. Dwanaście nalewaków, na jednym wiśniowy porter z Lobau, reszta to Kocoury. Ceny za duże piwo to 25-32 kc, z wyjątkiem Quarterbacka, prawie dwa razy droższego. Dodatkowo lodówka z tymi samymi piwami co na nalewakach (plus Saisonem i K31), w różnych rozmiarach i cenach. Litrowe butelki są na miejscu napełniane z nalewaka. Z formą piw było różnie, ale nie jest to już niestety poziom Kocoura z czasów Honzy Kocki. Choć Quarterback i Saison bardzo na plus. W trakcie mojej wizyty trwało akurat zacieranie, więc zapach brzeczki na szczęście wypierał smród papierosów.
Aha, miałem wątpliwą przyjemność przenocowania za 60zł w nieogrzanym wagonie. Oficjalne wytłumaczenie - bo byłem jedynym klientem. Pozostawię to tutaj bez komentarza. Za to na następny dzień za osiem złotych dostałem świetne śniadanie.
Szerszy opis wizyty znajduje się tutaj.
Comment
-
Comment