Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ElDesmadre
Wyświetlenie odpowiedzi
Czechy, Varnsdorf, Rumburská 1920, Pivovarská pivnice Kocour
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ElDesmadre Wyświetlenie odpowiedzi(...)
Aha, miałem wątpliwą przyjemność przenocowania za 60zł w nieogrzanym wagonie. Oficjalne wytłumaczenie - bo byłem jedynym klientem. Pozostawię to tutaj bez komentarza.
Comment
-
-
Ja właśnie zamawiałem nocleg przez ten 'pewien' serwis, ale tam nic nie było o włączaniu/wyłączaniu ogrzewania według widzimisię właściciela. Wziąłem pryczę zamiast pokoju bo była tańsza, ze zrozumiałych względów (brak przestrzeni, instalacje sanitarne poza wagonem), no ale z ogrzewaniem to przegięli.
Natomiast spanie na sianie to przynajmniej jakieś przeżycie
Comment
-
-
Czechy, Varnsdorf, Rumburská 1920, Pivovar Kocour
Na początku planowałem odwiedzić browar, oraz skorzystać z oferowanego w nim noclegu. Niestety noclegi w wagonach były niedostępne, a z oferty pokoju w cenie 1400 Kc. nie zamierzałem skorzystać. To opcja dla bogatych. Zapewne wielu forumowiczów gościło już w tym browarze wiele razy, ale jakoś nikt do tej pory nie skreślił o nim kilku słów.
O noclegach już napisałem, więc dodam jeszcze, że przy browarze działa mini ZOO, a ciekawostką jest posiadanie własnego przystanku kolejowego o takiej samej nazwie co browar.
Browar Kocour był jednym z pionierów nowego spojrzenia na piwo i browarnictwo w Czechach. Do tej pory podąża przetartym przez siebie piwnym szlakiem oferując bardzo bogatą ofertę piwną. Pamiętam jak przed siedmiu laty gdzieś w Górach Łużyckich zakupiłem litrowe petki z ich piwem. Było to bodajże IPA Samuraj i jakieś piwo z dodatkiem wina Tokaj.
Bardzo mi smakowały. Tak było do czasu gdy w Berounie zamówiłem sobie laną jasną 12-kę. Boziu jakie to było nie dobre piwo!! Wtedy czar Kocoura prysł.
Parę lat od tej degustacji już minęło, więc nastała pora na ponowne sprawdzenie piw od Kocoura. Browar z restauracją znajduje się w długim, dwupiętrowym budynku.
Przed wejściem do restauracji oczywiście ustawiono letni ogródek. Po wejściu do środka, po prawej stronie mamy duży bar, a nad nim imponujące menu piwne składające się z 12 piw.
Dalej mamy salę z wyeksponowaną miedzianą warzelnią, a na prawo drugą salę z dużym, ładnym zegarem, oraz oknami przez które możemy obejrzeć resztę instalacji browaru.
Na ścianach czerwona cegła, ryciny przedstawiające zamki (i nie tylko), stoliki i krzesła w kolorze mahoniu z firmowymi ,kotkami,.
Jak dla mnie jedne z najciekawszych wnętrz browarnianej restauracji w jakich do tej pory byłem. Bardzo mi się tam podobało .
Obok baru ustawiono dużą lodówkę z równie dużą piwną ofertą. Piwa możemy zakupić wedle potrzeb w małych 0,33l szklanych, lub większych 0,5l. butelkach.
Dla bardziej spragnionych są litrowe plastiki. Oferta piwna wyglądała następująco:
-Studentska 10-ka w cenie 17/27 Kc.
-Svetly Lezak 12-ka 22/32 Kc.
-Tmavy Lezak 12-ka 22/32 Kc.
-Rezany Lezak 12-ka 26/39 Kc.
-Visnovy Lezak 12-ka 25/39 Kc.
-Catfisch Sumecek Polotmavy Special 11-ka 25/39 Kc.
-Svetla Korka 11-ka 22/32 Kc.
-Jantar ALE 11-ka 25/39 Kc.
-Stout 12-ka 25/39 Kc.
-IPA Samuraj 14-ka 25/39 Kc.
-Abbey 18-ka. ?
-Porter Jahoda 14-ka 25/39 Kc. Ale to podobno jest piwo z jakiegoś niemieckiego browaru.
W butelkach dodatkowo były:
-Quaterback Polotmava 19-ka w cenie 49 Kc. za o,33l.
-Svetly Lezak 11-ka 25 Kc.
-Pale Ale 28 Kc.
Jest przy czym posiedzieć i to w nie jedno popołudnie . Ja na drogę zakupiłem sobie zestaw 11 ,kotków,. Jedne bardziej, drugie mniej, ale generalnie wszystkie piwa mi smakowały.
Następną wizytę u Kocoura zaplanuje koniecznie z noclegiem. Inaczej nie ma tam po co jechać, za dużo piw oferują do degustacji .
Aaa,, dodam jeszcze, że w tym roku browar obchodzi swoje 10-cio lecie. Sto lat !!
Zdjęcia:
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika heckler Wyświetlenie odpowiedziZapewne wielu forumowiczów gościło już w tym browarze wiele razy, ale jakoś nikt do tej pory nie skreślił o nim kilku słów.Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
Piwo domowe -
Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych
Reklama w BROWARZE
PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D
Comment
-
-
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Pora odświeżyć temat. Na miejsce dotarliśmy tuż przed godziną 18 w niedzielę 05.01 i z racji pory dnia i niedzieli spodziewałem się pustej sali. Tymczasem sporo stolików było pozajmowane i tak praktycznie było do godziny 22. W środku praktycznie bez zmian, no może po za świątecznymi ozdobami
Wielki zegar co 15 minut wybija melodyjkę, po czym zamiast kukułki wyjeżdża kufel piwa, fajne, ale po trzech godzinach siedzenia koło niego zaczyna to męczyć.
Na szczęście jest czym go zagłuszyć, bo piwne menu to aż 13 pozycji, więc dnia i sił może zabraknąć. Mnie udało się dotrzeć do ośmiu pozycji, wybierając te które najbardziej mnie interesowały- zdjęcia w kolejności opisu:
- 10-ka 34/46 Kc
- 11-ka Helles 42/53 Kc.
- Baltic Porter 17-ka 60/75 Kc.
- Stout 12-ka 46/61 Kc.
- Neipa 14-ka 60/75 Kc.
- Samurai IPA 14-ka 46/61 Kc.
- Haka NZ Lager 15-ka 46/61 Kc
- Catfish ALE 11-ka 45/59 Kc.
pozostałe, z braku czasu już nie zamawiane, ale część ,kotków, zabrałem ze sobą do domu. Najsłabiej jak dla nas wypadł porter, niestety kompletnie bez wyrazu. Pozostałe piwa bardzo smaczne, aż szkoda, że już lokal zamykali. Po za w/w w menu były:
- Owocowy Porter 14-ka 44/59 Kc.
- Weizen 13-ka 46/51 Kc.
- Rezane 12-ka 42/52 Kc.
- Tmava 12-ka 42/53 Kc.
- 12-ka lezak 42/53 Kc.
Dzięki uprzejmości pracownika browaru udało się nam zobaczyć ciut więcej niż jest widoczne z sali restauracyjnej . Może dodam, że z tyłu budynku restauracji/browaru działa firmowy sklepik, gdzie kupimy różne pamiątki związane z browarem, no i oczywiście piwo. Podczas wycieczki dowiedziałem się/zobaczyłem, że w budynku są aż trzy sale barowe( jedna to nawet balowa) i każda z nich posiada oddzielny bar. Zwierzaki dalej są, paw spaceruje po terenie browaru , a króliczki siedzą w klatkach.
Piwa, budynek restauracji/browaru
Comment
-
-
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
Comment