Czechy, Kácov, V Podskalí 6, Pivovarska hospoda Šalanda

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dadek
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺🍺
    • 2005.09
    • 4702

Czechy, Kácov, V Podskalí 6, Pivovarska hospoda Šalanda

Trochę się zdziwiłem, gdy wyszukiwarka nie odnalazła na naszym forum tak urokliwego miejsca jak browarek w Kácově. Położony jest pięknej okolicy, tuż nad brzegiem Sázavy, pod zamkiem. Gdy byłem tu przed kilku laty budynki wyglądały na dość zaniedbane, a hospoda mieściła się w malutkim pomieszczeniu. Dziś widać że wiele zrobiono a prace jeszcze trwają. Hospoda Šalanda mieści się w prawym skrzydle browaru. Obecnie dobudowano drewniany taras gdzie można delektować się piwem na powietrzu w bliskości rzeki. Ceny piwek są rewelacyjne:
    - Hubertus světlé vyčepní - 12 kč (ekstr. 10° Blg, alk 4%)
    - Hubertus světlý ležák premium - 14 kč (ekstr. 12° Blg, alk 5%)
    - Hubertus tmavý speciální ležák - 18 kč (ekstr. 13° Blg, alk 5,8%)

Niedawno w browarku zaczęto rozlew piwa do litrowych butelek PET, umieszczanych w zgrabnych, firmowych skrzynkach - nosidełkach na 8 butelek. Tu cena spada jeszcze bardziej - litr 10° kosztuje 19 kč, a 12° - 23 kč.. Jeśli hospoda jest nieczynna piwa butelkowe można kupować dzwoniąc do bramy browaru.
    Z jedzenia na razie są dostępne typowo czeskie zakąski czyli utopenec, tlačenka, nakladaný hermelín w cenach 19 - 30 kč.
    Dojechać najlepiej pociągiem, wysiadając nie na stacji Kácov ale na przystanku Kácov zastávka, który znajduje się za rzeką dokładnie naprzeciwko browaru. Wystarczy przejście przez most i po kilku minutach jesteśmy na miejscu.

Fotki w galerii:

• docent
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2002.10
    • 5205

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dadek Wyświetlenie odpowiedzi
    Trochę się zdziwiłem, gdy wyszukiwarka nie odnalazła na naszym forum tak urokliwego miejsca jak browarek w Kácově.
    Jest opisany, tyle że nie w dziale Piwo-Gdzie a w oddzielnej relacji. I nawet ujęcia podobne zrobiliśmy
    Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
    Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
    Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
    Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

Comment

• bastion
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2006.10
      • 1152

Swoją drogą podziwiam właściciela browaru. Tyle razy, co mu Sazava go zalała, a on jak feniks z popiołów.
      Jak jest pierwszy stopień powodziowy, to już jest w nim woda.
      Kilka dni temu był trzeci, dopiero dzisiaj spadł na pierwszy.
      Ciekawe co z piwem.
      Będzie nowy special Kacov Utopenec.

Comment

• Pendragon
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2006.03
        • 13952

Mimo, że wyprawa z Jihlavy do Kacova, zajmuje pociągiem ponad 1,5 godziny, warto było telepać się motorakiem wzdłóż urokliwej doliny Sazavy, mijając po drodze 2 ciekawe zamki. widoki były momentami naprawdę piękne. Opisy stworzyli przed laty docent i dadek, zatem opiszę to, co przez lata się zmieniło.
        Hospoda serwuje już ciepłe dania, do godziny 15 tylko w postaci gotowych dań (w ilości 7-9), po godz. 15 menu jest bardziej rozbudowane. Ponieważ było południe "musiałem" zadowolić się pieczoną połówką kachny z dwoma rodzajami knedlików za... 85 Kc
        Piwo też zdrożało do... 14 Kc za 10-tkę i 16 Kc za 12-tkę - żyć nie umierać
        W gospodzie (czynnej codziennie od 11) można kupić piwo na wynos, litrowy PET 12-tki jest po 29 Kc. Porcja akurat starcza na 1,5 godzinną podróż powrotną. Była niedziela, więc prodejna (jest na przeciwko wejścia do karczmy) była zamknięta - być może w dni robocze piwo na wynos można kupić tylko tam - ale to nie problem, bo obydwa miejsca dzieli szerokość wąskiej w tym miejscu drogi. Gorąco polecam odwiedzenie tego miejsca, zwłaszcza pociągiem, z zastavki roztacza się piękny widok na browar. Będzie pan zadowolony...

PS - zaraz za mostkiem, idąc do browaru to po lewej jest jakiś lokalny mały lihovar, ale nie miałem czasu by sprawdzić czy można tam coś kupić. Pewnie tak, ale to zadanie dla kogoś następnego.

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• Pendragon
          🥛🥛🥛
          • 2006.03
          • 13952

Od 12 listopada w każdej czeskiej Billi do kupienia piwa z Kacova.

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• ArtK31
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2005.04
            • 708

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
            Od 12 listopada w każdej czeskiej Billi do kupienia piwa z Kacova.
            W dniu dziesiejszym w Billi zakupiłem zestaw 6 piw (trzy rodzaje) w cenie niecałych 90 czeskich koron.
            Zestaw zapakowany jest w osobny karton.

Comment

• Pendragon
              🥛🥛🥛
              • 2006.03
              • 13952

Ciemna świąteczna 13-tka do kupienia od 7 grudnia na miejscu, a od 10 grudnia poza Kacovem.

Comment

Przetwarzanie...
              X