Czechy, Ratíškovice, Vítězná 1220, Restaurace Na Mlýně

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pebejot
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺
    • 2010.01
    • 1588

Czechy, Ratíškovice, Vítězná 1220, Restaurace Na Mlýně

Nowy, otwarty w kwietniu 2010 browarek Ratíškovice, podobnie jak pobliski Bzenec nie ma swojej własnej knajpy, gdzie można napić się piwa. Póki co piwo z Ratíškovic nalewane jest tylko w restauracji "Na Mlýně" znajdującej się w środku miasteczka przy głównej ulicy, około 100 metrów od przystanku autobusowego Ratíškovice. Można tu dojechać autobusem z Hodonina w 18 minut. Bilet kosztuje 18 koron, a kursy są co dwie godziny.
    Lokal czynny jest codziennie od 10.00 do 23.00 (piątki i soboty do 24.00). Ostatni autobus do Hodonina odjeżdża o 23.12
    W Restauracji nalewany jest jeden rodzaj piwa Ratíškovice: Jasne 12%. Duże kosztuje 26, małe 17 koron.
    Przez cały dzień działa kuchnia, dwudaniowy obiad można zjeść już poniżej 100 koron.

Niestety (przynajmniej na razie) nie ma żadnych firmowych gadżetów browarku - kufli, podkładek, itp.

• docent
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2002.10
    • 5205

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pebejot Wyświetlenie odpowiedzi
    W Restauracji nalewany jest jeden rodzaj piwa Ratíškovice: Jasne 12%. Duże kosztuje 26, małe 17 koron.
    No dobra, a jak smak piwa?
    Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
    Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
    Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
    Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

Comment

• pebejot
      Major Piwnych Rewolucji
      🍺
      • 2010.01
      • 1588

Nie chcę się podejmować surowej oceny tego piwa z dwóch powodów:
      Po pierwsze tego dnia byłem też w Bzencu i wypiłem 3 piwka z tamtejszego browaru.
      Po drugie Ratiskovice podali zbyt schłodzone, a wręcz zmrożone, co trochę mnie rozczarowało.
      W skali 0 do 5 daje 3+

Comment

• bastion
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2006.10
        • 1154

Co mogę dodać do wypowiedzi Pebejota to to, że browarek mieści się właśnie w budynku dawnego młyna, na jego tyłach.
        Jest to więc jak najbardziej firmowa knajpka, gdzie akurat uważam jest dosyć drogie jedzenie jak na taką dużą wieś. (Poza zestawami obiadowymi)
        Oprócz tego, można dostać miejscowe piwo w jeszcze kilku miejscach w Ratíškovicach, (informacja od pana sladka) ale ich nazw nie zanotowałem.
        Pan Jiří Fanta ml. który jest sladkiem, przerwał swoją prace by pokazać nam swój browarek.
        Najciekawszym elementem była leżakownia w samochodowej naczepie- chłodni.
        Jak dotychczas, spotkałem się z takim czymś po raz pierwszy.
        Roczną produkcje planuje się na poziomie 600hl.
        Póki co, jest to jeden rodzaj piwa - svetly leżak 12* i w najbliższej przyszłości raczej chcą przy nim zostać, chociaż nie wyklucza się uwarzenia jakiejś nowości.
        Piwo nie ma swojej nazwy, a i birofilia też są niedostępne.
        Kiedyś na jakiejś stronie czeskiej, wyczytałem w ocenie tego piwa, że nieco mało nachmielone o dosyć mocnym słodowym akcencie.
        Widać że w stosunku do pierwszych warek obecnie piwo diametralnie się zmieniło, bo w smaku to klasycznie dobrze nachmielone czeskie piwo z solidną pianą i choć w wersji niefiltrowanej, to jednak krystalicznie przeźroczyste.
        Pite przy temperaturze powietrza chyba ze 40*C wchodziło jak masło, ale z drugiej strony nie było jakimś dla mnie wybitnym piwem.
        Takich w Czechach pijało się naprawde wiele.
        Cena dalej 26 kc.
        Bliskość Hodonina i Bzenca oraz sprawnie działająca komunikacja, pozwala na zrobienie sobie małej tury po okolicznych minibrowarach.
        Dla miłośników wina, też się coś znajdzie, bo kawałek od centrum Ratíškovic, jest dzielnica gdzie własciciele winnic otwierają swoje piwnice w celach zakupowo-degustacyjnych.
        Wszakże to południowe Moravy, które z tradycji winiarskich słyną.

Galeria:

Comment

• Pendragon
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2006.03
          • 13952

Na święta przygotowano drugie piwo - Ratíškovický polotmavý speciál 15°.
          Piwa są już dostępne w kilku miejscach, w tym dwóch w Brnie. Szczegóły na stronie browaru.

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• danhaj
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2010.04
            • 620

Piwo polotmave wciąż dostępne. Miła obsługa. Vis a vis lokalu można napić się Cernej Hory.
            Wycieczki do czeskich browarów (z Krakowa)

www.czechforum.pl

Comment

• dadek
              Major Piwnych Rewolucji
              🍺🍺
              • 2005.09
              • 4715

Odwiedziliśmy Ratiškovíce i restaurację Na Mlýně 30.03. Obecnie jest warzony tylko jeden rodzaj piwa Ratíškovický ležák 12°.

Piwo koloru złotego, lekko mętne.
              Piana mocna, tworzy ładną czapkę, ale niejednorodna. Utrzymuje się dość długo, zostawia kręgi i plamy na ściankach kufla.
              Zapach piękny, świeży, wiosenny, słodowo kwiatowy - nim samym można się nasycić.
              W smaku także miłe, pełne i treściwe, słodowość idealnie komponuje się z delikatną owocowością i goryczką, czyli kwintesencja czeskiej 12° z małego browarku. Pyszne!

W sprzedaż jest firmowe szkło: kufle w cenie 90/80 kč 0,5/0,3 l, szklanki 70/60 kč 0,5/0,3 l. Wafli na razie nie ma.
              Jedzenie dość drogie jak na małą miejscowość, dużo taniej można zjeść u Kunca w Hodonině.
              Szkoda też, że jest warzony tylko jeden rodzaj piwa, 12° jest świetna i chętnie bym spróbował innych produktów miejscowego piwowara.

Comment

• dadek
                Major Piwnych Rewolucji
                🍺🍺
                • 2005.09
                • 4715

Jeszcze dorzuciłem fotki do galerii celem uzupełnienia:

Comment

• karol1000
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2007.09
                  • 1823

fragment z mojego tour de pivovary na rowerach...

Robi się dość późno a przed nami jeszcze długa trasa, piwo zaczyna już uderzać do głowy, a jechać się nie chce w ogóle. Ruszamy jednak dalej i po przejechaniu ok. 8km z Hodonina jesteśmy pod młynem w Ratíškovicach.

Tutaj byliśmy umówieni ze sladkiem na telefon, niestety pomimo że zaczęliśmy dzwonić do niego już w Hodoninie i przez cały czas będąc w restauracji nie udało się z nim skontaktować. Sam nie raczył też później oddzwonić, więc browaru nie zwiedziliśmy, a szkoda bo podobno tanki leżakowe znajdują się w samochodzie-chłodni.
                  Pijemy szybkie piwko

Ratíškovický ležák 12°
                  LP

Comment

• karol1000
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2007.09
                    • 1823

poprawiony link
                    LP

Comment

• heckler
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2012.09
                      • 1930

Niepozorny, brzydki budynek przypominający blok mieszkalny. A na dole browar z restauracją serwującą bardzo dobre piwa.
                      Miałem okazję spróbowania dwóch akurat dostępnych piw:

-12° RATÍŠKOVICE bardzo smaczna klasyka tego gatunku.
                      -11° WAINHARA jantarove (polotmave) również bardzo dobre piwo.

Piwa na wynos do zakupienia w butelkach typu pet. Piwa serwowane w ,gołych, kuflach, oraz bez firmowych podstawek.
                      Lokal czynny:
                      Niedz.-czwartek 11-23
                      Piątek- sobota 11-24.
                      Attached Files

Comment

Przetwarzanie...
                      X