Czechy, Praga, Mlazicka 16, Bar Chýše

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • bastion
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2006.10
    • 1161

Czechy, Praga, Mlazicka 16, Bar Chýše

W 2009 roku w miejscowości Broumy, powstał nowy browarek, i po prostu wypadało spróbować co tam też uwarzyli.
    Jednak powstał problem, bo nie ma on swojego lokalu w miejscu produkcji.
    Najpierw był telefon do pana Martina Matuški, który na codzień warzy piwo w minibrowarze Svaty Norbert w Pradze, czy można oglądnąć jego browarek.
    Niestety nie miał na to żadnej ochoty, wręcz dość obcesowo odmawiając.
    No cóż, a w Broumech czy można spróbować jego piwo?
    Można w barze na stadionie,( Na Hřišti ) tylko że nie jest zawsze dostępne,a godziny otwarcia są dość tajemnicze.
    Na forum czeskim spotkałem się z takimi opiniami, że nie ma ceny wywieszonej na tym piwie i jak przyjedzie ''obcy'', to sobie ją wymyślają według uznania.
    W dodatku nie zawsze można je dostać, z prostej przyczyny- Cena.
    Piwo pana Matuški w Norbercie kosztuje 60 Kc, i razem z Flekiem stanowi najdroższą półke cenową czeskich minibrowarów.
    Warząc piwo w Broumech w domowym browarku też się pan sladek ceni, bo co prawda do poziomu 60 kc. nie dobija, ale miejscowi przyzwyczajeni do spijania Gambacza za naście koron, niechętnie dają ponad 30 Kc za kufel miejscowego piwa.
    To wszystko zniechęciło mnie zupełnie do pojechania do Broum.

Gdzie więc spróbować to piwo?
    Na stronie browarku, jest napisane, gdzie można dostać to piwo w Pradze.
    Szybka analiza, m. in. na Beerborcu i okazuje się, ze ceny oscylują między 40-50 kc...
    Na szczęście rzuca sie w oczy Bar Chýše, który wyraźnie nieco odbiega od stereotypów cenowych,i to miejsce wybieram na odwiedziny.

Do baru najlepiej podjechać najpierw metrem linii C do stacji Kobylisy, a następnie przesiąść się w autobusy: 152 kierunek- SÍDLIŠTĚ ČIMICE. 8 minut jazdy do przystanku ČIMICE.
    Oraz aut. 183 kierunek SÍDLIŠTĚ ČIMICE, i również po ośmiu minutach wysiadamy na przystanku Čimice.
    Stąd dosłownie kilka minut pieszo, i na skraju blokowiska, odnajdujemy niewielki baraczek z szyldem.

Kiedy tam dotarliśmy, stoły były wyniesione na zewnątrz, a na drzwiach kartka z napisem- ''Dzisiaj nieczynne malowanie''.
    No tak w niedziele sobie zrobili malowanie!. Nie dałem jednak za wygraną i kiedy wyszedł właściciel, ponegocjowałem troche z nim że z daleka..specjalnie.. i z pustymi rękami nie wyjedziemy.
    Dało się? Dało.
    Przed knajpką stoją grube pnie, na których się rozsiedliśmy a i piwo z Broum się też znalazło.
    Właściciel znalazł też trochę czasu by pogadać, i okazało sie ze z panem Matušką bardzo dobrze sie znają, można by rzec starzy kumple.
    Z tego powodu ma w ofercie piwo nie tylko z Broum, po najniższych cenach w Pradze, ale i z minibrowaru Svaty Norbert, i to nie za 60 kc. ale za 34.
    Bar jest przedsięwzięciem rodzinnym, i oprócz żony, nawet córka pomagała przynosząc nam piwo.

W ofercie była 13-tka svetla z Broum.
    Piwo z piękną śmietanową pianą i bardzo mocnym chlebowym posmakiem. Kolor jakby nieco za jasny jak na trzynastkę, ale to chyba jedyne do czego można się przyczepić.
    Następnym była pszeniczna 13*-tka z Norberta.
    Solidna pszenica na sposób bawarski, chociaż nezbyt mętna, z wielką czapą piany.
    Niepodobna do wielu czeskich pseudopszenic.
    Każde nalane we własne szkło, i w cenie 34kc.za 0.5l.
    Jako że przewidziane było malowanie, to starano sie wyprzedać wcześniej piwo.
    Na następny dzień miały dojść jeszcze po jednym rodzaju piwa z Broum (jasne 15*) i Norberta (ciemne).
    Niestety na drugi dzień, to już byłem.w domu.
    Dodatkowo zakupiłem sobie oryginalnie nalanego w minibrowarze peta 1.5 l (Svaty Norbert)) z piwem IPA 16*. Naklejke na butelkę dostałem osobno, co oszczędziło mi czasem skomplikowanej akcji ''odlepianie''.
    Piwo, którego chmielowo-owocowy smak, długo gościł na kubkach smakowych mojego języka.

Na stronie baru, piszą o również o ciepłych daniach, w takich już trochę Prażskich cenach.
    Czynne jest dopiero po południu, w godz. 16.30-24.00.
    Wewnątrz jedna sala z 24 miejscami, natomiast na zewnątrz zawsze można skorzystać z wielkich, chociaż niekoniecznie wygodnych pni.

link baru: http://www.barchyse.
    Minibrowaru (dosyć surowa);http://www.pivovarmatuska.cz/
    Oraz coś z galerii: http://www.browar.biz/galeria.php?id=13672

P.S. Moja wizyta miała miejsce na początku maja, i widzę że dostępnosć piwa z Broum aktualnie jest coraz większa, a wraz z nim ceny. M.in. w barze Chýše też.
  • docent
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2002.10
    • 5205

Pod koniec maja b.r. obowiązującymi pojemnościami było małe: 0,25 l-20 Kč, duże 0,4 l-32 Kč. Wyjątkiem była pszenica z Broum (0,3 l-24 Kč, 0,5 l-40 Kč) oraz świetne American Pale Ale (0,3 l-25 Kč, 0,4-40 Kč).
    Jeśli próbować dobrych piw Martina Matuški, to Bar Chýše wydaje się najlepszym do tego celu miejscem.
    Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
    Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
    Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
    Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

Comment

• darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 12730

Dzięki za opis, daleko od centrum... Dle turystów - jest to dość blisko ZOO i pałacu trojskiego.
      Ale z tego co widzę to lokal warto odwiedzić, bo piwo Matuszki jest naprawdę godne polecenia. Jak również św. Norbert /m.in. jedna z najlepszych czeskich pszenic/, tylko, że w ich firmowym browarze przy klasztorze na Strahowie ceny są zdecydowanie wyższe.

A link na ich lokal to dokładniej :

Comment

• darekd
        🍺🍺🍺
        • 2003.02
        • 12730

No i byłem, właściciel Standa mile wspomina Waszą wizytę.
        Czasami bywa tłoczno, ale warto bo świetne piwo, trafiłem m.in. na sezonowy IPA od Matuszki, po prostu kapitalne piwko. Akurat spotkałem tam kolegę, który mieszka na tym osiedlu, polecał ich kuchnię. Nie jadłem, ale wyglądało i pachniało zachęcająco. I proszę sobie wyobrazić, że to w sumie lokal osiedlowy! Warto i powrócę tam jeszcze!

Comment

• darekd
          🍺🍺🍺
          • 2003.02
          • 12730

Lokal ma się dobrze, oprócz Matuszki leją też piwa ze Strahowa.

Comment

• Nieprzewidywalny
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2014.11
            • 22

Tak sie złozyło że bar ten był ostatnim jaki odwiedziłem podczas mojego pobytu(25.02-1.03.2015) a szkoda bo piwko naprawde dobre.Typowy mały lokal osiedlowy otwierany po 16 w srodku 6 stołów 4 z nich były już zarezerwowane.Byłem tam przed 17 a już siedziało 5 osób,wnetrze miło ogrzewał kominek, zamówiłem Św Norberta jasna 13 i Apollo-Gallaxy Matuski(rewelacja).Niestety czas naglił i na tych 2 sie tylko skończyło a był jeszcze weisenbock 16 i smoked porter 16.Ogólne wrażenia bardzo pozytywne ceny piwka bardzo konkurencyjne gorąco polecam ten lokal
            Ostatnia zmiana dokonana przez Nieprzewidywalny; 2015-03-06, 13:21.

Comment

• Nieprzewidywalny
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2014.11
              • 22

Ponownie zawitałem do tego lokalu napić sie piw Matuski ,upierdliwy dojazd wynagrodziło mi wspaniałe piwko .Na miejscu zameldowałem sie 06.02 ok 17.30 i byłem tam jedynym gosciem.Godzina była jeszcze młoda a w planie jeszcze kilka knajpek wiec poprzestałem na Jantarze,Californi i IPA było jeszcze Winter Ale 16* ceny jak na te piwka smiesznie niskie-48/52/56 koron .Od ostatniej wizyty nic sie tam nie zmieniło 3 osoby obsługi nic tam nie zjemy jedynie sie napijemy swietnego piwa .Własciciel bardzo miły zaprosił za bar porobilismy sobie pamiatkowe fotki i trzeba było uciekac dalej.Podsumowując jak dla mnie miejscówka obowiazkowa w Pradze ,do następnego

Comment

Przetwarzanie...
              X